Ljubljanski univerzitetni inkubator postal član prestižne zveze DeepTech Alliance

0
667

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je kot prva organizacija iz širše regije Srednje – Vzhodne Evrope postal član DeepTech Alliance – prestižne evropske DeepTech skupnosti, so sporočili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Združevenje DeepTech Alliance je namenjeno podpiranju in selekciji najboljših prebojno tehnoloških podjetij in povezovanju le-teh z vodilnimi korporacijami in investitorji ter pomoči pri vstopu na mednarodne trge.

Zveza DeepTech Alliance združuje devet organizacij (med ostalimi inkubatorje ETH Zürich, TU München, DTU København, KTH Stockholm in Hello Tomorrow), ki sodijo med vodilna evropska okolja na področju podpore najbolj prebojnih (deep-tech) in disruptivnih inovacij. Cilj združenje je pomoč prebojnim podjetjem, ki imajo velikokrat dobre ideje, potrebujejo pa pomoč na vstopu v mednarodne trge. Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, se brez ustrezne pomoči pot teh podjetij velikokrat konča že pri izzivu vstopa na trg in prebojne inovacije tako večkrat ne pridejo dlje od ideje.

Včlanitev LUI-ja v DeepTech Alliance velikega pomena tudi za Univerzo v Ljubljani ter celotno Slovenijo

LUI – Ljubljanski univerzitetni inkubator, ki je že od leta 2008 valilnica perspektivnih zagonskih podjetij, je prva organizacija iz širše regije Srednje – Vzhodne Evrope, ki ji je uspel preboj v izbrano skupnost DeepTech Alliance. Včlanitev v Deeptech Alliance ni velika stvar le za LUI, ampak tudi za ustanoviteljico in lastnico LUI d.o.o., Univerzo v Ljubljani, in celotno Slovenijo. Po navedbah Jakoba Gajška, direktorja LUI, je združenje DeepTech Alliance namenjeno podpiranju najboljših prebojnih podjetij, ki jih preko zveze povezujejo z vodilnimi partnerskimi korporacijami in investitorji. Cilj je nuditi celovito podporo najbolj naprednim in najbolj ambicioznim startup podjetjem in povečati njihovo uspešnost.

Direktor LUI Jakob Gajšek, foto STA

Kaj je DeepTech tehnologija?

Deep tech definiramo kot tehnologijo, ki temelji na oprijemljivih inženirskih inovacijah ali znanstvenih napredkih in odkritjih. Deep technology podjetništvo temelji na tehnoloških inovacijah prihodnosti, kot so avtonomnimi sistemi, robotika, pametni domovi, medicinske naprave, čista tehnologija in številna druga področja uporabe ter razvoja.

Novinarska konferenca ob včlanitvi v DeepTech Alliance skupaj z gostoma

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih LUI v Ljubljani, je Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, predstavil ključne cilje in pomen sodelovanja z DeepTech Alliance.

O včlanitvi in o podpori, ki jo prebojnim inovacijam nudi širše okolje, sta spregovorila gosta – minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, ki je ob tej priložnosti poudaril, da Univerza v Ljubljani že dolga leta podpira podjetništvo in skupaj z LUI spodbuja študente in raziskovalce pri njihovem delu preko organizacije tekmovanja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo in preko Inovacijskega sklada, je bil zagnan leta 2020.

Na novinarski konferenci sta svoje izkušnje predstavila tudi Matija Gatalo in Tomaž Bizjak iz podjetja ReCatalyst, ki je kot startup podjetje svoje začetne korake naredilo prav ob pomoči LUI.

Soustanovitelj podjetja ReCatalyst Tomaž Bizjak, foto STA

Dodatne informacije

Za dodatne informacije ali vprašanja so vam v LUI na voljo preko telefonske številke 00386 40 675 589 ali po elektronski pošti [email protected].

Več slik iz novinarske konference si oglejte v spodnji galeriji.

Več iz kategorije Posel: