39-milijonti obiskovalec Postojnske jame

0
437

Postojna, 29 May

 

V Postojnski jami smo dočakali že 39-milijontega obiskovalca. Obiskal nas je ob enem najbolj deževnih dni v zgodovini reka Pivka je namreč v le 24 urah zrastla z 200 na kar 410 cm višine. Ob 200. obletnici turističnih ogledov Postojnske jame, ki jo praznujemo letos, smo pripravili posebno slavje. Ob dogodku je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj prvič v zgodovini predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi. Knjiga, ki je bila po dolgih letih v arhivu postavljena na ogled vsem obiskovalcem v razstavnem paviljonu Postojnske jame Expu. Obisk Expa je zato danes brezplačen za vse obiskovalce Postojnske jame.

 

ČASTNI GOSTJE

39-milijontega obiskovalca in srečna osmoljenca, ki sta obiskala jamo z vstopnicama natisnjenima tik pred in za 39-milijontim obiskovalcem, smobogato nagradiliGraeme Ellis iz Nove Zelandije je obiskal jamo v sklopu daljše poti po Evropi, na katero sta se odpravila s soprogo, ki se ob podelitvi nagrad kar ni mogla nehati smejati. Za nagrado je prejel vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem. Je pa nagrada zanetila manjši zakonski prepir med nagrajencem in soprogo, ker se nista mogla odločiti, kako nadaljevati naslednjih 6 tednov poti po Evropi. Ob prejemu nagrade je bil Graeme Ellis vidno presenečen.

Poleg 39-milijontega obiskovalca smo nagradili tudi 38.999.999. obiskovalcaTretješolka Nika iz OŠ Draga Bajca Vipava, ki je sicer doma iz Podnanosa, si je jamo ogledala v sklopu šolskega izleta. Za nagrado je prejela  tridnevno smučarsko karto za smučanje na Cerknem. Ob prejemu nagrade jo je zaskrbelo, ker ne zna smučati, a tudi za to bo poskrbljeno, saj ji bomo priskrbeli tudi učitelja smučanja. Prvi obiskovalec, ki je zakorakal proti 40-milijontem pa je bil Eduardo Miralles iz Španije, ki kolesari po Sloveniji. Za nagrado je prejel 2 vstopnici za poseben ogled Tajnih prostorov Hotela Jama. Vsi trije obiskovalci so prejeli tudi stekleno človeško ribico, monografijo Postojnske jame in so se tradicionalno tudi vpisali v modro knjigo posebnih obiskovalcev.

DRZNOST LUKE ČEČA

Predstavljajte si, da vam pod nogami doni deroča reka Pivka. Okoli vas se na vseh straneh bohotijo stene Postojnske jame. Na izstopnem peronu se zberejo obiskovalci in z odprtimi usti zrejo, medtem ko vi naredite globok vdih in prvi korak … Na Velikem domu Postojnske jame smo obiskovalcem, ki so si jamo ogledali skupaj z 39-milijontim gostom, pripravili posebno presenečenje. Navdih nam je bil prav Luka Čeč, ki je leta 1818 prečkal podzemno Pivko in zakorakal v še neraziskano temo. Nad Pivko smo napeli 56 m dolg »slackline«, po katerem se je pogumno sprehodil »sodobni Luka Čeč«.

OD PRVEGA DO 39-MILIJONTEGA

Ko so na novo odkrite »Čečeve« dele Postojnske jame uradno odprli za javnost, se je po urejenih poteh 17. 8. 1819  prvi sprehodil avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Ob njegovem obisku je bila pripravljena tudi posebna v usnje vezana vpisna knjiga. S podpisom Ferdinanda I. ob obisku jame, se je pri nas vse začelo, saj prav ta dogodek pomeni začetek turizma v Postojnski jami in uradni začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev. Prav zaradi te knjige se lahko 200 let pozneje pohvalimo, da smo dočakali že 39-milijontega obiskovalca Postojnske jame.

 

VEČ KOT 39 MILIJONOV OBČUDOVALCEV

V Expu Postojnske jame je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj tik pred 200. obletnico turizma v Postojnski jami, ki jo bomo obeležili avgusta, slavnostno razstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo Postojnske jame. Knjige so prenašalke zgodovinskih dejstev, a naša je posebna zato, ker je že sama po sebi del zgodovine, ki skozi stoletja interpretira zgodovino turizma. Gre za dragocen dokument, neponovljivo pričevalko slovenskega turizma, ki jo težko srečamo kjerkoli drugje. Za Postojnsko jamo je posebna tudi zato, ker pomeni začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev. Knjige obiskovalcev Postojnske jame imajo posebno moč, saj kažejo na spoštovanje do jame, ki je univerzalno in je preseglo vse druge delitve. Postojnska jama je v 200 letih preživela kar 6 držav, a prav vse naše vpisne knjige so se ohranile. Tudi v tem je vidna ogromna moč Postojnske jame in narave.

Ob današnji slovesnosti so si kar vsi obiskovalci Jame lahko brezplačno ogledali tudi paviljon Expo z največjo razstavo o Postojnski jami in krasu. V vpisnih knjigah Postojnske jame tako najdemo ime očeta organiziranega turizma Thomas Cooka, ki je jamo obiskal večkrat in jo celo uvrstil v program prvega potovanja po svetu. Veliki Prešernov prijatelj Andrej Smole se je v knjigo vpisal dvakrat, med podpisniki prve knjige je tudiWolfgang Amadeus Mozart ml., ki ga je za jamo navdušil prav Andrej Smole. Prva vpisna knjiga je od danes vsem na ogled v Expu Parka Postojnske jame.