31. Slovenski oglaševalski festival – zmagovalci

0
593
Slovenski oglaševalski festival (SOF) je osrednji letni dogodek oglaševalske stroke v Sloveniji. Celostno zasnovan kongresni program odpira razpravo o aktualnih strokovnih vprašanjih in omogoča izmenjavo znanj, izkušenj, idej in pogledov na nadaljnji razvoj stroke. V tekmovalnem delu pa se na vsakoletni paradi kreativnosti pregleda slovensko oglaševalsko letino in izbere najboljše oglaševalske rešitve. SOF torej spodbuja in nagrajuje ustvarjalnost ter prinaša nova znanja. S strokovnim programom in tekmovanjem pomembno vpliva na razvoj slovenske oglaševalske stroke.

Zaupanje velja za eno temeljnih družbenih vrednot. V sozvočju z verodostojnostjo, dobronamernostjo in poštenostjo prinaša vsem deležnikom unikatno perspektivo ter na koncu tudi visoko dodano vrednost.

Mediji kot gradniki zaupanja so od nekdaj neločljiv del našega vsakdana, še več, pomembno vplivajo na naša razmišljanja in s tem ravnanja. V dobi splošne digitalizacije, ki jo je pandemija še pospešila, je dojemanje medijev še bolj kompleksno. Ni se močno spremenila le oblika sporočanja informacij, temveč tudi ton komunikacije. Kaj je še pravi medij, kdo ustvarja kakovostne vsebine, katerim medijem lahko zaupamo, tudi z vidika medijskega načrtovanja in v luči dobrobiti blagovnih znamk ter njihove varnosti, zlasti na spletu.

V prvi vrsti tistim, ki transparentno, odgovorno ter verodostojno in kakovostno komunicirajo z javnostjo. Zaupanja vredni so mediji, ki imajo »obraz«; za njimi stojijo posamezniki, ki delujejo v dobro širše javnosti in ki izkazujejo tako osebno kot družbeno odgovornost. Kot družba moramo spodbujati slovenske medije, da zasledujejo odličnost in nepristranskost, saj se le tako lahko ohranjata demokratičnost in pluralnost na vseh ravneh in v vseh oblikah sodelovanja.

Mediji ostajajo pomemben sogovornik vseh deležnikov oglaševalskega trikotnika in so sočasno v vlogi svetovalca in prevajalca za svoje naročnike in oglaševalske agencije. Kakovostno delovanje medijev pa pomembno vpliva tako na nacionalno kot lokalno percepcijo sporočenih vsebin, zato je zelo pomembno, komu lahko zaupamo v dobi digitalizacije.

31. SOF / zmagovalci:

Agencija leta je SHIFT

Znamka leta je A1 Slovenija

Oglaševalska osebnost je Mitja Tuškej, strateg in partner v Formitas skupini

Oglaševalec leta 2021 je Mercator

Najboljša produkcijska hiša filmskih oglasov je Instant

Najboljša produkcijska hiša radijskih in zvočnih oglasov je Zavod Radio Študent

Najboljša Mlada kreativca sta Tit Lončar in Sara Sešlar Naraks iz agencije Pristop
  
Kaj prinaša nova generacija slovenskih kreativcev?
 Že zjutraj je na festivalski oder zapihal svež veter. Nejc PrahLucija Lepšina Medeja Kraševec in Milena Jakovljević so iskreno spregovorili o pristopu h kreativnosti, novih tehnologijah, lastnih projektih izven naročniških okvirjev, love-hate odnosu do svojega dela in čaru kreativne industrije. Predvsem pa so se strinjali, da moramo preseči lokalno miselnost, mejnike postaviti še dlje in dosežke naše industrije primerjati s svetom.  Iluzija ”multitaskinga” v digitalni dobi

»Naši možgani niso bili ustvarjeni, da bi delali več stvari hkrati. Med različnimi opravili lahko le preklapljamo, težko pa jih istočasno tudi opravljamo. Ravno zato v digitalni dobi potrebujemo odmor od številnih orodij, ki nam neprestano pošiljajo obvestila. Kreativno razmišljanje potrebuje dolgčas in prosti tok misli,« je dejala Monica Bormetti, italijanska strokovnjakinja za digitalni detoks.    Metavesolje – prostor, kjer se združijo skupnosti, izdelki in storitve

Kot pravi Lui Iarocheski, digitalni svet odpira neskončne možnosti za blagovne znamke, ki morajo izkoristiti priložnost in postati del nove resničnosti industrije: »Podjetja se bodo morala prilagoditi novemu spletnemu okolju, kjer skupnost predstavlja pomemben del marketinga in se pogosto vzpostavi še pred izdelkom. Čas je, da prenehamo razmišljati o kupcih kot o številki v bazi podatkov, temveč kot o ljudeh, ki jih navdihujejo in veselijo enake stvari kot vašo blagovno znamko.«  Novo okolje, isti problemi?

Metavesolje postaja vedno bolj vroča tema v svetu marketinga in tržnih komunikacij. Matevž Klanjšek, Bojan Amondr. Tamara Pavasović Trošt, Nina Tanhofer in Benjamin Rančič so v zanimivi debati osvetlili tehnološke, družbene in marketinške vidike tega še ne povsem raziskanega digitalnega divjega zahoda. Preizpraševali so, ali bo metavesolje nova priložnost, da se industrija reformira ter začne bolj trajnostno in etično pot, ali pa bo novo okolje zasičeno še preden bo sploh splošno sprejeto.