Veliki intervju z novo predsednico SLovenije dr.Natašo Pirc Musar

0
2793

Že čez nekaj dni, 13.11., bomo v drugem krogu predsedniških volitev izvedeli, kdo bo novi predsednik/predsednica Republike Slovenije. Pravi trenutek, da predstavimo zelo aktualen intervju! 

Z dr.Natašo Pirc Musar smo se pogovarjali o njenem pogledu na Slovenijo, preteklih in bodočih spremembah, lepotah Slovenije in turizmu, tudi prav osebnih odgovorov se ni branila. Dr. Nataša Pirc Musar presega delitve prav s samoiniciativo po večji uveljavitvi žensk povsod v družbi in tudi na čelu države. Njena kandidatura za predsednico je zanjo predvsem pa za vse politične stranke velik izziv. Čas je že sedaj pokazal, da je prav ona ženska kandidatka, kot jo Slovenija še ni imela.

 1. Katere besede najbolje opisujejo Slovenijo za vas?
  Ljubka, z ljubeznijo v sredini, raznolika, pisana, pestra, rajska, moja, naša. Ogromna po tem, kar ponuja na tako majhnem prostoru.
 2. Kaj naredi Slovenijo posebno za življenje in delo?
  Za življenje je Slovenija idealna država. To nam priznavajo vsi, ki jo obiščejo. Zelena, čista, varna, raznolika, bogata v svoji lepoti, z razdaljami, ki nas zbližujejo. Glede dela pa veljamo Slovenci za marljive, zanesljive partnerje, izobražene zaposlene, ki dobro govorijo tuje jezike in tudi dobro obvladajo digitalni svet.
 3. Kako se je Slovenija spremenila v zadnjih petih/desetih letih?
  Zdi se, da čas zadnja leta teče vse hitreje. Spreminjamo se sami, spreminja se svet, tudi naša Slovenija. Danes smo gotovo bolj digitalni kot pred leti. Tudi mobilnost razumemo širše kot pred leti. Kritično pa moram ugotoviti, da je korona pustila sledi. Postali smo bolj osredotočeni nase, politika nas v stiski in krizi ni povezala, pač pa smo danes le še bolj razdeljeni. Sicer pa lahko rečem, da napredujemo, da na nekaterih področjih delamo res prebojne rešitve. A vse skupaj pri nas teče počasneje, kot bi si želeli in počasneje kot številne države, ki so nekdaj v razvoju zaostajale za nami.
 4. Kako bi se morala Slovenija izboljšati v naslednjih petih/desetih letih?
  Naučiti se moramo spoštovati druge, četudi razmišljajo drugače. Ta nestrpnost, netoleranca, ta afektivna polarizacija je dosegla kritično mejo. To je povezano tudi s spoštljivo medsebojno komunikacijo, pa tudi na vseh platformah in v medijih. Sicer pa nas na ravni upravljanja države čaka debirokratizacija, izpeljati moramo zdravstveno in pokojninsko reformo, pripraviti rešitve, da bodo mladi strokovnjaki ostajali doma, da jim zagotovimo stanovanja, službe.

  Poskrbeti moramo za dostojno starost generacij, ki so gradile našo državo. Postati moramo uspešnejši pri ustvarjanju dodane vrednosti, da bomo dvignili raven blaginje za vse. Ne smemo pozabiti, da smo zelena dežela in da želimo zeleni tudi ostati. Dela imamo še zelo veliko, predvsem pa si ne smemo dovoliti, da se ob menjavi vlad ustavijo strateški projekti, ki jih nova ekipa pogosto zavrže in prične popolnoma znova.
 5. Za kaj bi se najbolj zahvalili odhajajočemu predsedniku Republike Slovenije?
  Posebna zahvala predsedniku Pahorju gre za njegovo mednarodno delovanje in gradnjo odnosov s sosednjimi državami. Cenim njegovo idejo odprtih vrat predsedniške palače, ki jo bom, če bom izvoljena, tudi ohranila in nadgradila. Prav tako pa želim nadaljevati s priznanjem jabolko navdiha, ki mu želim dvigniti pomen tudi s primerno pravno podlago.
 6. Kaj naj bi vključeval vaš običajen dan predsednice Republike Slovenije?
  Nisem še v fazi, da bi načrtovala predsedniški dan. Ampak predstavljam si ga kot zelo pester čas, v katerem je treba primerno odmeriti delovne sestanke glede tekočih opravil, posvetovanje in iskanje rešitev za izzive, ki so pred nami, načrtovanje nalog in obveznosti, vodenje ekipe v uradu predsednice, javno nastopanje na domači in mednarodni ravni.
 7. Kakšen dodatni pritisk čutite kot ženska, ki mora balansirati delo in družino?
  Na vso srečo je sin Maks že študent, odrasel fant, z možem Alešem pa imava domača opravila razdeljena. Sicer pa kot ženska čutim neenakost spolov v družbi, drugačen odnos se odraža tudi v predsedniški kampanji, kar je zaznati tudi skozi medijske naslove. Sem soustanoviteljica gibanja ONAVE, ki povezuje že preko 300 slovenskih strokovnjakinj z različnih področij. Naše poslanstvo je prav v večji uveljavitvi žensk v družbi, še posebej se želimo bolj enakovredno zastopanost v nastopih v medijih in na konferencah.
 1. Kako najraje preživljate svoj prosti čas?
  Tega je zadnje čase vse manj. A zelo me sprošča delo na vrtu, dobra knjiga, naše domače čivave. Uživam v večerih, ko s prijatelji igramo tarok, kuhamo večerje drug za drugega. Rada grem v gledališče in poleti na motor, pa seveda na moj bowling. Veliko berem in sem pravi knjižni molj.
 2. Katere dogodke v Sloveniji bi priporočili?
  Zadnja leta je dogajanja pri nas res veliko, zato nam, domačinom, niti tujim gostom pri nas res ni dolgčas. Zagotovo bi priporočila ogled ene o predstav poletnega Ljubljana festivala, kakšen vrhunski koncert v Cankarjevem domu, pa obisk mariborskega Lenta in katere od predstav Borštnikovega srečanja. Potem je tu edinstven Grossmanov festival fantastičnega filma in vina, ulični festival Ana Desetnica. S tem izborom sem gotovo naredila krivico številnim drugim, a je dogodkov res veliko, pa ne le to, tudi njihova kakovost je odlična.
 3. Katere so tri vaše najljubše motoristične ture v Sloveniji?
  Kava na Bledu ali v Portorožu in obiski pri mojih starših.
 4. Kaj so vaše najljubše pijače v Sloveniji?
  Ne pijem alkohola, niti kave. Sem pa ljubiteljica domačih, naravnih sokov, pa tudi vode z določenimi okusi, na primer limonske trave, pa tudi drugih sadnih okusov.
 5. Če bi imel mednarodni gost le eno večerjo v Sloveniji kaj bi mu priporočili za pokušino?
  To pa je zahtevna naloga in težka izbira, ob dejstvu, kako izjemno je napredovala slovenska kulinarika zadnjih deset, petnajst let. Poleti bi ga v petek popoldan verjetno peljala kar na Odprto kuhno v Ljubljano, kjer bi lahko po mili volji okušal dobrote številnih slovenskih šefov.
 6. Katere slovenske suvenirje ali knjige bi priporočili tujim gostom?
  Od suvenirjev enega starega, kot je čudovita idrijska čipka, pa tudi nekaj modernega, kot na primer serija kozarcev oblikovalca Oskarja Kogoja, ki jih delajo v Steklarski Novi v Rogaški Slatini. Ker pa sodimo med najbolj gozdnate države v Evropi in se ponašamo z izjemno kulinariko, bi dodala še set lesenih kuhalnic.
 7. Kaj je vaša najpomembnejša lekcija v življenju?
  Verjamem, da so ljudje v svojem bistvu dobri. Pa vendar se kljub temu še kdaj zmotim.
 8. Kakšen je vaš osebni moto oziroma življenjska filozofija?
  Ko sem bila mlada in pametna, sem želela spremeniti svet. Danes sem modra in spreminjam sebe.

V The Slovenia medijih vam predstavljamo zanimive ljudi iz Slovenije in tujine, ki ljubijo Slovenijo. V le nekaj letih smo objavili več kot 100 intervjujev, ki jih lahko prebrskate tukaj

Med tujci so odgovarjali tudi Noah Charney, Darrel Joseph, Yuri Barron, Andrew Villone, Jason Hartley in drugi.

Najbolj nas veseli, da imamo več kot polovico naših intervjujev z uglednimi slovenskimi ženskami kot so Ana Roš, Danica Purg, Katarina Čas, Maja Pak, Iza Login, Marta Kos, Ksenija Benedetti, Slavojka Akrapovič, Sonja Šmuc, Laura Unuk, Uršula Cetinski, Maja Mikek, Kaja Sajovic in odlicne druge. K tej izjemni zasedbi dodajamo tudi samostojno kandidatko za predsednico Slovenije, dr. Natašo Pirc Musar.