Trije vinski festivali vinorodne dežele Posavje 2024

0
105

Najavljamo 42. Vinsko vigred v Beli krajini, Festival cvička (52. Teden cvička in Cvičkarijo) v Novem mestu ter 14. festival modre frankinje v Sevnici

42. Vinska Vigred v Beli krajini

V srcu Bele krajine, v slikovitem zgodovinskem jedru mesta Metlika, se bo od 17. do 19. maja 2024 odvijala 42. Vinska vigred, tradicionalni vinski festival, ki praznuje bogato vinogradniško dediščino in kulturo Bele krajine.

Festival se bo uradno odprl v petek, 17. maja, s slavnostnim govorom, ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Matjažem Hanom. Sledil bo bogat kulturni program, ki vključuje nastope lokalnih glasbenih in pevskih skupin ter podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom, najboljše izdelani belokranjski pogači ter kronanje kraljice metliške črnine, ki je letos postala Aleksandra Šoronda.

V soboto in nedeljo bodo obiskovalci uživali v raznolikih dogodkih, vključno z delavnicami peke belokranjske pogače, ki jih organizira Društvo kmečkih žena Metlika, in degustacijah najbolje ocenjenih vin. V sklopu dnevnega programa je treba izpostaviti nastope lokalnih kulturnih ustvarjalcev, med drugimi Metliške folklorne skupine Ivan Navratil in Mestne godbe Metlika. Glasbeni program bo obogaten z nastopi priznanih ansamblov in skupin, med katerimi izstopajo Ines Erbus, Ansambel Jureta Zajca in Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Vinska vigred v letošnjem letu vstopa tudi na pot Zero waste prireditev, kjer se bodo tako organizatorji, kot vinarji, predvsem pa obiskovalci potrudili, da zmanjšajo in pravilno ločujejo odpadke.

Vinska vigred je več kot le festival; je stičišče tradicije, kulinarike in druženja, ki združuje celotno skupnost in obiskovalce iz vse Slovenije ter tujine. Festival izpostavlja pomen ohranjanja kulturne dediščine in spodbuja medgeneracijsko sodelovanje ter izmenjavo znanj. Z ocenjevanjem vin, ki ga pred vsako Vigredjo organizira Društvo vinogradnikov Metlika, pa festival skrbi za kontinuirano kakovost in konstantni napredek belokranjskih vin. Strokovne degustacije bodo potekale na metliškem gradu, medtem ko bo ostala ponudba razprostrta po vseh treh metliških trgih.

Festival cvička 2024 v Novem mestu

Prireditev Festival cvička 2024, ki bo potekala med 24. in 26. majem na novomeškem Glavnem trgu, združuje dva najpomembnejša dogodka, ki zaznamujeta dolenjskega vinskega posebneža – 52. Teden cvička in Cvičkarija. Zavod Novo mesto v sodelovanju s partnerjema Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske in Društvom novomeških študentov ustvarja zgodbo Festivala cvička. Prireditev, kjer se prepletajo in dopolnjujejo vinogradniška tradicija, mladostniška energija ter novodobni pristop k vinski kulturi, predstavlja eno največjih prireditev na Dolenjskem.

Letošnji Festival cvička nam bo postregel z bogatim 3-dnevnim programom na osrednjem prizorišču – novomeškem Glavnem trgu ter s pestrim spremljevalnim programom, ki bo potekal od meseca aprila vse do osrednje prireditve. Med 24. in 26. majem se bo na Glavnem trgu odvil pester program, ki vključuje tradicionalno povorko vinogradniških društev, slavnostno otvoritev Festivala cvička in 52. Tedna cvička, kronanje kralja cvička, razglasitev ambasadorja cvička, izbor in izvolitev cvičkove princese, degustacijo nagrajenih vin, podelitev najvišjih priznanj iz ocenjevanja 52. Tedna cvička, študentske kmečke igre ter pester glasbeni program s skupinami Ansambel Pogum, Firbci, Društvo mrtvih pesnikov, Drugi Vagon, Big band Medicinske fakultete in ostalimi skupinami iz lokalnega okolja.

Kralj cvička v letu 2024 je postal Andrej Grabnar s Hiše vin Grabnar iz Rake. Dosegel je najvišjo oceno do zdaj, in sicer 16,45. Ambasador cvička za leto 2024 je postal Sašo Đukić, ki s svojimi javnimi nastopi in pesmimi že več kot 20 let promovira cviček.

Degustacija je edinstveno doživetje v enkratnem ambientu atrija Gostišča na trgu. Med degustacijskimi vzorci najdete najboljše ocenjena vina iz ocenjevanja vin v sklopu 52. Tedna cvička, to so vsa vina, ki so večinsko osvojila zlate ali velike zlate medalje. Med vzorci najdemo tudi prvake vinskih sort, kralja cvička ter najboljšega mladega vinarja. V degustacijo je vključenih 22 sort, penine ter tolerantne sorte, skupaj pa je na degustaciji moč izbirati med več kot 80 vzorci.

Najbolj slikovit in turistično edinstven del osrednje prireditve je povorka vinogradniških društev, ki se je vsako leto udeleži več kot 1.000 vinogradnikov. Gre za člane društev iz Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki obsega kar 32 vinogradniških društev.

14. festival modre frankinje v Sevnici

Festival modre frankinje je osrednji dogodek, ki je v 14. letih postal prepoznan vinsko-kulinarični dogodek v Posavju.

14. festival modre frankinje se bo letos tradicionalno odvil v parku gradu Sevnica v petek, 31. 5. Med 16. in 21. uro bo mogoče pokušati številne modre frankinje vinarjev iz Vinorodne dežele Posavje in širše ter z njimi izmenjati mnenje, filozofijo in izkušnje. Organizirani bosta dve delavnici; prva bo bolj sproščene narave, ko bomo povezali vino in umetnost, druga pa degustacija frankinj z letošnjega ocenjevanja, ki bo potekala pod strokovnim vodstvom in ponudila možnost spoznavanja spajanja le žlahtne kapljice z izbranimi prigrizki. Za kulinariko bodo tudi letos poskrbeli člani Združenja JRE Slovenije, ki bodo v svojih jedeh uporabi lokalne sezonske surovine. Obiskovalci se bodo lahko udeležili brezplačnega vodenega ogleda gradu. Ponudbo bodo dopolnili ponudniki kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium. Ob tej priložnosti bodo podeljena tudi priznanja letošnjega ocenjevanja modrih frankinj v Sevnici. Pod vodstvom Roberta Gorjaka so člani komisije ocenili 39 vzorcev vin iz modre frankinje in sicer v treh kategorijah: rose, letnik 2023 in zorene frankinje. Letošnji, 14. prvak modre frankinje je postal Ferdo Pinterič iz Sromelj, iz vinorodnega okoliša Bizeljsko Sremič s svojo modro frankinjo 2022.

Organizatorji pozivamo obiskovalce, da se odločijo za trajnostni prihod, z vlakom, na vse tri festivale.

Vsi trije festivali ne samo da praznujejo vinsko dediščino, ampak tudi krepijo lokalne skupnosti in spodbujajo trajnostni turizem. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v praznovanju kulture, tradicij in odličnih vin naših krajev!

Vsi trije festivali so brezplačni.