Dan državnosti 2023: Slovenija praznuje svoj 32. dan državnosti

0
521

Danes, 25. junija, Slovenija obeležuje svoj dan državnosti, ki predstavlja pomemben mejnik v zgodovini te majhne, a samostojne evropske države. Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan pred 32 leti je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente, ki so privedli do osamosvojitve Slovenije in ustanovitve samostojne in neodvisne države. Ta praznik simbolizira pogum, odločnost in željo slovenskega naroda po demokraciji, svobodi ter lastni usodi.

Osrednja proslava in slovesnosti ob dnevu državnosti

Večina slovesnosti ob Dnevu državnosti se je že odvila v soboto, ko so po vsej državi potekali različni dogodki v čast tega pomembnega praznika. V slovenski prestolnici je potekala osrednja proslava, na kateri so se zbrali visoki državni uradniki, politiki ter številni državljani, da bi se spomnili pomembnosti tega dne.

Osrednja slovesnot ob Dnevu državnosti 2023, vir STA
Proslava ob dnevu državnosti 2023, vir STA

Dan odprtih vrat v predsedniški palači

Na sam praznični dan bo v predsedniški palači potekal dan odprtih vrat, prvi od začetka mandata predsednice Nataše Pirc Musar.Državljani imajo edinstveno priložnost, da obiščejo predsedniško palačo, se srečajo s predsednico ter izmenjajo mnenja in vprašanja o aktualnih temah, ki jih zanimajo.

Ustanovitev neodvisne Slovenije

25. junija 1991 je zgodovinski dan, ko je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan je slovenska skupščina sprejela dve ključni dokumenti: Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Formalna razglasitev teh dokumentov je potekala naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. S tem je Slovenija uradno stopila na pot samostojnosti in neodvisnosti.

Slovenska osamosvojitvena vojna

Le dva dni po razglasitvi neodvisnosti je Slovenijo pretresel napad Jugoslovanske ljudske armade (JLA). 27. junija 1991 se je začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija odločno branila svojo neodvisnost. Kljub vojaškemu nasprotovanju JLA je Slovenija s pomočjo Teritorialne obrambe in enot Civilne zaščite uspela ohraniti neodvisnost ter doseči sporazum o prekinitvi ognja, ki je bil podpisan 7. julija 1991. Ta vojna je bila ključni trenutek v boju za slovensko suverenost.

Prizori iz slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991

Razlika med Dnevom državnosti in dnevom samostojnosti in enotnosti

Pomembno je razlikovati med Dnevom državnosti, ki se praznuje 25. junija, in dnevom samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje 26. decembra. Dan samostojnosti in enotnosti je vezan na 26. december 1990, ko so bili razglašeni uradni rezultati plebiscita, na katerem je več kot 88% Slovencev podprlo odcepitveno dejanje Slovenije od nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Ta dan simbolizira enotnost slovenskega naroda pri prizadevanjih za samostojnost.

V teh 32 letih je država dosegla velik napredek in postala pomembna članica mednarodne skupnosti. Slovenija se sooča z izzivi, vendar je uspešno vzpostavila stabilno gospodarstvo, uveljavila učinkovit pravni sistem ter se pridružila Evropski uniji in drugim mednarodnim organizacijam. Dnevi državnosti so priložnost za ponos, praznovanje dosežkov ter opomin, da je treba spoštovati in negovati vrednote, na katerih temelji samostojna Slovenija.