Grad Strmol – Cerklje na Gorenjskem

0
796

Grad Strmol vas bo s celotnim grajskim posestvom očaral. Skrbno urejena okolica, grajski kompleks in pod njim jezero – slika, kot iz pravljice. Danes je v gradu butični 4-zvezdični hotel, njegove sobe pa ponujajo izjemno izkušnjo bivanja.

Le 11 km oddaljen Grad Strmol spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem z originalno opremo nekdanjih lastnikov, zakoncev Hribar, ki sta v začetku 20. stoletja na gradu ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in zato končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen.

Danes je Grad Strmol hotel, ki ponuja unikatno izkušnjo bivanja in je razkošen prostor za poslovna in osebna srečanja. Grajsko izkušnjo dopolnjujejo skrbno urejene parkovne površine z romantičnim jezercem in prekrasnim razgledom po okolici. Tu se boste lahko popolnoma odklopili in uživali v harmoniji z naravo.

Vodniki gradu vabijo na ogled gradu, z možnostjo ogleda slavne Kofetarice slikarke Ivane Kobilca, ki jo je leta 1937 kupil Rado Hribar, premožen ljubljanski industrialec, nekdanji prebivalec Gradu Strmol. Klasična čajanka s kavo, postreženo v unikatnem grajskem porcelanu, je zagotovo edinstveno doživetje.

V gradu za nastanitev ponujamo 7 sob, ki s svojih razkošjem in udobjem z novimi kopalnicami zadovoljijo še tako zahtevne goste.
Gostom je na voljo brezplačno parkirišče, v neposredni bližini pa je Kavarna Strmol. Na voljo je tudi zajtrk lokalnih dobrot, koristijo pa lahko tudi brezplačni brezžični internet in kabelsko LCD-televizijo.

Rdeči salon v pritličju gradu s panoramsko steno s pogledom na zgornjo grajsko teraso je odlična delovna površina za razgovore, strateške in druge kolegije, delovne skupine ipd. Sprejme do 16 oseb. Zlati salon je v najvišjem nadstropju osrednjega grajskega stolpa in je primeren za stoječe sprejeme, novinarske konference ipd. Sprejme do 30 oseb. Ob salonu je manjši, Radov salon, ki lahko gosti do 4 osebe. Hribarjeva dvorana v pristavi pod grajskim gričem je opremljena s stropnim projektorjem in platnom, primerna je za izvedbo seminarjev, izobraževanj, delavnic in različnih predstavitev. Sprejme do 50 oseb.

Grad Strmol
Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem
Kontakt: 00 386 (0)4 260 1 599
E-pošta: [email protected]