Lov na tune v Jadranskem morju

0
1542

Jadransko morje je v zadnjih desetletjih doživelo veliko povečanje priljubljenosti lova na tune. Hrvaška je najboljši kraj za preizkus tega, saj številni ribiči prihajajo z vsega sveta, da bi poskusili ujeti to ogromno ribo. Hrvaška ima dolgo obalo ob Jadranskem morju, ki ponuja številne možnosti za ribolov na morju. Nekatere priljubljene vrste rib, ulovljene v Jadranu, so brancin, orada, zubatac in različne vrste tun. Lokalni operaterji organizirajo ribolov na odprtem morju na Hrvaškem. Potrebovali boste ribolovno dovoljenje in upoštevanje lokalnih predpisov.

Top 10 osupljivih razgledov na Hrvaškem – THE Slovenia Pobegnite iz mesta, globoko vdihnite in uživajte v razgledu. Jesen je čudovit čas za raziskovanje in uživanje na prostem. Preberite, da odkrijete 10 nepozabnih razgledov, ki jih lahko odkrijete na Hrvaškem. Oglejte si interaktivni zemljevid, ki vam omogoča sledenje pohodniškim potem, odkrivanje gorskih poti in še več.

Hrvaška je fantastična lokacija za lov na velike tune

Poleg trofejnih tun v čistih vodah Jadranskega morja plavajo številne čudovite morske živali. Najpogostejša vrsta tune na tem območju in v Sredozemlju je atlantska modroplavuti tuna. Čeprav tehta več kot 300 kg, lahko ta močan plenilec plava z osupljivimi hitrostmi. Trenutno ni boljšega kraja za to kot na Hrvaškem. Za vsakega vnetega ribiča, ki mu uspe ujeti tuno, je to resničen izziv in dosežek življenja.

Najpogostejša tehnika, ki jo uporabljamo za lov na tune, je driftanje. Ko dosežemo strateško ribolovno mesto, je glavni cilj driftanja pokriti izbrano območje, pri čemer upoštevamo veter in tokove. Med driftanjem poskušamo privabiti čim več rib vzdolž poti z ribjo vabo, ki običajno sestoji iz sardel.

Ribolovni čarterski izleti ponujajo številne prednosti

Dostop do specializirane opreme in strokovnega znanja: Ribolovni čarterski izleti običajno vključujejo visokokakovostno ribolovno opremo, izkušeno posadko in specializirano znanje o najboljših ribolovnih mestih, vrstah rib in tehnikah. Povečane možnosti za uspeh: Z dostopom do izkušene posadke in najsodobnejše ribolovne tehnologije lahko ribolovni čarterski izleti povečajo vaše možnosti za uspešen ribolov in ulov rib.

Udobje: Ribolovni čarterski izleti poskrbijo za vso logistiko, kot je pridobivanje potrebnih dovoljenj in licenc, ter zagotavljanje hrane, pijače in drugih udobij na krovu. Varnost: Ribolovni čarterski izleti postavljajo varnost svojih potnikov na prvo mesto in so opremljeni z vso potrebno varnostno opremo, kot so rešilni jopiči in komunikacijska sredstva za nujne primere.

Dostop do oddaljenih in globokomorskih lokacij: Ribolovni čarterski izleti vas lahko popeljejo do oddaljenih in globokomorskih lokacij, ki morda niso dostopne ali varne za samostojne ribolovne izlete. Na splošno ribolovni čarterski izleti nudijo priročen in prijeten način za doživljanje ribolova na odprtem morju, zlasti za tiste z omejenimi ribolovnimi izkušnjami ali dostopom do specializirane opreme.

Narodni park Plitvice

Kje lahko lovim tune na Hrvaškem?

Hrvaška obala, ki meri 6.278 km in je večinoma sestavljena iz številnih otokov, je raznolika in obsežna; je pravo zatočišče za lov na tune. Ni presenetljivo, da so najboljša ribolovna mesta težko najti.

Lokalni prebivalci so tisti, ki jih verjetno najbolje poznajo. Vendar pa ne morete veliko zgrešiti. Tune lahko najdete vzdolž celotne hrvaške obale, od Istre na severu do Dubrovnika na jugu. Pomen imeti izkušenega vodiča, ki pozna območje in točna mesta, kjer se tune pogosto zbirajo, ne more biti dovolj poudarjen.

Obstaja veliko krajev, kjer se lahko odpravite na ribolov tune; preprosto izberite tistega, ki najbolj ustreza vašemu počitniškemu urniku.

Niso vse velike ribe v Jadranu tune

Prav imate! Če vam ogromna tuna uide s trnka, lahko še vedno ujamete več drugih zanimivih vrst. Ena izmed njih je gotovo zlatoproga cipal ali mahi mahi. Če bi ga ujeli, bi lahko iz njegovega videza sklepali, da ste nekje na Karibskih otokih. To je trofeja, na katero bi bil vsak ponosen, s svojim zlatim, zelenim in rumenim telesom. In če vam tuna uide, bi bil mečarica še večji ulov. Potujejo lahko s hitrostjo več kot 100 km/h, vendar niso tako pogoste v Jadranu. Če jo ujamete, boste pravi ribolovni junak.

Kdaj je najboljši čas za prihod?

Sezona lova na tune na Hrvaškem nikoli ne konča. Vendar pa obstajajo ugodna in manj ugodna obdobja za lov na velike ribe. Vaše možnosti za ulov se povečajo, če izberete pravi čas.

Idealni meseci za prihod so od aprila do junija in od septembra do oktobra. Tune se v prvem vrhuncu sezone prehranjujejo, da bi se pripravile na drst junija. Nato se ponovno začnejo gibati in se pripravljati na zimo. Zato so bolj aktivne in jih je lažje ujeti.

Zima ni najboljši čas za ribolov, saj so ribe bolj koncentrirane v globokih vodah. Če pa morate, je november odličen mesec za ulov mečarice.

V vsakem primeru je lov na velike ribe na Hrvaškem veliko bolj prijeten poleti. In to ne samo zato, ker je večja možnost ulova trofejne tune, temveč tudi zato, ker je Hrvaška sredi epske poletne počitniške sezone s toplejšim vremenom.

Hrvaška je idealna destinacija za lov na tune. Čudovite plaže, čiste vode in, kar je najpomembneje, obilna zaloga ogromnih tun. Kljub temu ni veliko hrvaških kapitanov, ki imajo licenco za lov na tune.