Kam na izlet? Prekmurje

0
1256

Skrivnostna dežela čez Muro

Že najhitrejši pogled na zemljevid pove veliko o Prekmurju. Če bi lahko katerokoli slovensko regijo opisali kot ‘drugo’, bi bilo to Prekmurje. To se zgodi po tisočletju madžarske vladavine, tam pa še danes cveti številčna madžarska manjšina. Zgodovina Prekmurja in njegovih prebivalcev je prepletena z zgodovino Madžarske. Obdobja intenzivne madžarizacije in izolacija od prevladujoče slovenske kulture so privedli do lokalnega narečja, ki je za večino Slovencev praktično nerazumljivo.

Ta izolacija je zagotovila preživetje mnogih starih lokalnih tradicij, ki še dodatno pripomorejo k eni nedvomno najbolj edinstvenih regij v celotni državi. Prekmurje predstavlja vhod na Panonsko nižino, pri tem pa je razdeljeno na nižine, ki jih prekrivajo koruzna polja in bolj hribovito Goričko na severu. Prekmurje je bilo nekoč pomembno središče lončarske obrti, danes pa je dežela termalnih voda, ki zaspana naselja in vasi spreminjajo v sodobna zdravilišča ter letovišča. Po mnogih vaseh patruljirajo bele štorklje, ki še dodatno poskrbijo za edinstveno vzdušje Prekmurja. Regija na drugi strani Mure je resnično drugačno doživetje. Do leta 1924 ni reke prečkal noben most, dandanes pa Prekmurje kljub boljšim povezavam še vedno nudi nekaj drugačnega, nekaj kar se resnično splača izkusiti.

VERŽEJ

Veržej je naselje in majhna občina v severovzhodni Sloveniji, ki se ponaša z enim izmed le dveh trenutno delujočih mlinov na vodi, ki so bili nekoč pomembna prekmurska tradicija. Na Muri že od 4. stoletja stojijo plavajoči mlini, ki kmetom omogočajo, da pri kuhi in peki uporabljajo mleto pšenico, Babičev mlin v Veržeju pa je postal znamenitost, ki je znana po celotni Sloveniji. V občini se nahajajo tudi Terme Banovci, kar še povečuje privlačnost Veržeja kot dobre destinacije za sprostitev za pare in družine; v termah se nahajajo trije zunanji termalni bazeni, tobogan, nudistični kamp ter savna center, voda pa ima celo certifikat kot naravno zdravilna. Kljub temu, da ima Veržej le 900 prebivalcev, je njihov nogometni klub presenetljivo uspešen, saj so v sezoni 2013-2014 uspešno prodrli v Drugo slovensko ligo, tako da si le oglejte tekmo, če vas zanima nogomet.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

PREKMURSKA GIBANICA

Prekmurska gibanica je verjetno najbolj kompaktna sladica, kar jih je človek kdaj ustvaril, a tudi ena najokusnejših. Sestavlja jo plast za plastjo makovih semen, orehov, jabolk, rozin in skute, ki jih ločuje listnato testo. Ta sladica je že stoletja tradicionalen del posebnih priložnosti v Prekmurju, ki ima že dolgo status nacionalne specialitete. Prekmurska gibanica je 4. marca 2010 od EU prejela oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da mora vsak, ki želi, da je na njegovi gibanici ta oznaka, slednjo pripraviti v skladu s točno določenimi predpisi. Če bi želeli poskusiti to avtentično sladico in ne morete obiskati Prekmurja, jo lahko običajno najdete na meniju tradicionalnih slovenskih restavracij po celi Sloveniji.

BUČNO OLJE

Bučno olje je ključna sestavina tako prekmurske kuhinje kot tudi kuhinje mnogih drugih predelov bivše Avstro-Ogrske, kjer gojijo buče že od 18. stoletja. V Prekmurju pridelano olje ima poseben status zaščitenega kmetijskega pridelka EU in velja za še posebej kakovostno, tako da obisk regije ne bo popoln brez obiska ene izmed mnogih oljarn, kjer lahko olje tudi poskusite. Tradicionalen proces pridelave zajema praženje bučnih semen, ki jih potem stisnejo in iz njih pridobijo zelo aromatično olje značilne temno zelene barve z močnim orehastim okusom. Uporabljajo pa tudi proces hladnega stiskanja, kjer toplota ne igra vloge in na semena deluje zgolj pritisk. Olje, ki ga pridelajo po tej metodi je lažje, redkejše in bolj blagega okusa, za enako količino pa morajo porabiti več semen. Ne glede na metodo naj bi imelo bučno olje vrsto zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju, saj je bogato z nenasičenimi maščobami, vitamini in minerali. Najpomembnejše pa je, da je slastno. Najpogosteje ga uporabljamo kot preliv za solato, privoščite pa si ga lahko tudi na sladoledu ali v čokoladi, za resnično unikaten okus regije. Steklenica bučnega olja je sijajen spominek, v katerem lahko doma uživate znova in znova. 

SONČNA HIŠA

Na zahodnem robu prostrane Panonske nižine, 50 km od Maribora se nahaja Sončna hiša, ki verjetno ponuja najbolj spokojno nastanitev v Sloveniji. Sončna hiša je predelana podeželska hiša, ki jo sestavlja pet oblikovalskih suit in več velikih skupnih prostorov. Nahaja se na obrobju majhne vasi, oglašujejo pa jo kot prvi butični hotel v Sloveniji. V ločeni stavbi se nahaja hotelski spa, kjer imajo gosti dostop do sproščujoče savne in masaž, osebje pa lahko organizira tudi vrsto aktivnosti, vključno z raftanjem, jahanjem, pokušino vina ter celo igro golfa na bližnjem igrišču.

Banovci 3c, 9241 Veržej, +386 (0)40 272 921, [email protected], www.soncna-hisa.si.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

VINA GJERKEŠ

Družinsko posestvo Gjerkeš je obkroženo z bujnimi zelenimi gozdovi Krajinskega parka Goričko, nahaja pa se le nekaj sto metrov od avstrijske meje v severozahodnem delu edinstvene prekmurske regije. V vinogradu primarno pridelujejo serijo izvrstnih nagrajenih (Decanter, Chardonnay du Monde, AWC Vienna) belih vin, vključno s Chardonnayem, osvežilnimi rizlingi in odličnim rumenim muškatom. Naš osebni favorit je sivi pinot bakrene barve, ki spada med tako imenovana oranžna vina, ki so postala v Sloveniji v zadnjih letih precej priljubljena. Družina Gjerkeš je svojo skoraj stoletje staro domačijo dopolnila z gradnjo sodobne kleti in prostorov za degustacije, kjer se lahko po predhodni rezervaciji za pokušine zberejo večje ali manjše skupine obiskovalcev. Obisk posestva Gjerkeš lahko preprosto združite z dolgim vikendom raziskovanja znamenitosti Prekmurja.

Fikšinci 49, Rogašovci, +386 (0)41 623 125, [email protected], www.vina-gjerkes.com