Marmor Hotavlje ob obeležitvi 300 let tradicije kamnoseštva

0
84

V Marmorju Hotavlje so pretekle uspehe in ambiciozne cilje za prihodnost proslavili s srečanjem z več kot 250 gosti s celega sveta. V podjetju globalno prepoznavnost pripisujejo povezanosti, medsebojnem spoštovanju, timskem delu, medgeneracijskemu učenju ter prenosu znanja. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izpostavil, da so vsi ponosni na podjetje, ki je v svetu uveljavljeno kot zelo pomembna, zanesljiva in zaupanja vredna blagovna znamka, ki piše pomembno zgodbo o uspehu.

V Sloveniji, natančneje na Hotavljah, že več kot tri stoletja živi kraljestvo kamene dobe. Svoje delo, tradicijo in ljubezen do kamna, sploh pa do enega in edinega hotaveljčana, je vodilno kamnoseško podjetje Marmor Hotavlje poneslo v svet. Med drugim na superjahte, v stanovanje v centru New Yorka, na umetniški kos za galerijo, na fasado za vilo, v tlak za hišo ali le na kopalniški pult. Pretekle uspehe in ambiciozne cilje za prihodnost so proslavili s srečanjem z več kot 250 gosti s celega sveta. »Od naših začetkov smo prehodili dolgo pot. Vemo, da nas najbolj strma pot – pot do tega, da na vrhu tudi obstanemo – še čaka. Zavedamo se, da tudi najboljši izdelki ali storitve niso vedno dovolj dobri, če nisi obkrožen s tistimi, ki bodo to dejstvo prepoznali in sodelovali v smeri skupnega cilja,« je visoke ambicije napovedal Damijan Selak, direktor podjetja Marmor Hotavlje.

Odlična ekipa, ki opravlja fantastično delo

V podjetju globalno prepoznavnost pripisujejo povezanosti, medsebojnem spoštovanju, timskem delu, medgeneracijskemu učenju ter prenosu znanja. »Lansko leto je bilo za Marmor Hotavlje naporno, a danes lahko rečem, da bolj ne bi mogel biti ponosen na sodelavce. Poslovanje je potekalo gladko, brez ovir in zamud. Temu jaz pravim odlična ekipa. Če nekdo manjka, drugi držijo skupaj in nadaljujejo njegovo delo. In točno to so storili. Zavedam se, da to ni bila lahka naloga, a se po mojem mnenju lahko vsi strinjamo, da so opravili fantastično delo,« se je sodelavcem poklonil Tomaž Selak, direktor podjetja Marmor Hotavlje. Z zaposlenimi želijo nadaljevati dolgoletno in uspešno tradicijo. V svoje vrste zato vabijo mlade upe, ki lahko v podjetju zasedejo zelo različna delovna mesta. Veseli so strojnikov, gradbenikov, arhitektov in mehatronikov, vseh stopenj izobrazbe.

Doživeli veliko vzponov in premagali vse padce

V slavnostno torto je zarezal Branko Selak, sicer letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo Združenja Manager. V pozdravu pa je nekdanji dolgoletni direktor podjetja dejal: »V času našega obstoja smo doživeli veliko vzponov in premagali tudi nekaj padcev. Predvsem na slednjih smo se naučili marsikaj. Najpomembnejše, kar smo odnesli iz tega je, da nikoli ne odnehamo, da vztrajamo, in se kot ekipa borimo, da na koncu zmagamo.«

Mogoče se kdaj premalokrat zavedamo, da nas v tujini predstavljajo tudi odlične gospodarske zgodbe

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izpostavil, da so vsi ponosni na podjetje, ki je v svetu uveljavljeno kot zelo pomembna, zanesljiva in zaupanja vredna blagovna znamka, ki piše pomembno zgodbo o uspehu. Nadaljeval je: »Za naš širši prostor je ta zgodba pomembna tudi zato, ker so vaši končni izdelki v celoti rezultat slovenskega znanja, inovacij in dizajna. Od cerkva do jaht. V svojih, skorajda večnih izdelkih iz marmorja, zastopate tudi barve naše države, naše skupnosti. Močno povezane skupnosti, ki ceni svojo dediščino in se iz nje uči. Iz trdne tradicije črpa specifično znanje in ga skozi čas nadgrajuje ter povezano in enotno zasleduje cilje za prihodnost.«

V nadaljevanju pa izpostavil še: »Ste izjemni mojstri obrti. In vidi se, da veliko vlagate v razvoj, v inovacije. V našem mandatu nas prav podjetja, kot je vaše, navdajate s ponosom in optimizmom. V moji pristojnosti je tudi šport in zelo vesel sem, da Marmor Hotavlje širši skupnosti med drugim vrača tudi z vložki v šport. Mogoče se kdaj premalokrat zavedamo, da nas v tujini ne predstavljajo le vrhunske slovenske športnice in športniki, ampak tudi odlične gospodarske zgodbe, ki v tekmi z najboljšimi na svetu osvajajo vrhove.«

V družabnem delu dogodka so si lahko udeleženci ogledali sodobno proizvodnjo, zaigral jim je tudi sekstet in orkester policijskega orkestra. Glasbena vrhunca dogodka sta bila nastop Helene Blagne in hrvaške glasbene muzikalne skupine Sudar Percussion. Slovenska diva je poskrbela za močno glasbeno doživetje, saj je zapela tam, kjer se je za Marmor Hotavlje vse začelo – na hotaveljčanu, osnovi za številne mojstrovine kamnoseštva. Da se vse začne in konča v kamnolomu, je poskrbela tudi hrvaška glasbena skupina Sudar Percussion, ki je zbrane navdušila ob zvočnem in laser šovu na blokih iz jezerskega lehnjaka.

Bronasta gazela

Bronasta gazela iz leta 2021, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini.

Minister Matjaž Han je izpostavim pomen podjetja Marmor Hotavlje za Slovenijo in svet

Tomaž in Damijan Selak

Branko Selak

Skupina Sudar Percussion

Damijan in Tomaž Selak v družbi enega najuspešnejših dizajnerjev luksuznih jaht Danom Lenardom

Damijan in Helena Selak, Petra Juvančič, Vesna Nahtigal, Tomaž Selak

Ogled proizvodnje

Avtor fotografij: Peter Pokorn