Izlet na Triglavska jezera

0
1372

Jezera v objemu gorskega očaka Slovenije

Dolina sedmerih Triglavskih jezer je okvirno osem kilometrov dolga alpska ledeniška dolina med Trento in Bohinjem in velja za eno najlepših predelov Julijcev. 

Lakes slovenia jezera slovenija

Čeprav jo poznamo po sedmih jezerih, je v dolini dejansko enajst jezer. Nekatera so stalna, druga pa čez leto večkrat presahnejo. 

Ena največjih naravnih znamenitosti Slovenije

Sedmera Triglavska jezera so Dvojno jezero, imenovano tudi Jezero pod Tičarico pred ali za kočo pri Triglavskih jezerih, ki se ob velikem vodostaju spremeni v eno jezero; največje od vseh je Veliko jezero ali Jezero v Ledvicah; Jezero pod Vršacem ali Jezero v Podstenju, v bližini je Koča na Prehodavcih, pogosto večino leta pod snegom; Rjavo jezero je najvišje ležeče Triglavsko jezero; Zeleno jezero je zaradi alg zelenkasto obarvano; Mlaka ali Jezero na Laštah v poletnih mesecih večkrat presahne in najjužnejše je Črno jezero.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Razporejena so sredi visokogorskega krasa, ki ga je po mitološki razlagi oblikoval kozorog Zlatorog. Ta je z jezeri poleg Triglava in lipe eden glavnih simbolov Slovenije.

Zanimivost: nekateri verjamejo, da se slap Savica napaja iz Triglavskih jezer. Če bi to držalo, bi jezera presahnila v nekaj tednih.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Sedem ali enajst, naša slikovita Triglavska jezera čuva naš najvišji vrh Triglav, jezera pa njega. In malo tudi mojo, našo knjigo.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj