NFT Slovenija – Slovenija bo kot prva država na svetu izdala NFT žetone (Non-fungible tokens)

0
1153
Slovenija NFT

Tehnološki park Ljubljana, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija svojo vlogo pri predstavitve Slovenije na EXPO DUBAI 2020 krepimo z uvedbo nezamenljivih žetonov (NFT – Non-fungible tokens), ki bodo služili za promocijo gospodarstva in turističnih destinacij.

Slovenijo tako postavljamo na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja blockchain tehnologije, ki je ena izmed tehnologij prihodnosti. Prvo zbirko nezamenljivih žetonov smo izdelali za promocijo slovenskih rešitev s področja gospodarstva.

NFT bo predstavljal zbirko unikatnih digitalnih 3D eksponatov ter ekskluzivnih panoramskih oz. 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. NFT v obliki daril oz. digitalnih spominkov, bodo obiskovalci dobili brezplačno ob obisku Slovenskega paviljona EXPO DUBAI 2020. Danes je na Evropskem Blockchain tednu državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc s ponosom najavil, da bo Slovenija prva država na svetu, ki bo za promocijo dosežkov gospodarstva in turističnih destinacij izdala svoj NFT.

G. Zajc je dodal še, da se Slovenija na ta način na EXPO DUBAI 2020 predstavlja kot inovativna, digitalna in pametna destinacija, katere paviljon se zaradi edinstvenega zelenega pročelja, zanimivih vsebin, novih podjetniških priložnosti, sploh pa zaradi NFT-jev, vsekakor splačalo obiskati.

Dodatno je izpostavil tudi priložnost za razvoj digitalnih kompetenc podjetij in posameznikov, saj bo vsak obiskovalec ustvaril tudi svojo digitalno denarnico na slovenski blockchain tehnologiji.

“V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT-ji predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem, kot tudi na drugih področjih,” pravi Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana.

Kaj je NFT?

NFT (Non-fungible token) oz. nezamenljiv žeton je enota podatkov, shranjena v digitalni knjigi, imenovana blockchain, ki potrjuje, da je digitalno sredstvo edinstveno in zato ni zamenljivo. NFT-je lahko uporabite za predstavitev elementov, kot so fotografije, videoposnetki, zvok in druge vrste digitalnih datotek. Trg NFT se izjemno povečuje in njegov razvoj je odlična priložnost za predstavitev digitalnih umetniških izdelkov in storitev s področja gospodarstva. Kot NFT se je izdelal prvi Twit, izvorna koda interneta, hkrati pa se tudi vse več podjetij odloča za vstop na to tržišče. Zadnja v vrsti so podjetja Visa in Budweiser, pa denimo Dolce in Gabana, modni dvojec, ki je izdal svojo kolekcijo digitalnih oblačil.

Način prevzema NFT žetona

Obiskovalci sejma EXPO Dubaj 2020 bodo prejeli promocijsko kartico za prevzem NFT kovanca. Na zadnji strani promocijske NFT kartice bodo navedena kratka navodila in unikatna 8-mestna številka, preko katere bo uporabnik dobil dostop do digitalne denarnice in na spletni aplikaciji lahko prevzel in dobil vpogled v dejansko lastništvo eksponata v svoji denarnici. Zbirki so dodane tudi umetniške risbe, originalne maskote Slovenije Kokoške Fani, ki je nastala pod okriljem Slovenskih umetnikov in prikazuje slovenske običaje ter tradicionalne slovenske jedi.

Vir: Tehnološki park