Za leto 2022 podeljene 4 nove Michelinove zvezdice, skupaj že 9 Michelinovih restavracij

0
1245
Vir Nino Verdnik, Blenda

MICHELINOV vodnik Slovenija 2022 razkriva živahno in razveseljivo izbiro restavracij

  • V letu 2022 so se izboru pridružile 4 nove restavracije z eno zvezdico
  • Tretja izdaja MICHELINOVEGA vodnika Slovenija z izbranimi in prepoznavnimi novimi obrati po vsej državi potrjuje vitalnost in vztrajno rast standarda lokalne gastronomske krajine
  • Dve novi restavraciji sta pridobili zeleno zvezdico, ki ponazarja zavezanost slovenskih strokovnjakov k bolj trajnostni gastronomiji

Vodnik MICHELIN je danes razkril svoj novi izbor restavracij v Sloveniji. S skupno 58 priporočenimi restavracijami, vključno z 1 restavracijo z dvema zvezdicama, 9 z eno zvezdico, 7 z oznako Bib Gourmand in 6 restavracijami z zeleno zvezdico za prizadevanja za spodbujanje trajnostne gastronomije, se Slovenija uveljavlja kot gastronomska destinacija, katere potencial in kakovost sta v porastu.

»Tretja izdaja MICHELINOVEGA vodnika Slovenija dokazuje vse večji gastronomski standard, ki ga lahko opazimo po vsej državi. Dejansko se 10 novih restavracij, ki se pridružujejo ali promovirajo v izboru 2022, nahajajo v 7 različnih mestih in naši inšpektorji so bili navdušeni, ko so odkrili, kako iz leta v leto po vsej državi nastajajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije.

Poleg tega je naša ekipa med svojimi obiski opažala, v kolikšni meri je zaveza k zagotavljanju bolj trajnostnih in ekološko odgovornih restavracijskih izkušenj osnovni trend in močna kulinarična tradicija na lokalni gastronomski sceni.

To zavezo spodbujajo vedno bolj predani kuharski mojstri, kar dokazuje dodatek dveh novih MICHELINOVIH zelenih zvezdic k izboru 2022,« je izjavil Gwendal Poullennec, mednarodni direktor MICHELINOVIH vodnikov.

Vir: Nino Verdnik, Blenda

Michelinovi inšpektorji so slovenskim restavracijam v tretjem izboru podelili kar štiri nove zvezdice – Devet restavracij se ponaša z eno Michelinovo zvezdico in ena z dvema.

Izjemen uspeh slovenske gastronomije: Michelinovi inšpektorji so  Hiši Franko  ponovno, že tretjič, podelili dve zvezdici. Po eno zvezdico so ohranili:  Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Gostišče Grič in Hiša Denk. Izjemno je, da so kar štiri slovenske restavracije dobile nove zvezdice: COB, Restavracija Strelec, Hiša Linhart in Milka. Skupno so Michelinovi inšpektorji tako podelili enkrat po dve zvezdici in 9-krat po eno.  

Michelinovo zeleno zvezdico za trajnostno gastronomijo pa je prejelo 6  restavracij. V tretjo izdajo MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 se je skupno uvrstilo 58 restavracij, od tega je za kakovostno ponudbo prejelo priznanje Bib Gourmand 7 restavracij. Michelinov vodnik velja za najbolj prestižno in najvplivnejšo blagovno znamko na področju gastronomskih vodnikov z izjemnim globalnim dosegom.

Njegova priznanja slovenski gastronomiji nas lahko navdajajo s ponosom, saj gre za panogo, ki se s svojo kreativnostjo, drznostjo, izjemno kakovostjo in trajnostno naravnanostjo postavlja ob bok najboljšim na svetu. Hkrati pa pripomore k prepoznavnosti Slovenije kot edinstvene turistične destinacije in soustvarja izjemna avtentična doživetja. 

Kaj prinaša MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022?

Michelinovi inšpektorji so v tretjo izdajo Michelinovega vodnika za Slovenijo uvrstili 58  restavracij.

Oglejte si priporočila na Michelin guide Slovenia 2022.

michelin slo 22

Michelinove zvezdice označujejo restavracije, ki glede na ocene Michelinovih inšpektorjev nudijo vrhunska gastronomska doživetja. Dve Michelinovi zvezdici za odlično kulinariko, vredno ovinka na poti,  je že tretjič zapovrstjo ohranila Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš.  

Ana Roš, vir Nino Verdnik, Blenda

Po eno Michelinovo zvezdico je za visoko kakovost kulinarike, za katero se je vredno ustaviti na poti, prejelo devet restavracij: 

Atelje, chef Jorg Zupan

Dam restavracija, chef  Uroš Fakuč

Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič

Gostišče Grič, chef Luka Košir

Hiša Denk, chef Gregor Vračko

Novo zvezdico so pridobili:

COB, chef Filip Matjaž

Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin

Milka, chef David Žefran

Restavracija Strelec, chef Igor Jagodic


Michelin Green Star
 se uporablja za označevanje restavracij, ki so posebej zavezane bolj trajnostni gastronomiji. Slovenske restavracije so bile pred tremi leti med prvimi dobitnicami Michelinovega priznanja za trajnost. Kot izpostavljajo pri Michelinu to »izraža pohvalo in spodbudo ekološko odgovornim pobudam, ki jih izvajajo v zglednih restavracijah. Slovenija, ki jo pogosto imenujejo ‘zelena pljuča Evrope’, potrjuje svoj status pionirja na področju ekološko odgovorne gastronomije z dvema novima restavracijama, ki sta prejeli MICHELINOVO zeleno zvezdico«.

Michelinovo zeleno zvezdico so od lani ohranile štiri restavracije:

Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc

Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič

Gostišče Grič, chef Luka Košir

Hiša Franko, chef Ana Roš

Novo zeleno zvezdico so pridobili:

Gostilna Repovž, chef Meta Repovž

Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin

Bib Gourmand označuje restavracije, ki ponujajo izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. To priznanje je od lani ohranilo sedem restavracij:

Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj, TaBar

Na seznamu restavracij, ki jih za obisk priporoča vodnik MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022, je 41 slovenskih restavracij:

AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna,  Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, Landerik, MAK, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Restavracija Hotela Marina, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Valvas’or, Vila Planinka

Na novo je v to kategorijo uvrščenih 6 restavracij:

Altrokè, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša, Vila Podvin

Vir Nino Verdnik, Blenda

Vse večji gastronomski standard po vsej Sloveniji

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov»Tretja izdaja MICHELINOVEGA vodnika Slovenija dokazuje vse večji gastronomski standard, ki ga lahko opazimo po vsej državi. Dejansko se 10 novih restavracij, ki se pridružujejo izboru 2022, nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so bili navdušeni, ko so odkrili, kako iz leta v leto po vsej državi nastajajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije. Poleg tega je naša ekipa med svojimi obiski opažala v kolikšni meri je zaveza k zagotavljanju bolj trajnostnih in ekološko odgovornih doživetij v restavracijah osnovni trend in močna kulinarična tradicija na lokalni gastronomski sceni. To zavezo spodbujajo vedno bolj predani kuharski mojstri, kar dokazuje dodatek dveh novih MICHELINOVIH zelenih zvezdic k izboru 2022.«

Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo»Slovenija se uspešno postavlja na globalni gastronomski zemljevid –  tudi zahvaljujoč gastronomskim vodnikom, kot je Michelinov. Vključitev slovenskih restavracij in gostiln v vodnik ni samo pridobitev za slovenski turizem, pač pa pomembno prispeva k bogastvu in raznolikosti tudi svetovnega gastronomskega sveta. Naša država se ponaša z bogato gastronomsko dediščino v vseh 24 gastronomskih regijah in treh vinorodnih deželah z vrhunskimi butičnimi vini in dolgo vinarsko tradicijo. Vsekakor je Slovenija tudi dežela odličnih kuharjev, vinarjev in pridelovalcev lokalnih sestavin – imajo izjemno tradicijo, sodobno znanje in kreativnost. Gastronomija ima pomembno mesto tudi v novi Strategiji slovenskega turizma za obdobje do leta 2028. Je eden ključnih turističnih produktov slovenskega turizma. Naši kreativni chefi dokazujejo, da so lahko tudi gastronomski užitki samostojen turistični produkt. Takšna 5-zvezdična doživetja so tako sama po sebi razlog za obisk posamezne destinacije. Prepričan pa sem tudi, da lahko gastronomija pomembno doprinese k hitrejšemu okrevanju in prihodnji odpornosti tako evropskega kot slovenskega turizma. In na tej poti bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi v prihodnje podpiralo vse aktivnosti, da Slovenijo pozicioniramo kot zeleno, trajnostno in butično destinacijo z vrhunskim turizmom.«

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Vesela in ponosna sem, da je Hiša Franko ponovno prejela dve zvezdici in da je po eno prejelo devet restavracij, med njimi kar štiri nove. Ponosni smo lahko tudi, da so bile pred tremi leti slovenske restavracije med prvimi prejemnicami Michelinovega priznanja za trajnost. Pri tokratnem ocenjevanju je zeleno zvezdico prejelo šest restavracij, s čimer Michelinovi inšpektorji izpostavljajo vlogo slovenske gastronomije v globalni trajnostni gastronomiji in jo postavljajo za zgled tako ljubiteljem hrane kot stroki. Kljub izzivom, s katerimi se soočajo gostinci v zadnjem obdobju, smo jim hvaležni, da  gradijo dalje, iščejo nove priložnosti in oblikujejo nove zgodbe. Ostajajo zvesti tistemu, kar najbolj cenimo: lokalnemu, avtentičnemu, trajnostnemu, zdravemu, kreativnemu,  inovativnemu in pristno gostoljubnemu. Tako krepijo ugled Slovenije kot destinacije vrhunskih gastronomskih doživetij. To so prepoznali pri Michelinu in vrhunskost slovenske gastronomije ponovno nagradili z zvezdicami. Na Slovenski turistični organizaciji se prek različnih sistematičnih, sodobnih, inovativnih aktivnosti trudimo ponesti izjemnost naše gastronomije v svet. Zato smo se tudi pred leti odločili za  sodelovanje z Michelinovim vodnikom. Čestitke vsem, ki ste se umestili v novo izdajo globalno najvplivnejšega vodnika. Želim vam, da bi bila to dodatna spodbuda za nove uspehe in vir inspiracije pri premagovanju vsakodnevnih izzivov, ki jih v teh časih v gostinstvu res ne manjka.«

Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije: »Slovenija je zagotovo našla svoje mesto na svetovnem gastronomskem zemljevidu. V minulih letih smo na področju razvoja kulinarike in gostinstva dosegli pomembne premike. Četudi smo majhna država, pa premoremo ogromno talentiranih kuharskih mojstrov, ki s svojimi mojstrovinami privabljajo goste iz Slovenije in tujine. Michelin nas je celo označil za ‘must go’ destinacijo. Poseben preboj so naši gostinci v minulih letih naredili tudi na področju trajnosti. Izkoriščajo naravne danosti in uporabljajo lokalne sestavine lokalnih pridelovalcev. Kakovost gostinstva se vsako leto dviga, čemur pritrjujejo tudi naši gostje, ki se radi vračajo k nam. Michelinovi nagrajenci so tisti, ki so gonilo razvoja slovenske kulinarike. Po drugi strani pa njihova prepoznavnost pozitivno vpliva tudi na ostale lokalne ponudnike, torej lahko govorimo o multiplikativnih učinkih. Da smo dosegli ta preboj v slovenski gastronomiji, pa je bilo vloženega veliko dela in truda. Veseli nas, da smo organizacije, ki pokrivamo ta področja, med seboj povezane in da se sodelovanje med nami vsako leto krepi. Tako bo tudi naša sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS letos prvič organizirala srečanje gostincev v okviru  Dnevov slovenskega turizma, ki bodo sredi novembra v Laškem. Ključno je torej, da ohranimo slovensko gastronomijo na visokem nivoju in jo vsako leto še nadgrajujemo. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da moramo ustvarjati tudi primerne pogoje za rast in razvoj tega segmenta gospodarstva. Iskrene čestitke vsem prejemnikom Michelinovih zvezdic in priznanja Bib Gourmand.«

Razglasitev ocenjevanja Michelinovih inšpektorjev  

Michelin je rezultate ocenjevanja slovenskih restavracij sporočil danes v sporočilu za javnost, ki ga je posredoval na številne globalne naslove.Slovenska turistična organizacija (STO) do takrat ni razpolagala s seznamom restavracij, vključenih v Michelinov vodnik za leto 2022, saj ga Michelin v skladu s svojo politiko poslovanja ne razkriva do uradne razglasitve. STO je ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja Michelinovih inšpektorjev pripravila dogodek, namenjen chefom in predstavnikom nagrajenih restavracij ter medijem. Na njem je podelila chefom označevalne tablice z letnico 2022 in kuharske jakne.

Tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika za področje Slovenije MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022 bo na voljo konec septembra. Več informacij o v vodnik uvrščenih restavracijah  je na voljo tudi na uradni spletni strani Michelina  https://guide.michelin.com/si/en ter na www.tasteslovenia.si in www.slovenia.info.

Vir Slovenia.info