Michelinove zvezdice v Sloveniji: Ana Roš velika zmagovalka in prejemnica dveh Michelinovih zvezdic

0
3917

Čakanja in ugibanja o prejemnikih prvih Michelinovih zvezdic je končno konec. Danes, 16. junija ob 11. uri je prestižno francoski vodnik po restavracijah končno razkril prve Michelinove zvezdice v Sloveniji. Pričakujem tudi izdajo prvega rdečega Michelinovega vodnika, ki naj bi izšel še v tem letu in bo vključeval slovenske restavracije.

Slovenska turistična ogranizacija (STO) je skupaj s predstavniki Michelinovega vodnika lansko leto oznanila prihod prestižnega francoskega vodnika in Michelinovih zvezdic v Slovenijo. Prihod priznanega Michelinovega vodnika so oznanili v okviru novemberskih Dnevov slovenskega turizma in predstavlja ogromen mejnik ter korak k večji prepoznavnosti Slovenije, kot destinacije za vrhunska gastronomska doživetja.

Michelinov vodnik bi moral prve Michelinove zvezde v Sloveniji razkriti marca letos, vendar je bilo razkritje, izdaja Michelinovega vodnika in podelitev prestižnih Michelinovih zvezdic v Sloveniji zaradi epidemije novega koronavirusa prestavljeno. V sredini maja je Slovenska turistična organizacija skupaj s francoskim vodnikom Michelin oznanila nov datum predstavitve in podelitve Michelinovih zvezdic v Sloveniji.

Vznemirjenje in napetost je v zadnjih nekaj tednih v slovenskih restavracijah in tudi med kulinaričnimi navdušenci strmo naraščalo. Prihod Michelin vodnika v Slovenijo zagotovo predstavlja odlično priložnost, da Slovenija poveča svojo prepoznavnost, kot vrhunsko kulinarično destinacijo in dvigne kakovost slovenske gastronomije, pridobitev Michelinovega vodnika v Sloveniji ter Michelinovih zvezdic pa vsekakor predstavlja edinstveno priložnost slovenskim kuharjem, ki se bodo z nhimi postavili na nov kulinarični zemljevid sveta.

Letos naj bi izšel tudi Michelinov vodnik v Sloveniji, ki bo še dodatno podkrepil prepoznavnost Slovenije in njene kulinarične ponudbe. Izid Michelinovega vodnika v Sloveniji po pripomogel tudi k razvoju in promociji slovenskega turizma in gastronomije v letošnjem in prihodnjem letu, saj sta bila oba sektorja močno prizadeta v času epidemije novega koronavirusa.

Michelinov vodnik in Michelinove zvezdice v Sloveniji – kaj pa si mislijo slovenski chefi o njih?

Pred prvotnim izidom in razkritjem Michelinovega vodnika in Michelinovih zvezdic v Sloveniji smo se pogovarjali z vrhunskimi slovenskimi chefi o tem kaj si mislijo o prihodu francoskega Michelinovega vodnika v Slovenijo in kaj bi za njih pomenila prestižna Michelinova zvezdica na vratih restavracije.

Iskreno o prihodu Michelinovega vodnika in Michelinovih zvezdic smo se pogovarjali z Tomaž Kavčič (Gostilan pri Lojeztu – Dvorec Zemono), Ana Roš (Hiša Franko), Janez Bratovž (Restavracija JB), Luka Košir (Gostilna Grič), Črt Butul (Domačija Butul), Bine Volčič (Monstera Bistro), Marko Pavčnik (Pavus), Grega Repovž (Gostilna Repovž), Igor Jagodic (Restavracija Strelec) , Mojmir Šiftar (Evergreen Smlednik) in Matej Tomažič (Domačija Majerija). Spregovorili so tudi o tem kako bo po njihovem mnenju prihod Michelinovega vodnika vplival na razvoj slovenske kulinarike in gastronomije. Obenem pa so nam razkrili, kaj bi za njih pomenilo to prestižno priznanje, ki ga prinašajo Michelinove zvezdice v Sloveniji.

Vsi omenjeni slovenski kuharji in njihove slovenske restavracije so bile priznane tudi kot ene izmed najboljših na letošnjemu izboru The Slovenija Restaurant Awards 2020. Več o letošnjih zmagovalcih The Slovenia Restaurant Awards 2020 si preberite tukaj.

Prejemniki Michelinovih zvezdic v Sloveniji

Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom; s prihodom na slovenski trg potrjuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije. To je odlična spodbuda za naprej in priložnost za celoten gostinski sektor. Na podelitvi so Michelinovih zvezdic so bili Jorg Zupan (restavracija Atelje), Bine Volčič (Monstera Bistro), Mojmir Štifar (Evergreen Smlednik), Marko Pavčnik (Pavus), Damjan Fink (Hiša Fink), Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek). Podelitev Michelinovih zvezdic in razkritje Michelinovega vodnik v Sloveniji je vodila Mojca Mavec, skupaj s predstavnikom Michelinovega vodnika direktno iz Pariza, ki je povedal, da so bili Michelinovi inšpektorji impresionirani s Slovenijo, kot turistično destinacijo, kot tudi s slovensko gastronomijo. Presenetil jih je tudi poudarek na trajnostnem razvoju, ki so ga še dodatno poudarili med razkritjem Michelinovega vodnika v Sloveniji.

Eno zvezdico so dobile restavracije: Hiša Denk (Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan). Foto: BoBo

Prvi prejemniki Michelinovih zvezdic (ena zvezdica) v Sloveniji so Hiša Denk in Gregor Vračko, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono in Tomaž Kavčič, Vila Podvin in Uroš Štefelin, Restavracija Dam in Uroš Fakuč, restavracija Atelje in Jorg Zupan. Dve Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko in Ana Roš.

Slovenija, Ljubljana, 16.06.2020, 16. junij 2020 Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ana Roš je dobila dve Michelinove zvezdici. Po eno zvezdico pa so prejele Gostilna pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Atelje in Vila Podvin. dogodek, kulinarika, turizem Foto:Borut Živuloviè/Bobo

Nagrada za trajnostni razvoj v gastronomiji prejmejo Gostišče Grič with Luka Košir, Monstera Bistro with Bine Volčič, Hiša Franko Ano Roš, Gostilna Krištof, Gostilna Mahorčič and Gostilna na gradu.

Michelin Plate so prejeli naslednji: Ošterija Debeluh, Gostilna Vovko, Gostilna Francelj, Dvor Jezeršek, Gredič, Hiša Torkla, Marina, Gostilna na gradu, Gostilna Krištof, Pavus, As, Maxim, Harfa, B restavracija, restavracija CUBO, Maxim restavracija, JB Restavracija, Monstera Bistro, Separe, Shambala, restavracija Strelec, Sushimama, Valvasor, Vander in restavracija Mak, restavracija Sedem, Calypso, Pikol, Hiša Fink, Grad Otoče, Galerija Okusov, Stara gostilna, Rizibizi, Hiša Krasna, Gostilna Danilo in Kendov dvorec.

Bib Gourmand so prejeli Gostišče Grič, Gostilna Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Gostilna Evergreen Smlednik, Ruj, Etna, in Jožef.

Ana Roš, Hiša Franko:
»Zvezdici Hiše Franko nista moji. Leo, Alen, Yvonne, Manca, Alicia, Dejan in vsi ostali obrazi v Hiši Franko, vključno z mojimi otroki, si jih zaslužijo. Naj jim svetijo. Hvala, brez vas nikoli ne bi zmogla. Jutri je nov delovni dan. Danes je dan za praznovanje.«

Gregor Vračko, Hiša Denk:
»Prva zvezda pripada moji ekipi.«

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu:
»Zvezdica ni le zame, pač pa tudi za mojo družino in ekipo. Prihod Michelina je pomemben za celotno slovensko gastronomijo, zdaj imamo vsi možnost pridobiti zvezdice in jih tudi izgubiti.«

Uroš Štefelin, Vila Podvin:
»To je izjemno in sem presrečen.«

Uroš Fakuč, Restavracija Dam:
»Srečen sem. Od najstniških let sem sanjal o tem. Hvala vsem, ki ste me na tej poti podpirali.«

Jorg Zupan, Atelje:
»Zvezdica je nagrada za naše goste, saj delamo predvsem za njih. Srečni smo, ko so oni srečni. To je tudi nagrada za naše dobavitelje, od katerih pridobivamo lokalne surovine.«

Kaj je Michelinov vodnik?

Michelin je najuglednejša, najprestižnejša in najbolj prepoznavna znamka na področju gastronomskih vodnikov z izjemnim globalnim dosegom in vplivom na gastronomski razvoj destinacije. V ospredje sicer postavlja ponudbo visoke dodane vrednosti in nagovarja najbolj zahtevne gastronomske goste, vendar pa hkrati tudi izpostavlja nepozabne kulinarične izkušnje, dosegljive širšemu krogu ljubiteljev gastronomije. Čeprav je prvič izšel leta 1900, se njegov namen skozi stoletja ni spremenil: spodbuditi potovanja in najti nepozabna doživetja.

Katere so kategorije v Michelinovem vodniku?

Michelinov vodnik ima različne kategorije in tako bo tudi pri izdaji slovenskega Michelinovega vodnika. Michelinove zvezdice označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Odlikujejo jih izjemna kuhinja, bogata po okusih, prežeta z osebnostjo talentiranega kuharskega mojstra in čustvih, ki presegajo meje okusa. V te restavracije pridejo gostje tudi z drugega konca sveta, da bi uživali v izjemni kulinariki. Poudarek ocenjevanja za zvezdice je na hrani in doslednosti njene kakovosti. Restavracija lahko prejme eno zvezdico (visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka), dve (odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek) ali tri (izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja).

Michelinova kategorija Bib Gourmand označuje pristne, preproste restavracije, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano po ugodnih cenah. Pogosto gre za male dragulje, ki jih inšpektorji vsako leto odkrijejo na svojih potovanjih.

Kategorija  Michelinov krožnik (The Plate Michelin /Assiette) pa označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok.

Najboljše slovenske restavraciji

Dva tedna pred slavnostnim razkritjem slovenskih Michelinovih zvezdic smo pri The Slovenia organizirali že četrti nacionalni izbor The Slovenia Restaurant Awards 2020, kjer smo v desetih kategorijah izbirali in tudi izbrali najboljše slovenske restavracije in gostilne.

Zaradi omejitev povezanih z epidemijo novega koronavirusa je letošnji izbor The Slovenia Restaurant Awards 2020 potekal virtualno, kjer smo se preko prenosa v živo “družili” z najboljšimi slovenskimi chefi, kot je Tomaž Kavčič iz Dvorca Zemnono, Ana Roš iz Hiše Franko in Uroš Štefelin iz Vile Podvin.

Preverite katere so najboljše slovenske restavracije po izboru The Slovenia Restaurant Awards 2020.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.