Tajda Bogovič, programerka pri slovenskem podjetju MESI, nominirana za Inženirko leta 2022

0
828
Tajda Bogovič, programerka pri slovenskem podjetju MESI, pionirju na področju digitalizacije medicinske diagnostike, nominirana za Inženirko leta 2022

ajda Bogovič svoje poslanstvo vidi v preobrazbi medicine z digitalnimi tehnologijami.  Študentka doktorskega študija računalništva in informatike, zaposlena v podjetju MESI, d. o. o., razvija medicinsko opremo za zgodnje diagnosticiranje bolezni, ustrezno napotitev pacientov in priporočila za zdravljenje, ki temeljijo na umetni inteligenci. To pa še ni vse! Zaradi številnih dosežkov in pedagoških prizadevanj je letos postala tudi predsednica slovenske sekcije mednarodne inženirske organizacije IEEE WiE in nominiranka za Inženirko leta. 

Tajda Bogovič se zaveda, da ima zdrav človek veliko želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Kot posameznica in inženirka želi k družbi prispevati na tem področju. Računalništvo in medicina jo zanimata že od nekdaj. Računalništvo je ključen del našega življenja, saj se algoritmi skrivajo za večino naprav. Je tudi pomembno orodje za znanstvena odkritja. Tajda se pri doktorskem študiju osredotoča na reševanje medicinskih izzivov s strojnim učenjem in umetno inteligenco, podobne naloge pa jo spremljajo tudi v delovnem vsakdanjiku. 

V podjetju MESI, d. o. o. kot razvijalka programske opreme sodeluje pri uresničevanju vizije transformirati zdravstvo s konceptom digitalne medicinske diagnostike. Cilj podjetja  je, da bi tako pripomogli k hitrejšemu in učinkovitejšemu delu v zdravstvu ter zgodnjemu odkrivanju bolezni že na primarni ravni. Njihova naprava MESI mTABLET namreč ponuja številne diagnostične meritve, takojšnje shranjevanje podatkov o pacientu, dodatna orodja za klinično podporo in klinična priporočila. Tajda trenutno skrbi za prenos podatkov v zdravstvene informacijske sisteme v različnih državah. Njihovo usklajevanje je velik izziv zaradi različnih regulativnih okvirov, ki jih morajo izpolnjevati tudi MESI-jevi produkti.

Kot enega najpomembnejših dejavnikov pri delu navaja svojo razvojno ekipo, v kateri je ena redkih žensk, saj se ženske za inženirski poklic ne odločajo pogosto. Sama si aktivno prizadeva, da bi se to spremenilo. Ena izmed dejavnosti, ki jo v Sloveniji izvaja že sedmo leto zapored, je poučevanje deklet (srednješolk in letos tudi osnovnošolk) na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI UM). V okviru počitniškega programa Akademije FERI jih seznanja z osnovami programiranja. Opaža, da se vedno več deklet odloča za obisk delavnic in kaže zanimanje za tehnične poklice.

Najnovejše priznanje Tajdinim dosežkom je nominacija za Inženirko leta 2022. Cilj tega vseslovenskega projekta je javnosti predstaviti uspešne posameznice na tem področju in tako spodbuditi več deklet, da se odločijo za tovrstno poklicno pot. Po Tajdinem mnenju je pobuda nadvse dobrodošla iz več razlogov. Meni, da imajo tako kot v vsakem drugem poklicu ženske drugačen pogled oz. pristop do reševanja problemov. Pozna tudi nekaj zelo uspešnih inženirk, vendar njihove zgodbe pogosto niso tako odmevne, kot bi morda lahko bile, čeprav se to spreminja na bolje.