Kulinarični razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju do 6. marca 2022

0
3952

Študentje Naravoslovnotehniške fakultete so že lani, v sklopu projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 (ERG), oblikovali plakate s kulinarično tematiko. Na pobudo STO, da se plakate razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM), partnerju projekta ERG, so se SEM, Naravoslovnotehniška fakulteta in BIC Ljubljana dogovorili za sodelovanje.

Študentje Naravoslovnotehniške fakultete so pri predmetih Tipografsko načrtovanje in Tipografija v različnih medijih  preučili slovenske jedi in potrebne sestavine zanje ter izdelali pisavo, ki skozi črkovne in nečrkovne znake ustrezno oblikovno predstavlja sestavino ali jed. V povezavi s predmetom Fotografija 2 so študenti izdelali fotografijo sestavine ali jedi. Nazadnje so fotografijo nadgradili z izdelano pisavo ter oblikovali predstavitveni tipografsko-fotografski kulinarični poster. Nastalo je več kot 100 različnih plakatov, na ogled pa je izbor najboljših dvajsetih del, katerih reprodukcije lahko kupite tudi v trgovini Slovenskega etnografskega muzeja.

Razstavo Slovenskega etnografskega muzeja MI za mizo: od snovnega do simbolnega, od 8. februarja, spremlja razstava plakatov s kulinarično tematiko Naravoslovnotehniške fakultete z naslovom NTF za mizo. Razstavo bodo v nadaljevanju na BIC LJUBLJANA podkrepili še z recepti izbranih jedi na portalu kulinarična doživetja.

Mentorji in avtorji razstave: prof. dr. Klementina Možina, doc. dr. Jure Ahtik, asist. mag. Tanja Medved, asist. Veronika Štampfl in Ana Mendizza

Avtorji razstavljenih plakatov: Nina Benko, Hana Brce, Tina Cajnkar, Valentin Grudnik, Nuša Karo, Jure Klokočovnik, Urh Kokalj, Ivana Koron, Majda Kulenović, Nika Likar, Špela Lukman, Lara Može, Lara Mrhar, Monika Nemanič, Miša Oblak, Klara Oštir, Urban Selič, Nika Udovič, Miha Urbas, Klemen Vrankar.

Obe razstavi si lahko ogledate do 6. marca 2022.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.