Hrvaška – TOP 10 destinacij, ki jih morate obiskati

0
813

Hrvaška je izjemno priljubljena destinacija slovenskih turistov. Zahvaljujoč 1.777 kilometrov dolgi jadranski obali z več kot 1.200 otoki ima številne čudovite plaže. Hrvaška je očarljiva vzhodnoevropska država, ki se je v zadnjih letih zavihtela na vrh številnih popotniških seznamov. Z bogato zgodovino, osupljivo pokrajino, vabljivo gastronomijo in vabljivo mešanico sredozemske in srednjeevropske kulture ni presenetljivo, da Hrvaška postaja priljubljena popotniška točka. Potopite se v srce Hrvaške z našim vodnikom po 10 najboljših destinacijah. Od starodavnega dubrovniškega obzidja do dih jemajočih Plitviških jezer odkrijte skrite bisere tega sredozemskega raja.

Otok Korčula

Korcula Island

Korčula je zaradi svoje odmaknjenosti še zelo pristen otok. Čeprav je samo mesto že od nekdaj priljubljeno in polno svetovnih zvezd, so zalivčki in manjše vasice še vedno popolnoma divje in ne nudijo turistične ponudbe, ki je značilna za otoke višje v Dalmaciji. Tudi v najvišji sezoni boste na Korčuli lahko našli popolnoma samotno plažo. Sploh na jugu otoka, kjer je narava še popolnoma nepokvarjena in kjer lahko najdete zalivčke, z okrnjeno ali popolnoma brez turistične ponudbe.

Korčula je otok na katerem lahko cel dan v miru ležite na plaži in uživate v zvoku valov in škržatov, ali pa jo aktivno prekolesarite, raziščete vse njene jame, zalive in vasice. Korčula je otok, ki ustreza vsakomur. tok Korčula danes predstavlja edinstveni spoj prekrasne narave, tisočletne kulturne tradicije in zgodovine ter modernega turizma.

Obisk otoka vam bo ostal v nepozabnem spominu, popestrite pa si ga lahko s sprehodom po ulicah starega mesta Korčula, kjer se je čas navidezno ustavil, z romantičnim doživetjem v tipičnih dalmatinskih vasicah, kot je Brna, s potapljanjem v privlačnem podvodnem svetu okoli Korčule ter z ogledom tradicionalnih dogodkov, kot so plesi z meči.

Nacionalni park Plitviška jezera

Plitvice Lakes

Hrvaška zakladnica naravnih lepot je nazorno prikazana v znamenitem narodnem parku Plitvička jezera. Kot eden najstarejših in največjih nacionalnih parkov v Evropi je to destinacija, ki jo morate obiskati na hrvaškem potovanju. Plitviška jezera so največji, najstarejši in najbolj priljubljeni hrvaški narodni park. To se nahaja na skrajnem severovzhodu Like med gorami Mala Kapela na zahodu in Pljesevica na vzhodu. Jezera so poimenovali po vasici in majhne reke Plitvice, ki se izliva v Plitviška jezera na dnu in na zadnjem delu, kjer se ruši na 80 metrov visoko skalo, ki tvorijo spektakularno Veliki slap.

Park sestavlja 16 med seboj povezanih jezer številnimi slapovi, ki so bile ustvarjene več tisoč let odlaganjem sadre, in celoten proces še poteka danes. V parku se nahaja med 400 in 1300 m nadmorske višine in je označena z bogato in raznoliko floro in favno. Tu živi vse velike evropske zveri volk, ris in medved, kot tudi mnoge druge vrste sesalcev, ptic, rib in dvoživk. Več kot 70% parka je pokrit z gostim starodavnih gozdovih bukve in jelke, in ostalo so travniki in manjših naselij. Hvala za vse to, saj 1979. Plitvicah je zaščitena z UNESCO kot svetovne naravne dediščine. Park je naseljen že od antičnih časov v manjših vasi in zaselkov, ki so ostali naseljeni vse do danes. 

Plitvice, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, so očarljiva mešanica jezer, slapov in gozdov. Park je znan po svojih šestnajstih med seboj povezanih snežno modrih jezerih, ki se zlivajo eno v drugo skozi niz slapov in kaskad. Spreminjajoči se letni časi obarvajo pokrajine parka z nenehno spreminjajočo se paleto in ustvarijo očarljiv spektakel, ki vas bo zagotovo navdušil.

Osupljiva jezera, slapovi in gozdovi v parku. Park je bujna dolina mirnih jezer, kaskadnih slapov in globokih, bogatih gozdov. Osupljiva jezera se razlikujejo po barvah, od modre do zelene, sive ali modre Po parku je raztresenih približno 100 slapov različnih velikosti. Gozdovi so dom raznolikim divjim živalim, vključno z medvedi, volkovi, lisicami, sovami in drugimi.

Raziščite park na urejenih lesenih sprehajališčih in mostovih Zapeljite se s čolnom po največjem jezeru Kozjak Ne spreglejte Velikega slapa, najvišjega slapa na Hrvaškem Ne pozabite, kopanje ni dovoljeno. Torej, obujte svoje pohodne čevlje in se pripravite, da se potopite v dih jemajoč naravni sijaj Narodnega parka Plitvička jezera.

Zagreb

Zagreb

Zagreb je prestolnica Hrvaške, ki se nahaja na južnih pobočjih gore Medvednica. Zagreb je očarljivo srednjeveško mesto in je popularna turistična destinacija zaradi njegove zgodovinske arhitekture, srednjeveških spomenikov, zgradb in prepletenih tlakovanih ulic. Zagreb ima prav tako veliko izbiro kavarn, restavracij, trgovin in modernega nočnega življenja, kjer se najde za vsakogar nekaj.

Dubrovnik

#1 of Best Places To Visit In Croatia

Dubrovnik je nedvomno eno najbolj slikovitih jadranskih obalnih mest z bolj in tudi manj znanimi turističnimi znamenitostmi. Če ga boste letos obiskali ali če boste počitnikovali kje v njegovi bližini, ne izpustite nekaj največjih in tudi manj znanih atrakcij simbola upora in svobode.

Palača Sponza: Palača Sponza je bila zgrajena med letoma 1516 in 1522. Elegantna stavba z očarljivim dvoriščem je idealna lokacija za poroke in druge slavnostne dogodke.

Rektorjeva palača
Prvo, kar boste opazili so impresivni loki, ki okrašajo nekdanji sedež dubrovniškega rektorja. Danes je atrij te palače najakustičnejša zgradba v mestu in se tukaj pogosto izvajajo koncerti, tu pa je tudi muzej, katerega obisk priporočamo. Glede na to, da je bil tu nekdaj tudi zapor, se obiskovalci lahko sprehodijo po njegovih temnicah.

Frančiškanski samostan
V njem je ena izmed najlepših arhitektonskih kreacij Dalmacije – križni hodnik s 120 stebri, ki obdajajo najstarejši dubrovniški vrt. V samostanu je tudi ena od najstarejših evropskih lekarn iz 14. stoletja. Tu je tudi bogata knjižnica z neprecenljivo vrednimi knjigami in muzej.

Vzpon z vzpenjačo na Srđ
Med obiskom Dubrovnika ne smete izpustiti vzpona na vzpetino Srđ. Tega olajša vzpenjača, ki pelje nanjo. Ne samo, da je s tem izvzet vzpon peš ali s kolesom, med samo potjo se odpirajo izjemni razgledi na bližnjo in daljno okolico.

Hvar

Hvar

Otok Hvar, ki se nahaja v Jadranskem morju ob obali Hrvaške, je znan po svojih naravnih lepotah, zgodovinskih znamenitostih, živahnem nočnem življenju in slikovitih mestih. Ponuja pa tudi vrsto osupljivih plaž, ki jemljejo dih s svojo naravno lepoto.

Glavno mesto in kulturno središče otoka je mesto Hvar, ki ima očarljive ozke ulice, zgodovinske zgradbe in čudovito obalno promenado. Raziščite starodavno hvarsko trdnjavo za panoramski razgled, obiščite Trg svetega Štefana in katedralo ter uživajte v živahnem vzdušju v številnih barih, restavracijah in klubih v mestu. Raznolika pokrajina otoka Hvara pa ponuja tudi številne možnosti za aktivnosti na prostem. Raziščite pohodniške in kolesarske poti otoka, plezajte po skalah v pečinah v bližini Svete Nedjelje ali najemite kajak za veslanje po slikoviti obali.

Otok Hvar je zaradi klimatskih pogojev eden izmed najbolj sončnih otokov v Dalmaciji, kar mu daje izjemne pogoje za celoletni turizem. Poznan je že od starogrških časov, ko so na otoku ustanovili mesto Faros (Stari Grad), danes pa je poznan po vinogradništvu, turizmu, zgodovini in skromnemu dejstvu, da po slabi uri vožnje s trajektom iz Splita prispete v poseben svet. Doživite ga.

Pula

Pula

Pula, hrvaški Rim. Vsaj kar se koloseja, oziroma arene tiče. To priljubljeno hrvaško mesto pa v rokavu skriva še nekaj razlogov za obisk. Mesto Pula ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, ladjedelništva in turizma, najbolj poznano pa je po dokaj ohranjenih zgradbah iz rimskih časov, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena iz prvega stoletja. Je šesti po velikosti na svetu in eden najbolje ohranjenih, zato si ga je vredno ogledati od znotraj in od zunaj.

Puljska Arena je bila najprej prizorišče gladiatorskih bojev in v tistih časih je lahko sprejela 20.000 gledalcev. Pozneje (v srednjem veku) so se tukaj prirejali sejmi in viteški turnirji, danes pa služi kot prostor za različne kulturne prireditve in sprejme 5000 gledalcev.

Priporočamo tudi izlet do Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami – na Malih Brionih si lahko ogledate predstavo v gledališču Radeta Šerbedžije, v Veliki otok pa se je zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

Rovinj

Rovinj

Rovinj, hrvaško mesto na zahodni istrski obali, se lahko pohvali s številnimi naravnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, ki na vsakem koraku pričajo o bogati zgodovini in lepotah mesta.

Uživajte v srednjeveški beneški arhitekturi, ki prežema mestno jedro in se zliva s pomorskim vzdušjem, ki ga je mesto polno. Če se želite preprosto umakniti od mestnega vrveža, je gozdni park Zlatni rt na območju starega kamnoloma popolno mesto za sprostitev in vpijanje narave. Če vas pa po drugi strani bolj kliče neskončna modrina morja, namesto tega obiščite številne otoke v rovinjskem arhipelagu.

Rovinj je na zahodni obali Istre največjega hrvaškega polotoka. Lokalno prebivalstvo živi v glavnem od turizma, ribolova, kmetijstva, gojenja vinske trte in pridelave vina. Ponosni so na bogate naravne in kulturne znamenitosti, kot so staro mestno jedro, razkošen parkovni gozd Zlatni rt, zaščiteni otoki in del ob obali. Rovinj ima veliko zvestih gostov, ki prihajajo z vsega sveta, in se je razvil v priljubljen turistični kraj s toplim in zmerno suhim podnebjem. V letu je 134 sončnih dni, zaradi česar je Rovinj tretji najbolj sončen kraj in tudi kraj z najmanj oblaki na Jadranu.

Split

Split

Split je hrvaška mediteranska destinacija, ki je zagotovo vredna naše posebne turistične pozornosti. To spektakularno mesto je najpomembnejše in največje v sončni Dalmaciji, sprehod po ulicah Splita vas bo v trenutku teleportiral v starodavno, slavno preteklost rimskih časov.

Split je mesto dolgih peščenih plaž, veličastnih arhitekturnih kulis, kamnitih ulic, skozi katere se širi duh Mediterana, številnih festivalov, odlične dalmatinske kuhinje in klapskih pesmi. Predvsem pa je Split mesto glasnih ljudi, ki bodo s širokimi rokami sprejeli vsakogar, ki si želi občudovati njegove lepote.

Otok Mljet

Mljet Island
Mljet Island

Mljet je edinstven: je najbolj zelen otok v Jadranskem morju in 1/3 otoka je v nacionalnem parku. Na Mljetu sta dve “jezeri”, v katerih je voda toplejša kot v morju: v Solinskem kanalu, ki povezuje morje z jezeroma, ima voda že nekoliko višjo temperaturo kot zunanje morje, v prvem (Velikem) jezeru je voda še nekoliko toplejša, najtoplejša pa je v Malem jezeru.

Poznavalci hrvaškega morskega turizma še zmeraj trdijo, da ostaja Mljet oaza miru. Na osmem največjem hrvaškem otoku namreč ni prav veliko hotelov in apartmajev. Je pa na Mljetu, otoku večne pomladi, zmeraj več obiskovalcev, tudi zaradi prekrasnega narodnega parka, ki zaseda tretjino otoka.

3 najljubše plaže na otoku Mljet. Zagotovo obstajajo tudi druge plaže in zalivi, ki so vredni obiska. Mala in Velika Saplunara, Plaža Blace in Plaža Sutmiholjska.