Teden restavracij – jesen 2021, kje boste lahko okusili odlično kulinarično ponudbo restavracij?

0
1683

Z jesensko izdajo najbolj množične kulinarične akcije v Sloveniji 100+ sodelujočih restavracij pričakuje več kot 100 tisoč gostov Tedna restavracij v letu 2021!

Akcija Teden restavracij promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njo so vključene najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v najmanj treh dejanjih – hodih. Cena posebej za Teden restavracij kreiranih menijev je prijazna do stalnih gostov, ki so s tem nagrajeni za svojo zvestobo, in novih, za katere je to priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno, da je vedno draga in elitistična.

Teden restavracij je ekskluzivna prireditev, na katero so vabljeni samo tisti, ki radi (in) dobro jejo (dobrojedci) in v kateri lahko sodelujejo samo najboljše slovenske restavracije. Osnova za izbiro so ocene kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja na spletnem portalu Šole okusov www.vivi.si.

Teden restavracij jesen 2021 – spisek restavracij

TR2021-jesen-spisek-sodelujočih-srčki-_-regije

Teden restavracij 2021 Hiša Krasna TR21p Krhko slano testo z račjo pašteto, timijan, mlada
Teden restavracij 2021 Hiša Ančka TR21p Romb, žafran, rižev kipnik, foto Nace Zavrl

Teden restavracij jesen 2021 – informacije

Kreativnost
Teden restavracij je šola okusov, zato v tem tednu ne ponavljamo, temveč odkrivamo, spoznavamo, se učimo. Od chefov zato pričakujemo, da so izvirni, ustvarjalni, neobičajni, od gostov pa, da so radovedni, raziskovalni, svobodomiselni.

Kakovost
Teden restavracij je ekskluziven, zato v njem sodelujejo le restavracije in gostilne, ki si to zaslužijo s kakovostjo, in le gostje, ki radi dobro jemo. Zato se chefi v Tednu restavracij še bolj trudijo, gostje pa smo še bolj kritični. Na ta način Teden restavracij ni le dvakrat letno, temveč celoletno, saj gostje vemo, da je Teden restavracij zaščitni znak kakovosti
slovenskih gostiln in restavracij.

Mladost
Teden restavracij je namenjen vsem mladim, po letih in srcu. V njem dobijo priložnost tudi mladi kuharji, da pokažejo, kaj že znajo. Oni so naši bodoči chefi. V njem je največ mladih gostov, ker ni res, da jih nič ne zanima in da jejo le hitro. Oni so bodoči gostje takšnih restavracij in dobrojedci. V njem pa so tudi stari mladi, ker niso sami in ker uživajo, zato se bodo še vračali.

Cena
Teden restavracij je cenovna formula, ki zagotavlja menije z najmanj tremi hodi po prijazni ceni. Tako pa ni zato, da bi bilo (le) poceni, temveč zato, da se lahko Tedna restavracij udeležijo vsi, ki radi dobro jejo; tako tisti, ki jim prijazna cena omogoča uživanje v restavraciji, ki je sicer ne bi mogli obiskati, kot tisti, ki ta teden lahko uživajo v več restavracijah in več hodih.

Kaj je Teden restavracij?
Teden restavracij je akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, namenjena vsem dobrojedcem. V akciji sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki obiskovalcem Tedna restavracij ponujajo posebne menije po posebni ceni, ki je praviloma precej nižja od
običajne cene v teh restavracijah. Meniji Tedna restavracij morajo ustrezati kriterijem vrhunske kakovosti, fiksna cena pa je za vse enaka in predstavlja najboljše razmerje visoke kakovosti in žepu prijazne cene. Gostje v Tednu restavracij sodelujejo tako, da s
pomočjo spletne strani Tedna restavracij www.tedenrestavracij.si izberejo želeno restavracijo in rezervirajo svoj sedež.

Ali je Teden restavracij zgolj slovenska akcija?
Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo akcije je povsod ponudba posebnih menijev po precej nižji ceni od običajne. Po različnih mestih in državah traja Teden restavracij različno dolgo, različne pa so tudi cene posebnih menijev. Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna.

Je Teden restavracij namenjen tudi tujim gostom?
Na Tednu restavracij so dobrodošli vsi gostje, ki radi dobro jejo, iz Slovenije in celega sveta. Zato je uradna spletna stran Tedna restavracij, preko katere gostje izbirajo restavracije in rezervirajo, dvojezična, v slovenščini in angleščini.

Kdaj poteka Teden restavracij?
Teden restavracij traja od petka do prihodnje nedelje (deset dni), dvakrat letno, spomladi in jeseni. Datum Tedna restavracij ni znan dolgo vnaprej, temveč je objavljen na uradni spletni strani Tedna restavracij pred začetkom sprejemanja rezervacij za obisk restavracij.

Katere restavracije lahko sodelujejo v Tednu restavracij?
V Tednu restavracij lahko sodelujejo restavracije in gostilne, ki jih k sodelovanju povabi selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, ki vsako restavracijo in gostilno oceni. To pomeni, da sodelujejo v Tednu restavracij le najboljše slovenske
restavracije in gostilne.

Kako se lahko restavracije prijavijo za sodelovanje v Tednu restavracij?
Restavracije, ki se zanimajo za sodelovanje v Tednu restavracij, se lahko prijavijo za ocenjevanje. Ko jih selektor TR kulinarično oceni, dobijo vabilo za sodelovanje, ustrezajo merilom kakovosti.

Kakšen je kriterij kakovosti za izbor sodelujočih restavracij?
Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so si ob predhodnem obisku prislužile vsaj en srček glede na kriterije kulinaričnega portala Šola okusov. Izjemoma lahko selektor k sodelovanju povabi tudi restavracije, ki so dobile oceno Na
dobri poti.

Kako lahko rezerviram sedež v restavraciji v času Tedna restavracij?
Na uradni spletni strani Tedna restavracij so objavljeni vsi podatki o vseh sodelujočih restavracijah, z meniji in informacijo o rezervaciji. Restavracije, ki sprejemajo rezervacije telefonsko, je potrebno poklicati na telefonsko številko, ki je navedena v informaciji o rezervaciji. Restavracije, ki sprejemajo rezervacije preko elektronske pošte, je možno rezervirati
neposredno s klikom na gumb REZERVIRAJ na podstrani restavracije. Rezervacija velja, ko restavracija rezervacijo potrdi po elektronski pošti. Na spletni strani so pri vsaki sodelujoči restavraciji objavljeni tudi podatki o še
razpoložljivih mestih.

Za koliko oseb lahko rezerviram?
Vsaka sodelujoča restavracija določi sama pogoje rezervacije. Vendar Teden restavracij
ni namenjen velikim skupinam gostov, zato večina restavracij sprejema le rezervacije za
največ 6 oseb.
Koliko sedežev posamezna restavracija nameni Tednu restavracij?
Ta podatek je naveden ob predstavitvi restavracije na spletni strani Tedna restavracij. Nekatere restavracije namenijo Tednu restavracij omejeno število sedežev, nekatere pa vse razpoložljive sedeže.

Kolikšna je cena menija?
Cena menija je fiksna in znaša 19 evrov. V to ceno ni vključena dodatna ponudba, ki jo lahko ponudi vsaka restavracija posebej, na primer vinska spremljava ali dodatni hodi, vendar se vsak gost sam odloči, ali bo dodatno naročil še kaj. Najboljše ocenjene
restavracije lahko k osnovni ceni menija dodajo doplačilo za srčke, ki znaša 6 evrov za 3 srčke in več, tako da je pri njih cena menija 25 evrov, in 2 evra za 2 srčka, tako da je pri njih cena menija 21 evrov.

Kaj dobim za ceno menija?
Meni Tedna restavracij v vsaki sodelujoči restavraciji mora imeti 3 hode ali več, začeti pa se mora s pozdravom iz kuhinje, ki se ne šteje kot prvi hod. Meni je znan vnaprej in je objavljen med podatki o sodelujoči restavraciji na spletni strani Tedna restavracij.
Ima vsaka restavracija samo po en meni?
Vsaka sodelujoča restavracija sama odloči, koliko posebnih menijev bo ponudila v Tednu restavracij. Večina sodelujočih restavracij ponudi več kot en posebni meni. Ali je poskrbljeno tudi za goste s posebnimi željami (alergije, brez mesa, dietno …)?
Posebne želje morajo gostje izraziti ob rezervaciji. Če jih bo mogoče izpolniti, bodo tako izvedeli pravočasno. Nekatere restavracije imajo že vključene brezmesne menije, v drugih pa se je o tem in drugih željah potrebno pravočasno dogovoriti. Vsekakor velja
pravilo, da se dobre restavracije skušajo prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Kdo organizira Teden restavracij?
Teden restavracij organizira VIVI d.o.o. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.