Izlet v Bovec

0
3876

Doline navdiha

Na sončni strani Alp se nahaja tudi Bovec, pravi zeleni košček Evrope, ki ga morate vsekakor obiskati, če res želite začutiti sLOVEnijo! Tudi če za trenutek pozabimo na zapomnljive uradne slogane, vodilno slovensko mesto za poletne in zimske športe res ogromno ponuja. Bovec leži v veličastni Zgornji dolini Soče, v severozahodni Sloveniji in vam omogoča, da raziščete vse naravne lepote Triglavskega narodnega parka.

Mesto je odlično izhodišče za dejavne poletne počitnice, saj ponuja pohodništvo, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo z bližnjih alpskih vrhov, soteskanje, rafting in kajakaštvo na resnično osupljivih turkiznih vodah Soče. Ti kraji so zelo priljubljeni tudi med zimsko smučarsko sezono. Bovec je meka za vse ljubitelje narave; visoke gore, nešteti slapovi, globoka brezna, kristalno čiste reke v kombinaciji s športnimi aktivnosti.

V Bovcu je ogromno stvari, ki jih lahko počnete, še posebej, če ste ljubitelj narave in aktivnosti na prostem. Nekaj predlogov:

  1. Aktivnosti na prostem: Bovec je znan po svojih možnostih za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, plezanje, jadralno padalstvo, rafting, kajakaštvo in kanjoning. Lahko se odpravite na raziskovanje okoliških gora, sotesk in rek ter doživite nepozabno naravno lepoto tega območja.
  2. Jadralno padalstvo: Če ste ljubitelj adrenalinskih športov, lahko poskusite jadralno padalstvo ali zmajarstvo in uživate v osupljivih panoramskih pogledih na Julijske Alpe.
  3. Vodni športi: Bovec je znan po svojih vodnih športih, še posebej raftingu in kajakaštvu na reki Soči. Lahko se pridružite organiziranim izletom ali pa najamete opremo in se podate na vodne avanture sami.
  4. Pohodništvo: Raziskovanje okoliških gora in naravnih parkov je odličen način, da doživite lepoto tega območja. Obstaja veliko pohodniških poti za vse stopnje spretnosti, ki vas bodo popeljale skozi osupljive pokrajine.
  5. Ogled znamenitosti: Poleg aktivnosti na prostem lahko obiščete tudi lokalne znamenitosti, kot so slap Boka, muzej Fort Kluže, muzej Tomaža Goriška v Kobaridu in cerkev Sv. Duha v Javorci.

Ne glede na vaše interese, bo Bovec zagotovo ponudil nekaj zanimivega za vas!

Preberite vse o Bovcu v novi knjigi

SLAP BOKA IN SLAP VIRJE

Boka velja za enega najbolj spektakularnih slapov v Sloveniji, saj se kot gromozanski vodni prag spušča s Kanina. Najbolje ga je obiskati pozno spomladi, ko se topi debela snežna odeja. Več kot 100 ton vode na sekundo najprej prosto pada 106m, potem pa še 30m po nagibu. Slap je viden z mostu, ki ga prečka cesta med Kobaridom in Bovcem (blizu Žage). S ceste pelje precej zahtevna pešpot, ki vodi do izvira slapu, ki ga dosežemo po približno uri in pol hoje. Le pet kilometrov od Boke se nahaja manjši slap Virje. Kljub temu, da se ne more pohvaliti, da je eden bolj spektakularnih slapov v Sloveniji, ga je vsaj precej lažje doseči, saj se nahaja le pet minut stran od parkirišča, tako da je bolj dostopen tistim s precej mlajšimi ali starejšimi nogami. To, da ni tako dobro poznan ima tudi svoje prednosti, saj je tam pogosto manj obiskovalcev, tako da boste lažje prišli bližje in uživali v pogledu.

TIC Bovec, +386 (0)5 30 29 647, [email protected], www.soca-valley.com.

Izlet v Bovec

TRDNJAVA KLUŽE

Kar se tiče utrdb na gričih, so Kluže vsekakor med najbolj impresivnimi v Sloveniji. Trdnjava se nahaja v najožjem delu doline reke Koritnice, za njenim hrbtom pa se vzpenjajo mogočne Julijske Alpe. Poleg izjemne naravne vrednosti, trdnjava vse pogosteje služi kot center za družabne, umetniške in zabavne dogodke v regiji. V spomin prve svetovne vojne, v trdnjavi domuje manjša razstava na temo soške fronte in drugih lokalnih bitk. Kluže lahko obiščete na glavni cesti med Bovcem in Logom pod Mangartom ter prelazom Predel (1,156 m) v bližini Italije.

+386 (0)5 38 86 758, [email protected], www.kluze.net

MUZEJ NA PROSTEM RAVELNIK

Le nekaj kilometrov od trdnjave Kluže in manj kot kilometer od centra Bovca se nahaja Muzej na prostem Ravelnik. Kratek sprehod po gozdu vas bo pripeljal do tunelov in zaklonišč, ki so bili med prvo svetovno vojno bili priča grozljivim prizorom, v katerih je življenje izgubilo mnogo ljudi. Območje je dobro ohranjeno in delno obnovljeno, obiskovalcem pa omogoča fascinanten vpogled v življenje v jarkih.

Prihranite 20% v prednaročilu!

MANGARTSKA CESTA

Mangartska cesta je najvišja cesta v Sloveniji, tako da se vam bo zdelo, kot da ste na vrhu sveta, ko dosežete njen vrh in se vam odpre razgled na Avstrijo in Italijo. Pokrajina je skoraj nedojemljivo lepa in nagrajeni boste z dih jemajočimi razgledi – kar poplača nekoliko stresne, ostre ovinke, tunele in kolesarje, ki se jim boste morali izmikati med vzponom po ozkih cestah. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da vozite počasi in ne umikate pogleda s ceste, dokler se ne ustavite na eni od razglednih točk – pa ne pozabite vnaprej preveriti, ali je prehod sploh odprt. Tudi med toplejšimi meseci ga lahko zamete sneg.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj