Praznujmo teden slovenske hrane: 13.-19. november 2023

0
257

V tem tednu, posvečenem praznovanju dneva slovenske hrane (13.−19. november 2023), je čas, da s ponosom vključimo tradicionalne slovenske jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin, v jedilnike različnih okolij.

Bodisi v restavracijah, javnih institucijah ali udobju domačega okolja, naj vsak ugriz odseva obilje in raznolikost slovenskih polj, vrtov, sadovnjakov, vinogradov, travnikov, pašnikov ter gozdov.

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane, ki ju že več kot desetletje zaznamujemo, sta presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo, da bi spodbudili odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika, so čebelarji, kmetje in zadruge pred letom dni vlado Republike Slovenije pozvali, naj dan slovenske hrane preraste v celoten teden posvečen slovenski hrani.

Ob tej priložnosti vabljeni, da v svojih vsakodnevnih obrokih, kot so zajtrk, večerja in malica, uporabite pridelke in živila slovenskega izvora. Spečite si domač kruh, ki ga lahko uživate ob zajtrku v družbi najdražjih, namazanega z maslom in medom, ob skodelici mleka ter sočnem jabolku. Ne pozabite na svežo zelenjavo, ki naj krasijo vaš jedilnik vsak dan.

Za pridelke in živila slovenskega porekla se obrnite k čebelarjem, kmetom in njihovim zadrugam. Pri nakupu bodite pozorni na oznako “poreklo Slovenija” ter “izbrana kakovost – Slovenija”, ki zagotavljata, da gre za slovensko pridelavo in predelavo, kakovost izdelkov ter redno kontrolo.

Če iščete nove recepte, si oglejte brošuro, ki je na voljo na tej povezavi.