DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek

0
1087
Vsaka kulinarična izkušnja je tako ali drugače povezana z oblikovanjem – je večni ritual, del našega vsakdana in nekaj, kar združuje vse od pridobivanja surovin do priprave in prezentacije hrane ter vpliva na družbo in okolje.

Maribor
Pop-up večerja: 17. in 18. september ob 19. uri. Žički dvor, Vojašniški trg 2b, Maribor
Razstava: 20. september–20. november 2021, Projektna pisarna CzK Maribor, Partizanska cesta 11

Dunaj
Pop-up večerja: 1. in 2. oktober 2021, ob 19. uri, Silent Loft, Filmquartier Wien, Schönbrunner Straße 31, 1050 Dunaj
Razstava: 24. september–3. oktober 2021, Sachsenplatz 4-6, 1200 Dunaj (Brigittenau), Vienna Design Week
Prehranjevanje je od vekomaj obredno in tesno povezano z oblikovanjem, pa naj bo to vsakodnevni ritual ali pa posebna, senzorična izkušnja s konceptom. Zgodbi oblikovanja in kulinarike smo zato v projektu z naslovom DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvajamo v okviru Distributed Design Market Platform, povezali v edinstveno gastronomsko doživetje Jakoba Pintarja, chefa v restavraciji TaBar, v sodelovanju z izbranimi slovenskimi oblikovalci.

Oblikovalsko in kuharsko miselnost, v katerih prepoznavamo skupne vrednote – lokalno, trajnostno, izkustveno in obredno – smo združili v 9-hodni vegetarijanski meni, v katerem se predstavlja devet oblikovalcev in oblikovalskih kolektivov s svojo novo, omejeno serijo unikatnih kosov za pogrinjek. Koncept vsake jedi se je razvijal in dopolnjeval v sožitju z idejo posameznega izdelka, pri čemer v ospredje postavljamo preproste, lokalne sestavine in materiale ter eksperimentalne oblike in drzne okuse.

Koruzni pogrinjek oblikovalca Roka Oblaka in krožnik, v celoti izdelan iz prsti z njive v Poljanski dolini, koruzo iz funkcionalnega živila dvigneta v trajnostno, etično in estetsko izkušnjo. Del prepovedanega pribora predstavljajo vilice oblikovalke Vere Fois. Z njimi preizprašuje naše vedenje pri jedi, običaje in stroga pravila obnašanja pri mizi ter raziskuje, kaj se zgodi, ko imamo dovoljenje, da ta pravila prekršimo. Oblikovalki Nuša Jelenec in Katarina Dekleva pa sta razvili ročno izdelan kozarec za vino, pri katerem nepravilnost roba pihane steklene bučke ob stiku z usti in jezikom nudi zabavno senzorično izkušnjo.
 Vabljeni, da spoznate še ostale izdelke, nastale v sklopu programa! >>
Otvoritveni dogodek predstavljata pop-up večerji, ki bosta potekali v petek, 17., in soboto, 18. septembra 2021, v Žičkem dvoru v Mariboru. Rezultat sodelovanja pri projektu ustvarjanja slovenskega oblikovalskega pogrinjka pa ni zgolj kulinarično popotovanje, temveč si bo novonastale izdelke mogoče ogledati tudi po teh dveh dogodkih, in sicer na razstavi v Projektni pisarni CzK Maribor, med 20. septembrom in 20. novembrom 2021.
Število mest na posamezni večerji je omejeno na 25, nakup vstopnic pa je mogoč v spletni trgovini MAO.DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, je program, ki ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvaja v okviru Distributed Design Market Platform, ki ga s pomočjo sklada Ustvarjalna Evropa financira Evropska Unija.

Platformo Center za kreativnost izvaja Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.