Praznik narcis na Golici 2024

0
446

Vsako leto se meseca maja pobočja Golice in travniki v vaseh pod Karavankami spremenijo v pravo cvetlično pravljico. Nekje v sredini, oziroma proti koncu meseca maja, začnejo cveteti čudovite bele narcise. Predstavljajo čudovit naravni prizor, ki je res enkraten in vreden ogleda v živo. A na ogled in pohod se je treba pripraviti, saj je v zadnjih letih to postala prava turistična atrakcija. V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti, če si želite v letu 2024 ogledati narcise.

Kdaj bodo zacvetele narcise v letu 2024?

Cvetenje narcis je močno odvisno od dolžine zimskega obdobja. Navadno pa največkrat zacvetijo proti koncu maja. Turistični informacijski center Jesenice se na cvetenje narcis letos pripravlja že v sredini maja, natančneje od 11. do 19. 5. 2024. V tem času ob koncu obeh tednov, torej med vikendi 11. in 12. in 18. in 19. 5 pripravljajo tudi bogat program.

Trenutno pa imamo v Sloveniji zimske razmere, zato je možno, da bodo narcise začele cveteti tudi kasneje. Za obisk se torej lahko odločite tudi kasneje in ne v času organiziranega programa, vendar pazite, da jih ne zamudite, saj odcvetijo kar hitro.

Vir: https://www.tdgolica.com/index.php/galerija
Vir: https://www.tdgolica.com/index.php/galerija

Kako do izhodišča?

V zadnjih letih so bili obiskovalci navajeni parkiranja že v dolini, organizirani avtobusi pa so jih potem pripeljali do izhodišča, do vasi Planina pod Golico. Letos pa organiziranega avtobusa NE BO in je dostop do izhodišča nekoliko spremenjen.

Obiskovalci se boste lahko v vas Planina pod Golico lahko pripeljali z lastnim prevozom, organiziranih avtobusnih prevozov s parkiranjem v dolini torej letos ne bo. Parkiranje bo možno na označenih parkiriščih v vasi. Celodnevna parkirnina bo stala 5 evrov (plačilo bo možno le z gotovino), ki jo bo možno poravnati na info točki na avtobusnem postajališču na Prihodih.

Spremenjen prometni režim bo veljal le ob ugodnem vremenu in ob omenjenih terminih, ne bo pa veljal za domačine in lastnike zemljišč in počitniških objektov. V vasi bo poostren nadzor redarjev.

Kje je narcis največ?

Če se odpravljate iz izhodišča Planina pod Golico, izberite pot ”čez sedlo Suha”, saj so tam narcise najpogosteje, prav tako jih je tudi največ. Razgledi pa so fantastični.

Poleg tega lahko narcise najdete tudi na Jekljevem sedlu, Mali Golici, Jeseniški planini in okoli Javorniških Rovt.

Vir: https://www.tdgolica.com/index.php/galerija

Pester program ob prazniku narcis 2024

Občina Jesenice je razkrila, da bo letošnje dogajanje ob prazniku narcis bogato z zabavo, kulturo in športom. Prireditev bo potekala na prireditvenem prostoru Pr Čop v Planini pod Golico ter na ostalih lokacijah v naselju. Praznik narcis bodo sicer letos oplemenitile pomembne obletnice: nova koča na Golici praznuje 40 let, Avsenikova skladba Na Golici 70 let od prve izvedbe, v maju pa bodo izbrali že 60. Miss narcis.

Prvi vikend praznovanja, 11. maja, se bo pri Koči na Golici, ki letos praznuje kar 40 let, vse vrtelo okoli skladbe ”Na Golici”. Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora, ki letos praznuje 150 let delovanja, bo zaigral legendarno Avsenikovo skladbo.
Društvo Gorska reševalna služba Jesenice, ki obeležuje stoletnico, pa bo na ta dan prikazalo vajo reševanja s helikopterjem.

V soboto, 18. maja, se bo odvijala tradicionalna prireditev Miss narcis, ki že 60. leto zaporedoma privablja pozornost. Istega dne bo tudi dogodek 6 ur Španovega vrha.

V maju, med cvetenjem narcis, pa bodo potekali tudi organizirani pohodi in voden ogled vasi s turističnim vodnikom.