Kam na izlet? Zreče

0
1799

Pot med krošnjami in skrivna zgodba Skomarja.

Zreče se nahajajo ob vznožju impresivnega pohorskega hribovja, v pokrajini neizmerne naravne lepote in raznolikosti. Zgodovina Zreč se je začela pred skoraj 4,000 leti, ob koncu kamene dobe. Naselje je bilo prvič omenjeno v zapisih iz leta 1244, do nedavnega pa je bilo intenzivno aktivno na področju številnih tradicionalnih industrij, vključno z lesarstvom, steklarstvom in kovaštvom, ki verjetno najbolje simbolizira regijo. Danes so Zreče zanimiva mešanica industrije, kmetijstva in naraščajočega turizma.

Celotna občina ima manj kot 7,000 prebivalcev, tako da je tam izredno sproščeno vzdušje in popoln kraj za počitek, sprostitev ter širok nabor kulturnih pustolovščin na svežem gorskem zraku. Veliko zdravilišče Terme Zreče in smučišče Rogla, ki se nahaja 15 km severno od Zreč, sta regiji prinesla nov zagon, njena priljubljenost pa med domačini in tujci iz leta v leto narašča. Naselje je od leta 2005 pobrateno z angleškim krajem Sedbergh, kar je bil takrat zelo odmeven dogodek, saj je BBC o njem posnel dokumentarec. Zreče ponujajo popolno kombinacijo tradicije in sodobnosti v resnično očarljivi okolici. Uživajte!

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

LOVRENŠKA JEZERA

Tistega dne, ko se končno naveličamo čudovitih jezer, bo dan, ko moramo zamenjati poklic. V bližini Rogle so med vrh Planinke in Muleja udobno ugnezdena Lovrenška jezera. Sestavlja jih 11 do 22 vodnih teles (odvisno od količine vode), ki pokrivajo 16 hektarjev površine na 1500 m nadmorske višine. To so najbolj južna močvirja svoje vrste. Smrekovi gozdovi, ki jih obdajajo, poskrbijo za resnično edinstveno doživetje, ki ga nekoliko popestrijo posebej označene lesene potke po okolici.

SKOMARSKA HIŠA

V državi polni gorskih vasic je potrebno nekaj resnično posebnega, da si lahko najvišja in ‘nekaj posebnega’, kar pravzaprav odlično opisuje Skomarje. Že to, da ljudje kmetujejo tako visoko v gorah je dovolj impresivno, v tem drobnem naselju pa domujejo tudi številne kulturne znamenitosti, ki več kot upravičijo naš vzpon. Središče kulturnega življenja na Skomarju je nedvomno istoimenska hiša, stavba iz 17. stoletja, ki so jo v 20. stoletju obnovili, danes pa pogosto gosti branja poezije, delavnice in druge kulturne dogodke. Hiša združuje značilnosti poznosrednjeveške dimnice in kasnejše napredke kot je črna kuhinja, pri čemer je vse postavljeno tako, kot so na Skomarju živeli pred davnimi časi.

POT MED KROŠNJAMI

Pot med krošnjami se nahaja v osrčju veličastnega pohorskega hribovja, na vrhu Rogle. Kilometer dolga pot vas bo popeljala čez raznolik gost, kjer boste odkrili ogromno presenečenj in izvedeli več o procesih, ki potekajo v gozdu, tako da boste bolje razumeli, kaj gozd in njegovi prebivalci potrebujejo za življenje in uspevanje. Razgled s 37 m visokega stolpa vam bo povsem vzel dih, videli pa boste lahko ogromna drevesa, ki so stara več desetletij, nekatera pa celo več kot stoletje. Če se raje učite sami, se lahko ustavite pri informacijskih tablah, ki so del pešpoti in se nahajajo na več vmesnih postojankah, kjer si lahko na svežem zraku ter  v miru preberete, kar vas zanima. Poučni in didaktični elementi bodo obogatili in razširili vaše znanje s področja narave, njene zaščite in funkcije gozda. Tekom poti boste naleteli tudi na nekaj pustolovskih postaj, kjer se na višini 24 metrov nahajajo vrvi, ki niso namenjene le mlajšim obiskovalcem, temveč tudi tistim, ki so ostali mladi po srcu in niso izgubili želje po pustolovščinah.