Najboljši v marketingu 2024

0
89

DMS, Društvo za marketing Slovenije, je ponovno organiziralo Veliko nagrado marketinške odličnosti. Državni prvak v marketingu, ki je prejel glavno nagrado, je podjetje Petrol, ki je po oceni strokovne komisije izstopalo v vseh razpisanih kategorijah. Podelili pa so še pet nagrad Marketinška odličnost v posameznih kategorijah in posebno nagrado za največji preboj. Nagrade so podelili ob koncu prvega dne Slovenske marketinške konference v Portorožu, ki je ponudila izjemno pester program, iskrive predavatelje in številne nove vpoglede ter ideje.

NLB, Atlantic Grupa, Petrol, Poslovni sistem Mercator in Marles hiše Maribor so letošnji dobitniki priznanj za najboljše marketinške projekte.

Vsi nagrajeni marketinški projekti postanejo del zgodovine marketinške odličnosti, medtem ko se lahko iz vsakega prijavljenega projekta nekaj naučimo in tako vsako leto izboljšujemo svoje delo. Marketinške ekipe z delovanjem v svojih organizacijah prispevajo k napredku in razvoju marketinga, kar predstavlja ključno gonilo rasti podjetij.

Zmagovalci marketinške odličnosti so:

1. kategorija: ODLIČNOST MARKETINŠKE STRATEGIJE
NLB D. D. – Odličnost upravljanja blagovne znamke NLB

2. kategorija: ODLIČNOST TRAJNOSTNEGA DELOVANJA IN DRUŽBENA ODGOVORNOST
ATLANTIC GRUPA D. D. – Donat: Poskrbite za svojo prebavo, poskrbite zase. Kako blagovna znamka Donat trajnost vključuje v celostno poslovanje.

3. kategorija: ODLIČEN KORAK PRED DRUGIMI3A. NOVOST ALI INOVACIJA NA ENEM OD 7P
PETROL D. D., LJUBLJANA – Prenovljena marketinška in komunikacijska strategija nove aplikacije Petrol GO

3B. in 3C. NOV POSLOVNI MODEL in TRANSFORMACIJA ALI OPTIMIZACIJA POSLOVNIH PROCESOV
POSLOVNI SISTEM MERCATOR D. O. O. – Prenova lojalnostnega sistema Pika
3D. ODZIV NA IZREDNE OKOLIŠČINE
ATLANTIC GRUPA D. D. – Argeta: Enaka srčnost in enaka predanost si zaslužita enako podporo.

POSEBNA NAGRADA STROKOVNE KOMISIJE
MARLES HIŠE MARIBOR D. O. O.

NLB, Atlantic Grupa, Petrol in Poslovni sistem Mercator so marketinški prvaki

Podjetje NLB je s projektom ‘Odličnost upravljanja blagovne znamke NLB’ zmagalo v kategoriji odličnosti marketinške strategije. Atlantic Grupa je v kategoriji odličnosti trajnostnega delovanja in družbene odgovornosti slavila s projektom ‘Donat. Poskrbite za svojo prebavo, poskrbite zase. Kako blagovna znamka Donat trajnost vključuje v celostno poslovanje’. V kategoriji Odličen korak pred drugimi so bile razpisane štiri podkategorije. Najboljšo novost ali inovacijo na enem od 7P je predstavilo podjetje Petrol s projektom ‘Prenovljena marketinška in komunikacijska strategija nove aplikacije Petrol GO’. Nagrada v združeni podkategoriji za najboljši nov poslovni model oziroma za transformacijo ali optimizacijo poslovnih procesov pripada Poslovnemu sistemu Mercator za prenovo lojalnostnega sistema Pika. Podjetje Atlantic Grupa pa je slavilo v podkategoriji odziva na izredne okoliščine s projektom ‘Argeta – enaka srčnost in enaka predanost si zaslužita enako podporo’.

Med finalisti so bili še IPROM, Kontron in Telekom Slovenije.

Marlesu nagrada za preboj

Podjetje Marles hiše Maribor je prejelo posebno nagrado za preboj zaradi izjemnega prikaza, kako lahko marketing z zadostno vlogo prinese pomembne spremembe v podjetju. Člani strokovne komisije so poudarili, da gre za srednje veliko podjetje z omejenim marketinškim proračunom, vendar so kljub temu v enem letu dosegli izjemen napredek v vlogi marketinga in največji preboj.

Petrol – državni prvak v marketingu

Petrol pa je v preteklem letu pustil največji pečat v vseh kategorijah, zato je prejemnik velike nagrade za marketinško odličnost. »Izjemno lepo je vidna dolgoročna usmerjenost podjetja v uporabnika. Pri vseh predstavljenih aktivnostih je bil marketing gonilna sila projektov. Kljub številnim področjem, s katerimi se ukvarja podjetje, si prizadevajo uporabnika vedno postaviti v središče in tako izboljševati njegovo izkušnjo,« so zapisali v obrazložitvi strokovne komisije.

Priložnost za podjetja in marketinške strokovnjake, da pokažejo, v čem so dobri

»Veseli nas, da so podjetja letos na razpis prijavila skoraj podvojeno število projektov glede na preteklo leto. Pri tem nas je še posebej razveselilo povečanje števila prijav iz segmenta B2B. Razpis za marketinško odličnost je namreč eden od pomembnih kanalov, prek katerega lahko strokovnjaki za marketing in podjetja, v katerih delujejo, pokažejo, v čem so dobri. Gre za podjetja, ki se zavedajo, kako pomembno funkcijo pri doseganju poslovnih ciljev ima marketing. Ta podjetja pa so obenem tudi zgled preostalim, ki na to pot še stopajo,« je letošnje vtise strnila Tanja Kavran, izvršna direktorica DMS.

Celovit pristop strokovne komisije

Strokovna komisija je velik poudarek namenila celoviti odličnosti marketinških projektov. Pomembne kriterije so predstavljali tudi vloga marketinga kot gonilo razvoja, njegov prispevek k uspešnosti podjetja ter odgovori na vprašanja, za koliko marketinških P-jev je odgovoren marketing, s kakšnimi omejitvami se srečuje in kako jih naslavlja.