Alpe Adria trail praznuje 10 let

0
628
Alpe Adria trail praznuje 10 let

10 let projekta Alpe Adria Trail: 10 let odličnega sodelovanja, razvoja in promocije skupnih turističnih produktov treh dežel

Slovenija, Furlanija–Julijska krajina in Avstrijska Koroška že 10 let uspešno sodelujejo na področju oblikovanja ter povezovanja trajnostnih in privlačnih turističnih produktov višje dodane vrednosti ter njihove promocije. V sklopu današnjega srečanja na Tromeji med Avstrijo, Italijo in Slovenijo obeležujejo uspešno preteklo sodelovanje in izražajo namero za sodelovanje v prihodnje. Projekti treh destinacij pomembno prispevajo k oblikovanju turističnih produktov, ki prestopajo meje držav, hkrati pa odsevajo posebnosti in značilnosti vsake od vključenih destinacij.

Gre za aktivne in gastronomske produkte, ki uspešno nagovarjajo turiste, ki iščejo edinstvena doživetja. Predstavniki treh destinacij, ki se udeležujejo današnjega srečanja, izražajo željo po nadaljevanju sodelovanja tudi v prihodnje, z upoštevanjem odgovornega in vključujočega turizma, tako za turiste, lokalno skupnost, prebivalce kot zaposlene v turizmu.

Danes, 5. oktobra, se na Tromeji pohodniki treh držav udeležujejo pohoda skupaj s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), Kärnten Werbung in PromoTurismo FVG, to je treh turističnih organizacij, ki že desetletje sodelujejo pri oblikovanju in promociji produkta Alpe Adria Trail in obeležujejo 10letnico uspešnega skupnega delovanja.

Na obeležitvi sodelujejo direktorji vseh treh turističnih organizacij: mag. Maja Pak, direktorica STO, Christian Kresse, direktor Kärnten Werbung in ​Pierluigi Zulianello, namestnik direktorja Promoturismo FVG. Prisotne bodo nagovorili tudi Martina Rauter, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Sebastian Schuschnig, član vlade zvezne dežele Koroške, odgovoren na turizem in Stefano Mazzolini, deželni svetnik Furlanije-Julijske krajine.

Govorniki predstavljajo pretekle aktivnosti, predvsem uspešno oblikovanje in promocijo atraktivnih turističnih produktov aktivnega oddiha v stiku z neokrnjeno naravo ter vrhunske gastronomije. Gre za produkte, ki so pogosto na seznamu želja turistov, še posebej tistih, ki cenijo odgovoren odnos do narave, prebivalcev in lokalnega okolja. Prav takšne produkte so omenjene tri turistične organizacije Slovenije, Avstrijske Koroške in Furlanije-Julijske krajine v partnerskem sodelovanju oblikovale v zadnjem desetletju.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matevž Frangež, ob 10. obletnici trilateralne pohodne poti Alpe-Adria Trail izpostavlja: »Uspešen trilateralni projekt Alpe Adria Trail praznuje prvi okrogli jubilej. Ob tem dogodku z velikim veseljem in ponosom izrekam iskrene čestitke vsem sodelujočim v projektu, ki povezuje ljudi, krepi med sosedsko sodelovanje in bogati turistično ponudbo slikovite regije Alpe Jadran.

Pohodna pot Alpe Adria Trail je eden najuspešnejših turističnih produktov zadnjih let, ki je plod odličnega sodelovanja turističnih organizacij treh dežel in zlasti usklajenega sodelovanja s partnerji na terenu. Ta mednarodni produkt zelenega turizma se je zelo uspešno pozicioniral na najpomembnejših evropskih trgih, svoje mesto pa je našel tudi med vodilnimi produkti v svetovno znanih turističnih vodnikih. V celoti sledi globalnim trendom in usmeritvam slovenskega turizma, saj ponuja doživetja v okviru celovitega paketa storitev. Pri tem uresničuje načela trajnostni, goste pa obravnava individualno.

Nov sporazum med partnerji zagotavlja nadaljevanje tesnega sodelovanja, verjamem pa tudi, da bo projekt uspešen dolgoročno, saj se neprestano nadgrajuje in razvija. Enotna opremljenost in označevanje celotne poti, ustrezen rezervacijski sistem in učinkovito trženje kažejo na to, da je sodobno in ambiciozno zastavljen, zato sem prepričan, da se bo uveljavil na globalnem turističnem zemljevidu pohodniškega turizma.«

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije ob tej priložnosti poudarja: »Pred desetimi leti smo v partnerskem sodelovanju med Slovenijo, Avstrijsko Koroško in Furlanijo-Julijsko krajino vzpostavili čezmejno daljinsko pohodniško pot Alpe Adria. Rezultati, ki smo jih dosegli, potrjujejo uspešnost tega sodelovanja. Posebej ponosni smo na uvrstitev poti med 10 najboljših novih pohodniških poti na svetu s strani National Geographic Traveller v letu 1015.

Za mednarodno prepoznavnost in priznanja, s katerimi je bila nagrajena skupna pohodniška pot, je zaslužno tudi odlično sodelovanje ponudnikov in drugih ključnih partnerjev poti, za kar se vsem v projekt vključenim iskreno zahvaljujem. Veseli me, da smo sodelovanje treh dežel pri razvoju in promociji pohodniške poti regije Alpe Adria nadgradili in razširili tudi na področje gastronomije. Pri tem smo si bili enotni, da produkti morajo temeljiti na trajnostnih načelih, nemnožičnih doživetjih in nagovarjati goste, ki iščejo aventičnost in visoko dodano vrednost.«