Izlet na Javorniško jezero

0
3059

Javorniško jezero, idilično jezero v bližini Jesenic v Sloveniji, predstavlja priljubljeno destinacijo za sprostitev in aktivnosti v naravi. S svojo smaragdno barvo in čudovitimi razgledi na okoliško gorsko pokrajino navdušuje obiskovalce vseh starosti. Sprehajalne poti, pikniške površine in možnosti za različne vodne aktivnosti, omogočajo nepozaben pobeg v naravo.

Velikost: 1,5 ha
Globina: 4 m
Nadmorska višina: 940 m
Dostopnost: peš, z avtom ali s kolesi
Temperatura vode: 8 °C

Številne možnosti za aktivnosti in odkrivanje naravnih lepot

Ob jezeru se nahaja dom Trilobit, ki je dobil ime po okamninah trokrparja, ki je tukaj živel pred okoli 290 milijoni let. Štiri vrste, od nekaj tisoč najdenih na svetu, se nahajajo kot fosilni ostanki samo na tem področju.

V domu Trilobit si lahko privoščite osvežitev, najbolj poznani so po odlični turški kavi. Dom je odlično izhodišče za različne pohodniške ture in ekskurzije v okolico, vključno s sosednjimi dolinami ali vzponi na pobočja in vrhove Karavank, kot so Medji dol, Belščica, Golica, Stol in Ajdna. Z vrhov teh gora se ponujajo osupljivi razgledi na Triglav, Pokljuko, Jelovico, Bled, Gornjesavsko dolino in celo proti Ljubljani.

Ob Domu Trilobit so na voljo tudi večnamenska igrišča za odbojko, mali nogomet, badminton in košarko, medtem ko na samem jezeru najdemo urejen pristan.

Pri domu je umetna plezalna stena, na jezeru pa je možno tudi čolnarjenje. Kopanje je rezervirano samo za pogumne, saj temperatura vode ne preseže osem stopinj Celzija. Dom je tudi izhodišče za osemkilometrsko Naravoslovno in rudarsko učno pot, na kateri spoznamo značilne kamnine območja med Golico in Stolom, rudišče manganove rude, rudnik železove rude ter značilno floro in favno. V bližini jezera se nahaja čudovit potok Javornik, ki se vije v gozdu kot dolgo belo pero.

Jezervar, ki tihoma piše železarsko zgodovino 

Javorniško jezero leži za umetno zajezitvijo potoka Javornik severno od Jesenic. Domačini mu pravijo tudi rezervoar ali celo jezervar.

Jezero ima izjemen zgodovinski pomen

Ustvarili so ga leta 1901 za pogon sodobne valjarne železa v Slovenskem Javorniku. Voda je tedaj gnala turbino premera več kot devet metrov, kar je takrat pomenilo največjo tovrstno turbino na svetu. 

Nekaj let kasneje so ob jezeru zgradili hidroelektrarno Javorniški Rovt za pogon črpalk, ki so iz nižje ležečih izvirov vračale vodo v jezero. Hidroelektrarna s svojim sistemom zajetij, cevovodov in starostjo predstavlja edinstven tehniški spomenik. 

Lakes slovenia jezera slovenija

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj