Izlet na Črno jezero – Triglavska jezera

0
868

Mirno Triglavsko jezero, ujeto nad prepadom
Črno jezero, eno izmed Triglavskih sedmerih jezer je na 1.319 nadmorske višine najnižje ležeče oziroma zadnje jezero v dolini Triglavskih jezer.

Črno jezero je najnižje ležeče in najtoplejše jezero med sedmerimi Triglavskimi jezeri. Čeprav ga prištevamo v skupino Triglavskih jezer, pravzaprav leži v sosednji Lopučniški dolini. Ime je dobilo zaradi lege v kotanji sredi gozda, ki se razprostira tik za robom Komarče. 

Ime je dobilo zaradi lege v kotanji sredi gozda, ki se razprostira tik za robom Komarče. Zaradi razmeroma nizke nadmorske višine je najtoplejše izmed Sedmerih jezer. Preko njega se stekajo vode višje ležečih jezer in se stekajo v siju padajočega slapa Savice.

Malo težji dostop do Črnega jezera je čez strmo in v zgornjem delu zavarovano Komarčo, ki vodi od parkirišča pri koči Savica. Pot se dobro uro in pol strmo vzpenja po večinoma senčni gozdnati steni. Na težjih mestih so nam v pomoč jeklenice. Daljša opcija je prek doma čez Komno, jaz pa sem izbrala pot od Planine Blato.

Od Bohinjske Bistrice zavijete proti Stari Fužini, nato uberete levo proti Planini Blato. Na poti vas bo pričakala rampa, ki oznanja, da je treba plačati 20 € za cel dan. Vzamete listek (plačate za nazaj) in nadaljujete pot navkreber, kjer na koncu ceste parkirate. Bodite zgodni, saj je precejšnja gneča na vrhu.

Dobra ura zmerne hoje po lahki poti vas bo popeljala do koče na Planini pri jezeru, nato čez planino Viševnik do Črnega jezera. Vse skupaj boste v eno smer hodili kakšne 3 ure. Gorskih razgledov sicer ni veliko, večji del poti se hodi po gozdovih. Na poti si privoščite kislo mleko in žgance ter kakšen štamperle za dušo in brbončice.

Bonus jezero je skrito med gozdovi ravno med jezerom pri koči na Planini in Črnim jezerom. Sledite zemljevidu, da najdete zelo zaraščeno pot z visokim rastjem, ki vodi do vode. Presenetila vas bo lepa kulisa cvetlic in smrek.

Lakes slovenia jezera slovenija

Ob jezeru je čudovito spokojno 

Markantne skale ob in v vodi vas bodo povabile, da se ustavite in občudujete lepote jezera.

Vabim vas na lep izlet od koče na Planini do Črnega jezera, na kateri spoznate kar tri jezera. Od Bohinjske Bistrice zavijete proti Stari Fužini, nato jo uberete levo proti Planini Blato. Dobra ura zmerne hoje po lahki poti vas bo popeljala do koče na Planini pri jezeru, kjer se ustavite za občudovanje prvega jezera, nato pa nadaljujete pot čez planino Viševnik do Črnega jezera. Gorskih razgledov sicer ni veliko, saj večji del poti vodi po gozdu.

Tretje jezero je skrito med gozdovi med jezerom pri koči na Planini in Črnim jezerom. Sledite zemljevidu, da najdete zelo zaraščeno pot z visokim rastjem, ki vodi do jezera. Presenetila vas bo prelepa, umirjena kulisa cvetlic in smrek.Zakaj sem izbrala to jezero? Eno od ikoničnih Triglavskih jezer se nahaja v mirnem okolju ob robu prepada. Včasih se največji mir nahaja tik ob robu nevarnosti.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj