Vila Planinka – dobitnica Michelinovega krožnika 2021

0
3917

Z velikim veseljem naznanjamo, da je restavracija butičnega hotela Vila Planinka 5* na Jezerskem prejemnica Michelinovega krožnika 2021.

Filozofija hotela, ki ji sledimo že od vsega začetka, in svež veter, ki ga je v našo kuhinjo prinesel kuharski mojster Blaž Derlink, sta vnovič dobila potrditev, da smo ubrali pravo pot.

»O nečem ni bilo nikoli dvoma: Vila Planinka bo svojim gostom ponujala samo najboljše. Lokalno, sveže, sezonsko. Čudovit interier in okolje pa obed spremenita v obred,« je ob razglasitvi novico presenečen komentiral lastnik Vile Planinka Marjan Batagelj. »V svoj pristop verjamemo. In ko smo videli, da se tako slovenski kot tudi tuji gostje v Planinko vračajo tudi zaradi hrane, smo vedeli, da imamo tisto nekaj, kar nas dela drugačne. Kar nas dviga iz povprečja. Da je za to, da lahko ješ v Vili Planinka, vredno narediti kakšen ovinek več in se zapeljati po magistralni cesti stran od mestnega vrveža.«

Chef Blaž Derlink in Marjan Batagelj, lastnik Vile Planinka

Preprost recept: sezonske jedi in vrhunska slovenska vina

V vsesplošni evforiji ob razglasitvi Michelinovih priznanj pa naš chef Blaž Derlink ostajaprizemljen: »Polna restavracija srečnih ljudi v meni sprošča adrenalin v všečni kombinaciji z endorfinom – hormonom sreče. To me navdihuje. To je moja svoboda.«  
Kuharski mojster svoje bogate izkušnje in mladostni entuziazem zavija v tradicionalne in drzne tehnike, ki so jih uporabljali naši predniki. Filozofijo Vile Planinka preslika v jedi in krožnike, ki bogatijo z drugačnim doživetjem hrane.

Sicer pa se jedilni list Vile Planinka vseskozi spreminja in dopolnjuje po navdihu iz narave. Obvezna spremljevalka hrane je vse bogatejša vinska karta s kar 150 etiketami izključno slovenskih vin. In to je le še en dokaz, da je avtentično in pristno tisto, kar tudi, ali morda celo edino, šteje.

Najvišje priznanje med slovenskimi restavracijami ima še naprej Hiša Franko, ki nosi dve Michelinovi zvezdici. Po eno zvezdico ima zdaj šest slovenskih gostincev: ob lanskih petih zvezdicah je Slovenija dobila še eno novo, podelili so jo gostišču Grič v Šentjoštu nad Horjulom.

Michelin Slovenija 2021 – skupno je v novem vodniku 53 restavracij

Ob zvezdicah Michelin podeljuje tudi druge nagrade. Oznako Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah je v letošnjem vodniku dobilo sedem restavracij (dve manj kot lani): TaBar in Gostilna na Gradu v Ljubljani, Jožef v Idriji, Repovž v Šentjanžu, Ruj v Dolu pri Vogljah, Mahorčič v Rodiku in Rajh v Bakovcih.

Ob tem je v novem Michelinovem vodniku za Slovenijo priporočenih še 39 restavracij. Vse si lahko ogledate tukaj. Podelili so tudi šest zelenih zvezdic za najbolj trajnostno usmerjene restavracije: dobile so jih Hiša Franko, Vila Podvin, Grič, Mahorčič, Krištof in Gostilna za Gradom.

Michelin Slovenija 2021 – zvezdice:

V Vodnik MICHELIN sta prvič vpisani tudi dve novi restavraciji: Vila Planinka na Zgornjem Jezerskem in Landernik v Ljubljani, s čimer se je število restavracij, priporočenih z MICHELINOVIM krožnikom, povečalo na 39.

Vodnik MICHELIN Slovenija 2021 v številkah:

  • 1 restavracija z 2 zvezdicama
  • 6 restavracij z 1 zvezdico (od tega 1 nova)
  • 6 restavracij z zeleno zvezdico MICHELIN (od tega 1 nova)
  • 7 restavracij Bib Gourmand (od tega 1 nova)
  • 39 restavracij MICHELINOV krožnik (od tega 2 novi)

Informacije o izbiri MICHELINOVEGA Vodnika Slovenija 2021 najdete v tiskanem priročniku in brezplačno na vseh naših digitalnih platformah: na spletni strani https://guide.michelin.com/ in mobilnih aplikacijah.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.