Top 10 slovenskih tradicionalnih jedi

0
14257

Katere so najbolj značilne slovenske jedi? Kaj je najboljše, kar je ameriški urednik poskusil v Sloveniji? Yuri, filozof, učitelj in pisatelj, ki prihaja iz ZDA in ga s Slovenijo vežejo sorodstvene vezi, je ob pomoči prof. dr. Janeza Bogataja spoznal dobrote Slovenije.

#1 BELOKRANJSKA POGAČA

Belokranjska pogača je slastna slana jed, okrogle oblike, ki ji je Evropska unija nedavno dodelila oznako Zajamčena tradicionalna posebnost. Pred peko jo premažejo z jajcem, semeni kumine in soljo. Postreže se jo toplo, po okusu pa spominja na sveže pečeni kruh.

Belokranjska pogača

#2 BLEJSKA KREMŠNITA

Komu ne bi bila všeč odlična kremšnita, ki je hkrati tudi simbol mesta? Blejsko kremšnito izdelujejo že od leta 1953, predstavlja pa pravo orgijo listnate skorje, stepene smetane, sladkorja v prahu in vaniljeve kreme. Izdelujejo jo po receptu iz zgodnjega 20. stoletja.

Blejska kremšnita

#3 IDRIJSKI ŽLIKROFI

Idrija slovi po več stvareh, od sredine 19. stoletja pa mednje sodijo tudi Idrijski žlikrofi. Žlikrofi so majhni žepki iz rezančevega testa, z nadevom krompirja, slanine, čebule in začimb. Postrežejo jih z raznovrstnimi omakami. Slavni idrijski cmočki so bili leta 2010, kot prva slovenska specialiteta, zaščiteni s strani Evropske unije.

Idrijski žlikrofi

#4 KRANJSKA KLOBASA

To močno dimljeno klobaso se tradicionalno je z gorčico, hrenom, kruhom, kislim zeljem in kislo repo. Pisno je bila prvič omenjena leta 1896. Legenda pravi, da je cesar Franc Jožef nekoč razglasil, da to nikakor ni ‘le navadna klobasa’, s čimer se močno strinjamo. Več o Kranjski klobasi si preberite tukaj.

Kranjska klobasa

#5 PREKMURSKA GIBANICA

Prekmurska gibanica je večplastno pecivo, tradicionalno polnjeno z jabolki, makovimi semeni, orehi, skuto in včasih z rozinami. Ta prekmurska jed velja za nacionalno kulinarično specialiteto, zato jo pogosto postrežejo ob prazničnih priložnostih. Zaradi svoje edinstvenosti je od Evropske unije prejela oznako Zajamčena tradicionalna posebnost.

Prekmurska gibanica

Vas zanima več o pripravi tradicionalnih slovenskih jedi?

Avtorica knjige Cook Eat Slovenia je Špela Vodovc, ki je znana po prirejanju tečajev za tuje popotnike, je v knjigi zbrala več kot 100 receptov in nasvetov za pripravo slovenskih tradicionalnih jedi, ki so razdeljeni na poglavja glede na letne čase. Od tistih že skoraj pozabljenih pa do najbolj prepoznavnih slovenskih jedi.

#6 SLOVENSKA POTICA

Tradicionalna sladica na osnovi orehov, ki se je ob večini praznikov. Peče se v posebnem okroglem pekaču ‘potičniku’. Jed ima v Sloveniji dolgo zgodovino, saj je bila pisno prvič omenjena leta 1575, prvi ohranjen recept pa je iz leta 1689. Vsaka regija potico pripravlja nekoliko drugače, tako da obstaja širok nabor več kot 120 različnih nadevov, tako za sladko kot za slano potico. Več o potici si preberite tukaj.

Slovenska potica

Slovenska potica pa je tudi tradicionalna sladica, ki ne sme manjkati na praznično obloženi mizi za Veliko noč. Vas zanima katere so še ostale tradicionalne velikonočne jedi v Sloveniji?

#7 SOŠKA POSTRV

Slovenska obala je polna odličnih svežih rib, a najbolj slastne verjetno najdemo v prekrasni Soški dolini in Bohinjskem jezeru. Rečne postrvi iz Soške doline čudovito pripravijo na vrsto različnih načinov, med drugim jih prekrijejo z ajdovo ali koruzno moko in ocvrejo, ali pa jih pripravijo s pršutom in češnjami.

#8 ŠELINKA

Okusne, srčne enolončnice, ali goste juhe iz zelene, fižola, riža, krompirja in včasih mesa, so priljubljene po celi Sloveniji. Šelinka je tradicionalna na Krasu in Vipavski dolini. Juhi dodajo žlico suhega vina ali kisa, ki enolončnico nekoliko okisa. To je popolna jed za hladne slovenske zime.

Šelinka

V katerih restavracijah lahko preizkusite najboljše slovenske jedi?

#9 SKUTNI ŠTRUKLJI

Po celi Sloveniji znani štruklji, se delajo iz različnih vrst testa in več kot 100 različnih sladkih in slanih nadevov. Štruklje pogosto naredijo ob praznikih, pri čemer so najbolj priljubljeni s skutnim nadevom. To izvrstno, testnato sladico končajo tako, da jo zavrejo, spečejo, ocvrejo ali skuhajo na pari.

Skutni štruklji

#10 ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC

To je sušena mesnina, narejena iz sesekljanih svinjskih stegen, ramen in slanine, s katerimi napolnijo svinjski želodec in mehur. Meso se potem suši 5 – 6 mesecev. Govorice pravijo, da je bil kralj Jurij VI., ob svojem obisku Logarske doline, tako navdušen nad zgornjesavinjskim želodcem, da je občasno prosil, naj mu ga dostavijo na dvor.

Zgornjesavinjski želodec

Okusite Slovenijo in njeno tradcijo

Okusite Slovenijo skozi 9 izjemnih okusov čokolade – odlične praline vas bodo popeljale po slovenskih kulinaričnih pokrajinah. Od sečoveljskih solin do bučnih semen panonske nižine.

Izšel je novi vinski vodič za leto 2023. Brezplačno si ga prenesite tukaj in preverite, katero slovensko vino se prileže poleg odlične slovenske hrane.