Izlet na jezero Rakitna

0
1644

Zdravilno jezero, kamor so hodili že stari Rimljani

Jezero Rakitna ali Rakiško jezero je priljubljena izletniška točka za kolesarje, kopalce, sprehajalce in ribiče, saj ponuja številne možnosti za rekreacijo in oddih. Kraj Rakitna z jezerom in s svojimi borovimi in smrekovimi gozdovi za ljudi z obolenji dihal že od nekdaj velja kot zdraviliški kraj.

V lepem naravnem okolju, le kratek sprehod od središča vasi, se razprostira slikovito umetno jezero ob cesti Rakitna – Cerknica. To je pravo poletno središče aktivnosti, kjer se lahko osvežite s kopanjem ali preizkusite svoje spretnosti na supu. Pozimi pa se jezero preobrazi v pravljično drsališče ali igrišče za hokej na ledu. Prisoten je tudi ribolov, ki ljubiteljem prinaša bogastvo s krapi, amurji, ostriži in drugimi vrstami rib.

Ob jezeru najdete obsežno parkirišče, od koder se lahko podate na priljubljeno krožno sprehajalno pot, ki vodi skozi idilično naselje počitniških hišic, mimo klimatskega zdravilišča ter do centra vasi, kar vzame le 40 minut vašega časa. Tukaj se začenjajo tudi privlačne gozdne in arheološke učne poti, kot tudi Pot slavnega rakiškega jambora, ki je že od leta 1894 navduševala obiskovalce, širše od meja naše dežele.

Ob jezeru se dviga tudi Hotel Rakitna, kjer lahko uživate v okusnih jedeh restavracije ali se sprostite v wellnessu. Ob koncih tedna pa ne spreglejte Pr’Martin-a, kjer vam na odprti terasi in v ameriški air-stream prikolici postrežejo s prvovrstnimi burgerji in jedmi iz konjskega mesa. Ta kraj ni le destinacija, je doživetje, ki prebudi vaša čutila in raziskujejo vašo pustolovsko žilico.

Lakes slovenia jezera slovenija

Odkrijte več idej, kam na izlet po Sloveniji tukaj

Zgodovinska dediščina kraja

Jezero je izhodišče za sprehod po gozdno-arheološki učni poti, dolgi nekaj več kot tri kilometre. Popelje nas do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu.

Tik ob jezeru je hotel z veliko teraso in počitniško naselje, nedaleč stran pa klimatsko mladinsko zdravilišče. Če boste jezero obiskali pozimi, boste lahko drsali na njegovi zaledeneli gladini ali izkoristili kakšno izmed urejenih stez za tek na smučeh.

Poleg jezera si oglejte še Golobjo jamo, ki jo na dnu krasi jezerce. Jezero Rakitna je izhodišče za vzpon na hrib Krim, s kolesom ali v pohodnih čevljih.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj