TOP 10 najboljših hrvaških tradicionalnih jedi, ki jih morate poskusiti

0
1341

Hrvaška je država bogata zgodovino, kulturo in – tradicionalnimi jedmi!

Na njeno gastronomsko sceno je vplivala avstro-ogrska, turška, ilirska, sredozemska, italijanska in francoska kuhinje. Vse te korenine predstavljajo osnovo hrvaških tradicionalnih receptov.

Na Hrvaškem poznajo številne tradiconalne jedi, v tem članku pa vam predstavljamo uredniški izbor najboljših 10 jedi, ki jih morate poskusiti. Od slanih in začinjenih jedi do sladkih odtenkov sladic – okusite hrvaško hrano!

Boškarin

Istrski govedorejski boškarin je avtohtona hrvaška pasma goveda. Sprva je bil boškarin razširjen v Istri in na otoku Krku, vendar se je njihova populacija zmanjšala v 80. letih. Potrebovalo je skoraj 20 let, da se je število boškarinov obnovilo in danes se goji za gastronomske namene.

Ker je boškarin simbol Istre, predstavlja pravo poslastico te hrvaške polotoka. Meso boškarina je nekoliko trše in zahtevnejše za delo, vendar se v rokah kuharja spremeni v sanjsko sestavino. Najbolj klasična jed, pripravljena s tem govedom, združuje sveže pripravljeno meso s pridihom omake in testenin, kot so fuži ali njoki. Vse okuse popolnoma združujejo in prispevajo k vrhunskemu užitku uporabljenih sestavin in arom.

Braški Vitalac

Ko gre za hrvaške otoke, ima skoraj vsak svoje tradicije in posebne recepte. Braški vitalac je zagotovo ena najbolj tradicionalnih jedi tega otoka. To je starodavna jed, imenovana tudi hrana pastirjev, ki je že več kot desetletje zaščitena. Braški vitalac predstavlja spomin na ene prvih stikov z grško civilizacijo in prebivalci otoka Brač.

Jed je pripravljena iz drobovine jagnjetine ali kozjega mesa (srce, pljuča, jetra), ki so zavite v jagnječje “robčke” in čreva. Jed se pripravi na blagem ognju. Ko je končana, se postreže vroča. Vemo, da ko to specialiteto predstavimo v besedah, skoraj izgubi svoj čar, vendar nam zaupajte – jed je precej neverjetna, je sočna na notranji strani in hrustljava na zunaj, ko jo enkrat poskusite, boste razumeli, zakaj je na seznamu zaščitenih nesnovnih kulturnih dobrin Hrvaške!

Kolač Hrapačuša

Ker smo že na otoku Brač, ostanimo tukaj še malo. Poleg že omenjene mesne dobrote je Brač znan tudi po svojem tradicionalnem kolaču imenovanem hrapoćuša, hropoćuša in hrapačuša. Vsi ti imeni skrivajo en neverjetno okusen kolač. Kolač je dobil ime po posebnem grobem kamnu, ki je tvoril jame in skale ter iz katerega je bila zgrajena vasica Dol. Recept za ta kolač ni znan vsem, saj so ga ženske z Brača pekle samo ponoči, tako da izvirni recept ostaja skrivnost.

Po mnogih virih je kolač hrapačuša bogat z orehi in predstavlja pravo afrodiziak. Priprava je preprosta, potrebuje le nekaj sestavin (no, sestavin, za katere vemo) in na koncu kolač predstavlja popolno ravnovesje testa, orehov in sladkosti. Če pa iščete pravi posladek, veste, kam iti – v Dol na Braču!

Čobanac

Od Dalmacije do čudovite Slavonije – čobanac je nepogrešljiva jed, ko gre za praznovanja in druženja. Čobanac je dobil ime po pastirjih, ki so pasli živino na pašnikih in pripravljali to jed na ognjišču v naravi. Recept za čobanac se razlikuje od regije do regije, vendar je njegova tradicija večinoma ohranjena v regiji Slavonija in Baranja.

Glavne sestavin za čobanac, ne glede na to, kateri recept se uporabi, so glavne sestavine veliko čebule, mesa in začimb. Pripravi se lahkoiz svinjine, govedine, jagnjetine in divjačine. Jed je okusna in bogata z aromami. Je nekoliko pikanten, vendar se popolnoma ujema z mesom in domačim kruhom.

Komiški kruh

Pogovorimo se o čudovitem otoku Visa in njegovem neverjetnem komiškem kruhu. Kruh je aromatična in slana jed z dolgo tradicijo priprave. Gre za avtohtoni recept majhne ribiške vasice imenovane Komiža. Prebivalci otoka in vasi so uporabljali lahko dostopne sestavine za kuhanje, kar predstavlja osnovo za njihovo preprosto, a tako okusno kuhinjo.

Komiški kruh je okusen in bogat z sočnim nadevom. Narejen je iz domačega testa, rdeče čebule, paradižnika, slanih sardel ali sardele ter začimb. Kruh ima lepo kombinacijo sladkih, kislih in slanih okusov s provokativnimi aromami in neverjetno teksturo, in ustvarja pravi užitek, ko se postreže z rdečim vinom.

Lumblija

Več kot pred 200 leti, med Napoleonovo zasedbo Dalmacije, se je eden od njegovih vojakov zaljubil v dekle na otoku Korčula. Ni znano, ali je dekle živelo v Blatu ali Veli Luki, znano pa je, da sta imela ljubezen, ki jo je treba zapomniti. Nekega dne je moral oditi, preden je odšel, pa ji je naredil torto z zapisom “N’oublie pas” ali v angleščini – ne pozabi me. Ker dekle ni poznalo francoskega jezika, je reklo “lumblija” in tako je nastala torta.

Lumblija, ki se danes pripravlja samo v Veli Luki in Blatu, je narejena iz mandljev, limonine in pomarančnega soka in lupine, rozin, oljčnega olja in varenika (sirupa). Torta je zelo okusna in sočna ter se pripravlja v spomin na tiste, ki smo jih izgubili.

Pašticada

Ta starodavna dalmatinska jed izvira iz kombinacije antične, grške in rimske kuhinje. Podobne jedi so bile pripravljene med Beneško republiko, vendar je od takrat pašticada z njoki postala tradicionalna jed hrvaške gastronomije – Dalmatinci so vzeli osnovo pašticadinih korenin in jih spremenili v svojo ključno in najbolj znano jed. Pašticada ima precej zapleten recept, vendar je tako okusna in edinstvena, da je uvrščena med hrvaško gastronomsko dediščino.

V preteklosti je bila narejena iz govejega fileja, vendar je danes vedno manj kakovostnega govejega mesa, zato se večinoma pripravlja iz govejega stegna. Za pripravo pašticade je potrebno čas – marinirati jo je treba 12 ali več ur, vendar je na koncu okusna, okusna in bogata z lepo harmonijo mesa, omake in njokov.

Rabska Torta

Rabska torta ima dolgo zgodovino. Legenda pravi, da je bila prvič narejena leta 1177, ko je papež Aleksander III s 10 galijami prišel na Rab, iščoč zavetje pred nevihto. Kot zahvalo, čast in spoštovanje, so benediktinske nune pripravile Rabsko torto zanj. Druga legenda pravi, da je papež sam dal nuncam tradicionalno torto Ricarelli di Sienna, zato so ljudje na Rabu prevzeli njegov recept in naredili Rabsko torto. Kakorkoli že, dejstvo je, da je ta torta čudovita.

Tradicionalni recept je vklesan v kamen in se hrani v arhivih samostana sv. Andreja. Vendar so tam samo sestavine, ne pa tudi mere za pripravo. Zaradi tega le ljudje na Rabu vedo, kako jo pravilno pripraviti. Ključne sestavine torte so mandlji, sladkor in lupina limone in pomaranče. Vse sestavine ustvarjajo lepo harmonijo okusov in arom, medtem ko testo poudarja njeno lepoto in podrobnosti.

Skradinska Rižota

Obstaja veliko receptov za rižoto, vendar ena najbolj znanih receptov za to hrvaško jed izvira iz Skradina. Skradinski rižot je jed, ki zahteva 8 do 10 ur priprave in tradicionalno ga pripravljajo moški v Skradinu. Vendar se ves čas in trud zagotovo izplačata, ko poskusite njihove okusne odtenke.

Kljub dolgi pripravi je Skradinski rižot narejen iz precej preprostih sestavin – čebule in telečjega mesa. Poleg tega se juha ali osnova pripravi iz korenovk, čebule, paradižnika, telečjega plečeta, telečjega vratu in piščanca. Sedaj si predstavljajte, kako se vse sestavine pripravijo skupaj v edinstveni rižoti, bogati z okusi in aromami – oh, precej okusno!

Soparnik

Dalmatian Hinterland is known for its recipe for soparnik. This dish dates back to the time of the Republic of Poljica. In the past, soparnik was prepared during fasting days and it was a basic dish of peasants’ nutrition. Today, it presents a delicious traditional dish, and its preparation is listed as a protected cultural asset of Croatia.

To put it simply, soparnik is a pie made of mangel. Its dough is homemade and thin, while its filling contains perfectly combined mangel, onion, and parsley. The dish is crispy on the outside and beautifully juicy on the inside, while all its ingredients create an amazing twist of flavors.

Hrvaška kuhinja je resnično bogata in raznolika, enkratna, okusna in slastna. Vse različne sestavine, okusi, arome in odtenki ustvarjajo pravi užitek in nepozabno gastronomsko izkušnjo.

Se tudi vam že cedijo sline? Katero jed ste že poskusili in katera jed je na vašem seznamu za naslednji obisk Hrvaške?