Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

V Galeriji Jakopič fotografske mediacije Susan Meiselas

Details

Date:
June 20
Time:
12:00 am
Event Category:
Website:
https://mgml.si/sl/galerija-jakopic/razstave/633/susan-meiselas/

Venue

Galerija Jakopič
Slovenska cesta 9
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map
View Venue Website

V New Yorku živeča dokumentarna fotografinja Susan Meiselas, članica prestižnega fotografskega združenja Magnum Photos od leta 1976, ustvarja dela, ki sprožajo provokativna vprašanja o dokumentarni praksi ter odnosu med fotografom in subjektom. Razstava Mediacije, ki je v Galeriji Jakopič na ogled do 22. 10. 2023, poudarja njeno edinstveno delovno metodo, ki združuje fotografijo, video, zvok in instalacijo ter raziskuje različne časovne lestvice in konflikte, od osebnih do geopolitičnih.

Susan Meiselas (ZDA, 1948) že pet desetletij uporablja fotoaparat za pričevanje in povezovanje. Prepotovala je ves svet, ukvarja pa se z najrazličnejšimi temami, od spolne industrije do vojn in kršitev človekovih pravic. K mnogim svojim subjektom se večkrat vrača, vzpostavlja odnose v različnih časovnih obdobjih in pripoveduje zgodbe na osebni in geopolitični ravni. Pri svojem delu se sprašuje ne le o tem, kaj fotografije prikazujejo, temveč tudi o tem, komu služijo.

Razstava Mediacije združuje projekte, nastale od začetka fotografinjine kariere v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja do danes, in poudarja njen edinstveni pristop. Retrospektiva je poimenovana po instalaciji, ki kritično preizprašuje fotografije, ki jih je Susan Meiselas posnela med ljudskim uporom v Nikaragvi v letih 1978 in 1979. Postavlja provokativna vprašanja o ustvarjanju, uporabi in dojemanju podob v različnih kontekstih in zgodovinskih trenutkih. Prav zaradi tega kritičnega odnosa, tudi do lastnega dela, je avtoričin prispevek k sodobni fotografiji tako neprecenljiv. Druga instalacija, Življenje podobe: Mož z molotovko, medtem sledi vplivu ikonične fotografije nikaragovske revolucije.

Uvod v razstavo predstavlja zgodnja serija 44 Irving Street, v kateri je Meiselasova z intimnimi portreti prikazala svoje sostanovalke iz internata. Dekleta z ulice Prince Street dokumentirajo avtoričino dolgoletno vez z dekleti iz soseske v New Yorku. Portreti na verandi prikazujejo prebivalce Južne Karoline pred njihovimi domovi, Karnevalske striptizete pa raziskujejo življenje žensk v karnevalskih predstavah.

Projekt Kurdistan, ki še vedno poteka, sestavlja vizualno zgodovino kurdskega ljudstva, pri čemer združuje fotografije Meiselasove z zbranim gradivom. Spletna platforma akaKURDISTAN služi kot prostor kolektivnega spomina za kurdsko diasporo.

Z namenom ozaveščanja o nasilju v družini je Susan Meiselas ustvarila projekt Arhivi zlorabe, v okviru katerega je v San Franciscu kot plakate na avtobusnih postajališčih razstavila kolaže policijskih poročil in fotografij s kraja zločina. V svojem poznejšem delu Njihova lastna soba je sodelovala z ženskami, ki so bile žrtev zlorab; združila je fotografije, pričevanja in njihove kolaže ter tako ujela edinstvenost vsake sobe in ustvarila trajen spomin na določen prostor.

Pričujoča retrospektiva osvetljuje fotografinjin neprecenljivi prispevek k sodobni fotografiji, ki ga zaznamujeta njen kritični pristop in zavzemanje za krepitev marginaliziranih glasov.

POPULAR POSTS

TOP 100 Facts about Slovenia

Increasingly, travellers from around the world are choosing Slovenia as a destination. We are constantly asked how well we know Slovenia, especially among those...

TOP VINO by EVINO – the most prestigious Wine Festival in Slovenia returns to Ljubljana

In the first days of this October, Ljubljana, more precisely Ljubljana Castle, will transform into the capital of wine extravagance. This is the time...

The MICHELIN Guide Slovenia 2023 – Ana Roš awarded three Michelin stars!

Today, the renowned culinary guide Michelin confirmed the excellence of Slovenian gastronomy. Hiša Franko, under the leadership of Ana Roš, has been awarded the...

FOLLOW US

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop