Kam na izlet? Kranjska Gora

0
1160

Verjetno ne boste presenečeni nad dejstvom, da Kranjska Gora slovi po svojih priložnostih za smučanje in druge zimske športe. Domačini so v večini odlični smučarji, saj jih starši na smuči postavijo takoj, ko shodijo in  jih poženejo po najzahtevnejših progah. Slovenski smučarji na Svetovnih prvenstvih in Olimpijadah dosegajo izjemne uspehe in večina ji prihaja prav z Gorenjske.

Pokal Vitranc in vsakoletno tekmovanje v smučarskih skokih v bližnji Planici v Kranjsko Goro pripeljeta na tisoče gledalcev, ki jo vsaj za vikend ali dva spremenijo v zabaviščno prestolnico Slovenije. V teh koncih je značilen avstrijski in srčen slog tradicionalne hrane. Klobase in debele rezine svinjine običajno postrežejo s kislim zeljem in krompirjem, potem pa je na vrsti sladica v obliki palačink ali jabolčnega štrudlja. Tu je precej običajno, da po obroku spijete močno pijačo, ki vas pripravi za zunanji mraz. Za pravo Gorenjsko doživetje poskusite lokalni borovničevec. 
Kranjska Gora je priljubljena turistična destinacija tako pozimi kot poleti. Poleti ponuja široko paleto aktivnosti za vse starostne skupine in interese. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih poletnih aktivnosti v Kranjski Gori:

Pohodništvo in gorski pohodi

 1. Vršič: Najvišji slovenski cestni prelaz ponuja številne pohodniške poti z razgledi na Julijske Alpe.
 2. Tamar: Pot do Tamarja je priljubljena zaradi slikovitih razgledov in slapov.
 3. Triglavski narodni park: Različne poti, primerne za začetnike in izkušene pohodnike.

Kolesarjenje

 1. Kolesarske poti: Kranjska Gora ponuja različne kolesarske poti, od lažjih rekreativnih poti do zahtevnejših gorskih kolesarskih tur.
 2. Bike Park Kranjska Gora: Park za gorske kolesarje z različnimi progami za vse ravni spretnosti.

Vodne aktivnosti

 1. Jezero Jasna: Idealno za kopanje, sončenje in sproščanje ob jezeru.
 2. Rafting na reki Savi: Pustolovski rafting po reki Savi ponuja adrenalinsko izkušnjo v naravi.

Adrenalinske aktivnosti

 1. Poletna sankališča: Zabavna vožnja s sankami po posebej urejenih progah.
 2. Zipline: Vožnja po jekleni vrvi med krošnjami dreves.
 3. Plezanje: Naravne in umetne plezalne stene za različne ravni plezalcev.

Kulturne in zgodovinske znamenitosti

 1. Ruska kapelica na Vršiču: Spomenik ruskim vojnikom, ki so umrli med gradnjo ceste čez Vršič.
 2. Liznjekova domačija: Etnografski muzej, ki prikazuje življenje v Kranjski Gori v preteklosti.

Druge aktivnosti

 1. Golf: Golf igrišče v bližini Kranjske Gore ponuja odlično priložnost za golfiste.
 2. Jahanje: Možnosti jahanja in izletov s konji po okoliških poteh.

Prireditve in festivali

Kranjska Gora poleti gosti različne prireditve, kot so glasbeni festivali, športni dogodki in lokalni sejmi.

Obiščite tudi turistično informacijsko središče Kranjska Gora za najnovejše informacije in priporočila glede aktivnosti in dogodkov v času vašega obiska.

Izleti v Kranjski gori in okolici

Kranjska Gora je odlično izhodišče za številne izlete, ki ponujajo prelepe razglede, naravne znamenitosti in kulturne zanimivosti. Tukaj je nekaj predlogov za izlete iz Kranjske Gore:

1. Vršič

Opis: Najvišji slovenski cestni prelaz, ki povezuje Gorenjsko s Trento. Aktivnosti: Pohodništvo, kolesarjenje, ogled Ruske kapelice, čudoviti razgledi na Julijske Alpe.

2. Dolina Tamar

Opis: Slikovita dolina, ki se nahaja v Triglavskem narodnem parku. Aktivnosti: Pohodništvo, obisk Planinskega doma Tamar, ogled slapa Nadiže.

3. Jezero Jasna

Opis: Kristalno čisto alpsko jezero, ki leži na obrobju Kranjske Gore. Aktivnosti: Kopanje, sončenje, sprehodi okoli jezera, kavarna ob jezeru.

4. Zelenci

Opis: Izvir reke Save Dolinke in naravni rezervat z značilno zeleno vodo. Aktivnosti: Sprehod po urejeni poti, opazovanje ptic, uživanje v naravi.

5. Planica

Opis: Dom smučarskih skokov in poleti. Aktivnosti: Obisk Nordijskega centra Planica, ogled skakalnic, poletno sankališče, zipline.

6. Mojstrana in dolina Vrata

Opis: Vas Mojstrana je vstopna točka v dolino Vrata, ki vodi do Triglava. Aktivnosti: Pohodništvo do Aljaževega doma, ogled slapa Peričnik, obisk Slovenskega planinskega muzeja.

7. Radovna in dolina Krma

Opis: Dve slikoviti dolini v Triglavskem narodnem parku. Aktivnosti: Pohodništvo, kolesarjenje, obisk naravnih in kulturnih znamenitosti.

8. Bled

Opis: Eno najbolj znanih turističnih krajev v Sloveniji. Aktivnosti: Obisk Blejskega jezera, sprehod okoli jezera, obisk Blejskega gradu, vožnja s pletno na otok.

9. Bovec in Soča

Opis: Mesto Bovec je znano po svoji neokrnjeni naravi in smaragdno zeleni reki Soči. Aktivnosti: Rafting, kajak, pohodništvo, ogled slapov Boka in Virje, zgodovinske znamenitosti iz 1. svetovne vojne.

10. Bohinj

Opis: Mirna in slikovita alpska dolina z Bohinjskim jezerom. Aktivnosti: Kopanje v jezeru, veslanje, obisk slapa Savica, vožnja z gondolo na Vogel.

11. Rateče

Opis: Vas blizu italijanske in avstrijske meje. Aktivnosti: Kolesarjenje po poti “Tromeja” (kjer se stikajo slovenska, italijanska in avstrijska meja), pohodništvo.

12. Triglavski narodni park

Opis: Obsežno območje zaščitene narave z mnogimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Aktivnosti: Pohodništvo, kolesarjenje, opazovanje narave, obisk visokogorskih planin.

Vsak izlet ponuja edinstvene doživetja in lepote slovenskih Alp in okoliške narave.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ

Alpinizem je verjetno eden izmed najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa v Sloveniji, zato si zagotovo zasluži biti dokumentiran in predstavljen v muzejskem slogu, kar so naredili v Mojstrani, rojstnem mestu mnogih slavnih športnikov ter športnic, med katerimi boste našli tudi nekatere olimpijce. Muzej se nahaja v stavbi, ki ji je nekako uspelo združiti sodobno arhitekturo in naravo (stavba ima obliko ogromne skale), v njem pa si boste lahko ogledali staro alpinistično opremo, opremo za varovanje in reševanje, interaktivni prikaz o zaščiteni gorski flori ter legendah in celo simulator nevihte – kjer sedite v navidezni planinski koči, medtem ko bombardirajo vaše čute. Na voljo je tudi veliko informacij v angleščini (vključno z interaktivnimi prikazi) in redno posodobljene informacije o vremenskih razmerah ter odprtih planinskih kočah v Triglavskem narodnem parku. Muzejske aktivnosti zajemajo tudi razburljiva doživetja v navidezni resničnosti, kjer se lahko po žični drči spustite s Triglava in sprehajate po gorah ali jamah. Na voljo je tudi odlična soba pobega.

Triglavska 49, Mojstrana, +386 (0)8 380 67 30, [email protected], www.planinskimuzej.si.

JEZERO JASNA

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed. V tem primeru jih mora veličastno jezero Jasna v živo povedati vsaj milijon. Neokrnjenost, spokoj in jasnost so besede, ki niti bežno ne uspejo opisati prizora s smrekami in listavci prekritih pobočij ter dramatičnega ozadja, kjer jih kmalu prevzamejo vrtoglavi skalnati vrhovi. Ta raj predstavlja hiter pobeg iz Kranjske Gore, saj je oddaljen le 20 minut hoje po vijugasti cesti proti Vršiču. Na obali jezera Jasne vas pozdravi kozorog, ki s svoje skale zadovoljno zre proti severu. Rezervirajte si vsaj eno uro za sprostitev na klopeh okrog jezera, potem pa si privoščite osvežitev v enem izmed bližnjih barov in uživajte v razgledu še nekaj časa. Če jezero obiščete v poletnih mesecih, prinesite kopalke, saj se tam zdaj nahaja več pomolov in šest metrov visoka razgledna ploščad.

Lakes slovenia jezera slovenija

NORDIJSKI CENTER PLANICA

Nordijski center Planica se ponaša z osmimi različnimi skakalnicami, vključno z ogromno skakalnico, ki jo uporabljajo za finale vsakoletnega FIS Svetovnega prvenstva v smučarskih poletih. Center pokriva več kot 100,000 kvadratnih metrov površine in velja za enega največjih tovrstnih kompleksov na svetu. Obiskovalci, ki niste tu zaradi profesionalnih treningov, lahko vseeno prejmete svojo dozo adrenalina, če se odločite za spust po skoraj 600 metrov dolgi jeklenici in izkusite občutek letenja po zraku. Bolj učenjaški turisti pa lahko obiščete muzej Planica, ki se razteza čez dve etaži centra, kjer boste izvedeli več o najzanimivejših dogodkih iz zadnjih osemdesetih let, odkar tu gostijo mednarodna tekmovanja v smučarskih skokih.

Rateče Planica, +386 31 689 806, info@nc- planica.si, www.nc-planica.si.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

RUSKA KAPELICA

Rusko kapelico so postavili v čast ruskih vojnih ujetnikov, ki so med prvo svetovno vojno tu umrli med gradnjo ceste čez prelaz Vršič. Za Avstrijce je bila to strateška točka, ki je omogočala dostop in transport orožja na Soško fronto. Med čiščenjem snega s ceste je vojake in deset paznikov zasul plaz. Majhno, a čudovito stavbo so zgradili v slogu tradicionalnih ruskih cerkva, nahaja pa se sedem kilometrov od Kranjske Gore, na levi strani takoj za ostrim ovinkom.

SMUČANJE

Kranjska Gora je po srcu že od nekdaj smučarsko naselje, ki vrhunec doseže med zimsko sezono, ko jo obiščejo trume navdušencev nad zimskimi športi iz Slovenije in tujine. Smučarska pobočja so razporejena po gorskem grebenu Vitranca, od Kranjske Gore pa vse do Planice (800-1215 m), pri čemer na njih obratuje 5 sedežnic in 13 vlečnic. Poleg širokega nabora pobočij za alpsko smučanje vključno s progo v Podkorenu, kjer poteka Svetovno prvenstvo, je na voljo tudi čudovita steza za tek na smučeh, ki poteka po dnu doline, kjer je bila včasih speljana železniška proga. Najboljše pa je, da se zjutraj ni treba podati na dolgo vožnjo z gondolo, saj vas od smučarskih pobočij loči le krajša snežna odeja. 

www.kranjska-gora.si.

KRANJSKA GORA V ŠTEVILKAH 

Število prebivalcev (občina): 5,500 Število prebivalcev (naselje): 1,452 Velikost: 44.7km2 Poštna številka: 4280 Znana po: Smučarskem letovišču