MICHELIN Slovenija 2021 – nove zvezdice, tudi zelena, številne novosti in skupno 53 restavracij

0
5462

Eden najbolj znanih kulinaričnih vodnikov Michelin je razkril, katere so po mnenju njihovih ocenjevalcev najboljše slovenske restavracije. Nova zvezdica gre na Horjul – gostišče Grič – kuharski mojster Luka Košir.

Po dolgem prizadevanju, da bi Michelinovi ocenjevalci obiskali tudi Slovenijo, je ta prestižni kulinarični vodnik svojo prvo izdajo, posvečeno Sloveniji, predstavil lani. Danes so razkrili, katere slovenske restavracije so si priznanja prislužile v novem vodniku za leto 2021.

Michelin z veseljem predstavlja MICHELINOV vodnik po Sloveniji za leto 2021, ki vsebuje 53 naslovov, vključno z 1 novo restavracijo z 1 zvezdico, 1 novo restavracijo z MICHELINOVO zeleno zvezdico, 1 novo restavracijo Bib Gourmand in 2 drugima ustanovama, ki sta prvič navedeni v vodniku. Tudi vodnik za leto 2021 torej odraža odličnost slovenske kulinarične scene.

”2020 in 2021 sta bili za dejavnost restavracij težki leti. Čeprav je bilo potrebno komponirati v ritmu odpiranj in zapiranj obratov, so slovenski kuharji pokazali enako zmogljivost, borbenost in nadarjenost – in s tem so nas zares navdušili. Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, je torej odraz lokalne kulinarične scene, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija. Iskreno upamo, da bo ta nova izbira še dodatno spodbudila sladokusce, da se vrnejo v restavracije in odkrijejo, ali pa ponovno odkrijejo Slovenijo skozi njene najboljše restavracije,” komentira Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov MICHELIN.

Raznolik in barvit izbor MICHELINOVEGA Vodnika po Sloveniji, letnik 2021, zaznamovan bodisi s tradicijo, ali sodobnostjo, je čudovito ogledalo množice identitet in kulinaričnih stilov, ki ustvarjajo lokalno gastronomsko sceno. Od fuzijske do regionalne kuhinje, od alpskih gostiln do sodobnih pogrinjkov v Ljubljani, od sredozemskih do azijskih okusov… Slovenske restavracije, ki jih priporoča Vodnik MICHELIN 2021, ponujajo posebno široko paleto izbire za sladokusce.

Nova Michelinova zvezdica 2021 je nad Horjulom – Gostišče Grič

Najvišje priznanje med slovenskimi restavracijami ima še naprej Hiša Franko, ki nosi dve Michelinovi zvezdici. Po eno zvezdico ima zdaj šest slovenskih gostincev: ob lanskih petih zvezdicah je Slovenija dobila še eno novo, podelili so jo gostišču Grič v Šentjoštu nad Horjulom.

Gostišče Grič nagrajeno z eno MICHELINOVO zvezdico

Gostišče Grič, ki ga vodi  lastnik in kuhar, in se nahaja v osrčju kmetijskega območja,  v majhni vasici Šentjošt nad Horjulom, je Bib Gourmand nagradil z eno MICHELINOVO zvezdico. Virtuozni krožniki Luke Koširja, ki ponuja sodobno prenovljeno kulinariko z regionalnim navdihom, predstavljajo najboljše lokalne izdelke, zelenjavo z lastnega vrta in race z njegove kmetije – prve v državi, ki je bila certificirana kot ekološka račja kmetija. Da bi še dodatno obogatil in poosebil svoje priprave, kuhar rad uporabi aromatične dodatke, ki jih sam nabira v gozdu.

Restavracija tako ponuja kakovostno kuhinjo, a tudi odličen izbor vin, ki jih zaposleni gostom vedno zelo dobro predstavijo. Gostišče Grič, le nekaj kilometrov oddaljeno od prestolnice, ponuja vrhunsko gastronomsko doživetje na deželi in izraža pravo predanost svojemu delu in gostom, zato je bilo že nagrajeno z zeleno zvezdico (pridobljena leta 2020).

Poleg te nove restavracije z zvezdico, Vodnik MICHELIN Slovenija 2021 potrjuje izjemno gastronomsko kakovost kuharice Ana Roš, Hiše Franko, ki ohranja dve zvezdici. Tudi ustanove Gostilna Pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Restavracija Atelje in Vila Podvin so za odličnost svojih jedi znova nagrajene z zvezdico.

V letniku 2021 je torej navedena 1 restavracija z dvema zvezdicama in 6 restavracij z eno zvezdico.

Po eno zvezdico še naprej nosijo tudi Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi, Dam v Novi Gorici, Hiša Denk v Zgornji Kungoti, Atelje v Ljubljani in Vila Podvin v Mošnjah pri Radovljici.

Vila Podvin je prejela MICHELINOVO zeleno zvezdico

V eni najnaprednejših evropskih držav na področju varstva okolja je zavezanost trajnostni gastronomiji za številne slovenske restavracije središče projekta. Poleg petih naslovov, katerih izjemne pobude za trajnostno gastronomijo so bile že lani nagrajene z MICHELINOVO zeleno zvezdico, je s tem priznanjem nagrajena tudi restavracija Vila Podvin v Radovljici.

Vodja restavracije, Uroš Štefelin, kot pomembno zavezo šteje tudi zavzemanje za  militantno bližino. Izdelki, ki jih kuha, so premišljeni, zasnovani v sodelovanju s kmeti, s katerimi sodeluje. Enkrat mesečno ponujajo izdelke na vrtovih restavracije, ki jih ob tej priložnosti spremeni v kmečko tržnico. Uroš Štefelin organizira tudi kuharske tečaje za otroke, da se seznanijo s pomembnostjo sezonske ponudbe in zdrave prehrane.

Restavracija TaBar se pridružuje izboru Bib Gourmand

Poleg restavracij Mahorčič, Gostilna Rajh, Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Gostilnica Ruj in Jožef, je v izdaji Vodnika, letnik 2021 z Bib Gourmandom znova priporočena restavracija TaBar, ki je nov naslov Bib Gourmand v tem letniku. Pivovarna, ki se nahaja v osrčju starega mestnega jedra Ljubljane, ponuja slovenske navdihe tapasov, ki so prefinjeni in posebej obvladljivi. Tu kraljujejo majhna porcije za deljenje, s pridihom modernosti. Sommelier v restavraciji bo našel popolno vinsko kombinacijo, izbral pa bo izključno slovenska vina.

Skupno je v novem vodniku 53 restavracij

Ob zvezdicah Michelin podeljuje tudi druge nagrade. Oznako Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah je v letošnjem vodniku dobilo sedem restavracij (dve manj kot lani): TaBar in Gostilna na Gradu v Ljubljani, Jožef v Idriji, Repovž v Šentjanžu, Ruj v Dolu pri Vogljah, Mahorčič v Rodiku in Rajh v Bakovcih.

Ob tem je v novem Michelinovem vodniku za Slovenijo priporočenih še 39 restavracij. Vse si lahko ogledate tukaj. Podelili so tudi šest zelenih zvezdic za najbolj trajnostno usmerjene restavracije: dobile so jih Hiša Franko, Vila Podvin, Grič, Mahorčič, Krištof in Gostilna za Gradom.

Michelin Slovenija 2021 – zvezdice:

V Vodnik MICHELIN sta prvič vpisani tudi dve novi restavraciji: Vila Planinka na Zgornjem Jezerskem in Landernik v Ljubljani, s čimer se je število restavracij, priporočenih z MICHELINOVIM krožnikom, povečalo na 39.

Vodnik MICHELIN Slovenija 2021 v številkah:

  • 1 restavracija z 2 zvezdicama
  • 6 restavracij z 1 zvezdico (od tega 1 nova)
  • 6 restavracij z zeleno zvezdico MICHELIN (od tega 1 nova)
  • 7 restavracij Bib Gourmand (od tega 1 nova)
  • 39 restavracij MICHELINOV krožnik (od tega 2 novi)

Informacije o izbiri MICHELINOVEGA Vodnika Slovenija 2021 najdete v tiskanem priročniku in brezplačno na vseh naših digitalnih platformah: na spletni strani https://guide.michelin.com/ in mobilnih aplikacijah.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.