Kam na izlet? Dolina Kamniške Bistrice

0
914

Pljuča Srca Slovenije

Srce Slovenije je podloženo z neverjetnimi dolinami, med katerimi najbolj izstopa dolina Kamniške Bistrice. Pohod, kolesarjenje, ali pa sam sprehod po dolini obiskovalcu nudi širok nabor znamenitosti in zanimivosti. Tik ob planinskem Domu Kamniška Bistrica se nahaja izvir reke Kamniške Bistrice.

Kar se da čista, mrzla voda prodira skozi z mahom poraščene skale. Voda se ustavi v umetnem jezeru, potem pa nadaljuje svojo pot do Save in Ljubljanice. Na jasen sončen dan, ko sonce kuka skozi krošnje dreves in se jezero lesketa, je dolina vredna obiska že samo zaradi svoje lepote. V bližini jezera se nahaja Plečnikov dvorec, ki je bil včasih znan kot lovska koča Kralja Aleksandra I. Leta 1932 jo je zasnoval arhitekt Jože Plečnik (1872 – 1957), v času Jugoslavije pa jo je pogosto uporabljal sam Josip Tito. V dolini se nahaja tudi spominski park, ki je posvečen vsem, ki so izgubili življenje v Kamniško-Savinjskih Alpah. Park so postavili okoli leta 1970. Pri najožjem delu struge Kamniške Bistrice se nahajata soteski Predaselj, ki so ju skrajno domiselno poimenovali Veliki Presadelj in Mali Presadelj. Veliki Presadelj se na najgloblji točki spusti 30 m v globino.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija

Soteska se sčasoma odpre in ponudi čudovit pogled na čisto reko, ki se vije v dolini. Verjemite, ko rečemo, da je razgled osupljiv. Tisti, ki ste bolj pustolovskega duha in bi si radi pobliže ogledali sotesko, se lahko za to dogovorite z gorsko reševalno ekipo, ki vas bo spustila v sotesko. Primerno le za pogumne. Vsi imajo radi slapove in tudi na tem področju dolina ne razočara, saj se v njej nahaja slap Orglice. Visok je približno 30 m in pravijo, da oddaja zvok, ki je podoben igranju na orglice. Pri zelo visokih temperaturah se slap lahko izsuši. Do slapu pridete tako vstopite pri Predbeli. V dolini se skriva veliko potokov na katerih stojijo mlini. Na voljo je tudi veliko možnosti za pohodništvo, pri čemer je najbolj priljubljen Grintovec (2,559 m). Kamniško Bistrico prečka veliko kolesarskih poti.

Glede nastanitve še posebej izstopata dve ponudbi. Kamp Alpe (www.kamp-alpe.com), nudi prostor za šotore, bivalnike in avtodome ter ponuja šest ‘glamping’ hišic, brez elektrike ali vode. Na voljo je veliko zunanjih aktivnosti. Kamp je odprt od 1. maja do 30. septembra. Planinski Dom Kamniška Bistrica pa je odprt od sredine aprila do sredine oktobra in nudi nekoliko bolj tradicionalno ponudbo. Nahaja se v zgornjem delu doline, v bližini umetnega jezera in izvira Kamniške Bistrice. To čudovito alpsko zavetje nudi vse kar potrebujete, da se regenerirate po dolgem pohodu, ali pripravite nanj.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Glavni trg 2, Kamnik, +386 1 831 82 50, [email protected], www.visitkamnik.com