Grčija in Corona virus – prehod meje, pogoji in zahtevani dokumenti

0
1772
grčija prehod meje kovid

Kdo in kako lahko potuje iz Slovenije v Grčijo in nazaj?

Katere dokumente zahteva Grčija od potnikov iz Slovenije?

Varnost potovanj v Grčijo v času epidemije COVID-19

Vsi potniki morajo izpolniti obrazec PLF do dneva pred vstopom v državo in navesti natančne podatke o svojem odhodnem kraju, trajanju predhodnih bivanj v drugih državah in naslov med bivanjem v Grčiji. Če bodo bivali v različnih krajih, morajo navesti naslov vsaj za prvih 24 ur. Vsaka družina predloži en obrazec PLF.

 • Potniki bodo dobili potrdilo o oddaji obrazca PLF po e-pošti.
 • Potniki bodo prejeli obrazec PLF z enkratno kodo QR na dan predvidenega prihoda v Grčijo, o čemer bodo obveščeni po e-pošti (koda QR bo dostopna prek povezave v potrditveni e-pošti).
 • Vkrcanje na letalo ali ladjo dan pred prihodom bo dovoljeno potnikom, ki bodo predložili potrditveno e-pošto, saj bodo kodo QR prejeli med poletom ali plovbo.

Obrazec PLF je dostopen tudi v aplikaciji Visit Greece in na travel.gov.gr (v angleščini). Vsem potnikom toplo priporočamo, da si pred prihodom v Grčijo naložijo brezplačno aplikacijo Visit Greece (je v skladu z GDPR).

V nadaljevanju objavljamo pojasnila grške vlade, kako se od pripravite na potovanje v Grčijo. Z upoštevanjem teh navodil boste poskrbeli za varovanje svojega zdravja, zdravja bližnjih in vseh, ki vam omogočajo varno in gostoljubno bivanje:

Potniki, ki pridejo v Grčijo, morajo imeti potrdilo laboratorija o negativnem izvidu testa PCR na covid-19,  ki mora biti opravljen največ 72 ur pred prihodom ali potrdilo laboratorija o negativnem izvidu hitrega antigenskega testa, ki mora biti opravljen največ 48 ur pred prihodom. Test je obvezen za vse turiste (vključno z otroki od 12. leta starosti) ne glede na epidemiološke razmere v državi odhoda.

Potrdila o negativnem izvidu ne potrebujejo potniki, ki so polno cepljeni (tj. je od zadnjega cepljenja minilo 14 dni – glede na to, koliko odmerkov je potrebnih) in imajo potrdilo o cepljenju. Priznana cepiva so: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson & Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Potrdilo o negativnem izvidu testa PCR na covid-19 ni potrebno, če je imel potnik pozitiven izvid v zadnjih 2 do 9 mesecih. To se lahko dokazuje s pozitivnim izvidom molekularnega testa PCR ali antigenskega testa, ki ga opravi pooblaščeni laboratorij, ali z zdravniškim izvidom, ki potrjuje, da je bil imetnik ob testiranju na virusno okužbo s SARS-CoV-2 pozitiven.

Ne glede na potrdilo o zdravstvenem stanju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, opravljeni naključni zdravstveni pregledi. Če boste izbrani, je testiranje obvezno in prosimo vas, da to upoštevate. V nasprotnem primeru si pridržujemo pravico, da zavrnemo vstop v državo. Osebe so izbrane na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA, uporabljenem tudi poleti leta 2020.

Pomembno pojasnilo: Želimo poudariti, da vstop turistov v Grčijo ni pogojen s cepljenjem. Predložitev potrdila o cepljenju znatno olajša postopke ob prihodu. V nobenem primeru pa potrdilo o cepljenju ali protitelesih ne velja kot »potni list«.

Države, iz katerih je dovoljen vstop pod navedenimi pogoji in brez obvezne samoizolacije po vstopu, so: države EU in schengenskega območja, ZDA, ZK, Albanija, Avstralija, Bahrajn, Belorusija, BIH, Kanada, Kitajska, Izrael, Japonska, Kuvajt, Libanon, Črna gora*, Nova Zelandija, Severna Makedonija, Katar, Ruska federacija, Ruanda, Saudska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Tajska, ZAE ter Ukrajina.

*Za Črno goro morajo potniki imeti pri sebi tako potrdilo o cepljenju kot potrdilo o negativnem izvidu laboratorijskega testa PCR, pri čemer mora biti testiranje na covid-19 opravljeno največ 72 ur pred prihodom.

Za vse, ki niso državljani EU, je najbolj priporočljiv način potovanja neposredni let v Grčijo. V vseh drugih primerih morajo potniki upoštevati zahteve države vmesnega postanka.

Potnikom je dovoljen vstop v državo na vseh mednarodnih letališčih ter v pristaniščih Patras, Igumenica in Krf.

Po kopnem je potnikom dovoljen vstop na mejnih prehodih Promahonas in Ormenio 24 ur dnevno, na prehodih Evzoni in Nymfaia pa od 07.00 do 23.00.

Dovoljena sta križarjenje in plovba. Morske povezave s Turčijo so trenutno omejene.

Pogoji za obiskovalce

Pred prihodom:

Vsak turist mora izpolniti obrazec za sledenje potnikom (obrazec PLF) najpozneje do 23.59 na dan pred prihodom v Grčijo. Več informacij je na voljo na travel.gov.gr (v angleščini).

Pred odhodom morajo vsi potniki poskrbeti, da imajo pri sebi sprejeto vrsto potrdila o svojem zdravstvenem stanju. Sprejeti dokumenti so:

 • laboratorijski negativni rezultat izvida molekularnega testa PCR; test mora biti opravljen največ 72 ur pred vstopom;
 • laboratorijski negativni rezultat izvida hitrega antigenskega testa; test mora biti opravljen največ 48 ur pred vstopom;
 • potrdilo o cepljenju, ki ga izda pristojni organ;
 • potrdilo o preboleli virusni okužbi s SARS-CoV-2, ki ga izda javni organ ali certificiran laboratorij;
 • potrdilo, da je imel potnik v zadnjih 2 do 9 mesecih pozitiven izvid testa na covid-19. To se lahko dokazuje s pozitivnim izvidom molekularnega testa PCR ali antigenskega testa, ki ga je opravil pooblaščeni laboratorij, ali z zdravniškim izvidom, ki potrjuje, da je bil imetnik ob testiranju na virusno okužbo s SARS-CoV-2 pozitiven.

Vsa potrdila morajo vsebovati vse ključne podatke (tj. število odmerkov in datum prejema za vsakega) v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini, španščini in ruščini, polno ime osebe pa se mora ujemati z imenom v potnem listu ali drugem priznanem potovalnem dokumentu.

Ob prihodu:

Ko potniki pridejo v Grčijo:

 • je lahko posameznikom, izbranim na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA, na vstopni točki odrejen vzorčni HITRI antigenski test;
 • jim je lahko odrejena obvezna izolacija, če je rezultat vzorčnega testiranja na SARS-Cov-2 pozitiven. V tem primeru bodo potniki in njihovi sopotniki nameščeni v hotele za karanteno, kjer bodo za potrditev osnovne diagnoze opravili test PCR. Gostje bodo v ločenih hotelih ostali vsaj 10 dni. Stroške nastanitve v hotelih za karanteno krije Grčija.

Upoštevanje zdravstvenih protokolov med potovanjem in ves čas bivanja v Grčiji je ključno, da vsi ostanemo zdravi in se vrnemo v normalnost.

Vprašanja in odgovori za odpiranje turizma 2021

Kako lahko potujem v Grčijo?

Grčija je pripravljena na sprejem obiskovalcev ob upoštevanju naprednih zdravstvenih protokolov. Grški turizem je v letu 2021 pripravljen na tako delovanje, da bo zagotovljena največja mogoča varnost za turiste, zaposlene in vse druge, vključene v izvajanje turističnih storitev.

Za obiskovalce iz tujine izolacija (karantena) ni več obvezna, vendar pa za vstop v Grčijo veljajo naslednji pogoji:

 1. Potniki morajo imeti eno od naštetih dokazil:
  • Potrdilo o cepljenju, ki ga je izdal ustrezen organ v potnikovi državi izvora.
  • Brez potrdila o cepljenju se zahteva negativen izvid testa PCR, ki mora biti opravljen največ 72 ur pred potovanjem ali negativen izvid hitrega antigenskega testa, ki mora biti opravljen največ 48 ur pred potovanjem.
  • Potnik pa lahko predloži tudi potrdilo o pozitivnem izvidu testa na covid-19 v zadnjih 2 do 9 mesecih. To se lahko dokazuje s pozitivnim izvidom molekularnega testa PCR ali antigenskega testa, ki ga opravi pooblaščeni laboratorij, ali z zdravniškim izvidom, ki potrjuje, da je bil imetnik ob testiranju na virusno okužbo s SARS-CoV-2 pozitiven.
 2. Vsi obiskovalci morajo izpolniti elektronski obrazec PLF najmanj 24 ur pred potovanjem.
 3. Pred vstopom v Grčijo so lahko obiskovalci vzorčno testirani. Ob morebitnem pozitivnem izvidu testa bodo obiskovalci začasno nameščeni v brezplačen hotel za izolacijo. Če je pozitiven primer odkrit ob vzorčnem testiranju na kopenskih mejah, vstop v državo ni dovoljen.

Kakšni so zdravstveni protokoli za delavce v turističnem sektorju?

Zaposleni v grškem turizmu se v skladu z vladnim načrtom cepijo skupaj s splošno populacijo. Do cepljenja se morajo vsi zaposleni obvezno testirati dvakrat tedensko (samotestiranje ali hitro testiranje). Poleg tega jih oblasti spodbujajo k še pogostejšemu testiranju, da bi zagotovili pravočasno izolacijo.

Katera cepiva s potrdila o cepljenju se priznavajo?

Priznana cepiva so: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics in Sinopharm.

Kaj velja za mednarodne lete?

Od 14. maja so odpravljene omejitve pri letih iz držav EU, enako velja za številne druge države. Karantena ni obvezna. Poleg tega naša država omogoča pristajanje na vseh mednarodnih letališčih.

Kaj bo veljalo za potovanje po kopnem?

Po kopnem je potnikom dovoljen vstop na mejnih prehodih Promahonas in Ormenio 24 ur dnevno, na prehodu Evzonoi in Nymfaia pa od 07.00 do 23.00.

Kaj pa trajektne povezave?

Od 14. maja 2021 ni več karantene za potnike, ki prispejo s trajektom v eno od glavnih vstopnih pristanišč (Patras, Igumenica, Krf). Pomorske povezave z Turčijo so omejene.

Kaj bo veljalo za goste med bivanjem?

Med bivanjem v Grčiji morajo obiskovalci upoštevati vse ukrepe, ki veljajo za grške državljane.

Bodo za opravljanje dejavnosti veljali kakšni protokoli?

Za vse turistične dejavnosti, prevoz turistov in turistične obiske drugih zanimivosti bodo z manjšimi prilagoditvami veljali enaki protokoli kot v letu 2020. Ti protokoli so se izkazali kot učinkoviti in bodo posodobljeni v skladu z epidemiološkimi razmerami. Ministrstvo za turizem in grška hotelska zbornica bosta izdala certifikat vsem namestitvenim objektom, ki upoštevajo te protokole. Poleg tega bo zaposlenim v tej panogi na voljo gradivo za usposabljanje, da bodo lahko zagotovili pravilno izvajanje vseh zdravstvenih in varnostnih ukrepov v boju proti covidu-19.

Bodo na voljo hoteli za karanteno?

V načrtu za odpiranje grškega turizma so predvideni posebni hoteli za izolacijo (karanteno) v bližini vsake vstopne točke, poleg tega pa še na drugih strateških točkah po vsej državi. Tako bo – v kombinaciji z zgodnjim odkrivanjem ob prihodu turistov iz tujine – vzpostavljena ustrezna varnostna mreža za vodenje primerov. Stroške hotela za izolacijo krije Grčija.

Kaj bo veljalo za mladoletne otroke, mlajše od 12 let?

Le za otroke, mlajše od 12 let, test ne bo obvezen.

Kdaj in iz katerih držav bo dovoljen odhod in prihod zasebnih plovil?

Odhod in prihod plovil (z izjemo tistih iz Turčije) je dovoljen z nekaterimi omejitvami, pri čemer bodo za grške državljane in za tujce veljali enaki pogoji.

Kaj bo veljalo za ladje za križarjenje?

Od 14. maja so omejitve za križarjenja v celoti odpravljene, ves čas pa ostajajo v veljavi strogi protokoli, ki veljajo za te dejavnosti.

Kaj pa, če testiranje za vrnitev zahteva država izvora?

Teste PCR ali antigenske teste je mogoče opraviti v kraju gostovega bivanja, če gost za vrnitev domov potrebuje izvid testa. S tem je vsakemu turistu olajšano upoštevanje obveznosti za varno vrnitev v svojo državo.”

lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Postopki za potovanja s trajektom

Če želite v Grčijo ali na grške otoke potovati s trajektom, morate predložiti zdravstveni obrazec, ki ga izpolnite pravočasno pred vkrcanjem. Zdravstveni obrazec lahko prejmete ob rezervaciji od ponudnika trajektnega prevoza oziroma ga lahko najdete na spletni strani https://sea.travel.gov.gr/ ali ga natisnete.

Obrazec je potrebno predložiti tudi za otroke (od 4 leta*).

Poleg navedenega obrazca morajo vse osebe, starejše od 12 let*, ki potujejo s trajektom, predložiti eno od naslednjih dokazil:

 • Potrdilo o cepljenju, ki ga izda pristojni organ (veljavno 14 dni po prejemu drugega odmerka).
 • Negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.
 • Negativen izvid hitrega testa, ki ni starejši od 24 ur.
 • Izjavo o samotestiranju, od katerega ni minilo več kot 24 ur. Komplete za samotestiranje lahko kupite v lekarnah. Izjavo o samotestiranju prenesete s spletne strani ali izpolnite na spletni platformi.
 • Potrdilo, da je oseba prebolela covid-19 (pred najmanj dvema in največ devetimi meseci).

*Trajektni promet je predmet stalnega nadzora in ocenjevanja. Glede na zdravstvene razmere lahko pride do nenapovedanih in hitrih (lokalnih) sprememb, tudi opustitve določenih ukrepov, zato priporočamo, da vedno pravočasno s ponudnikom storitve/agentom preverite aktualne pogoje potovanja in starostne omejitve za izkaze za otroke.

Ključne informacije na potrdilih, izvidih testiranja ali drugih dokazilih morajo biti navedene v angleškem jeziku. Polno ime osebe se mora ujemati s tistim v potnem listu ali drugi potni listini.

Na trajektu je treba obvezno nositi masko v vseh notranjih in zunanjih prostorih.

Postopki za notranje lete

Tudi za notranje lete je potrebno predložiti (za otroke od 6. leta starosti*):

 • Potrdilo o cepljenju, ki ga izda pristojni organ (veljavno 14 dni po prejemu drugega odmerka).
 • Negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.
 • Negativen izvid hitrega testa, ki ni starejši od 24 ur.
 • Izjavo o samotestiranju, od katerega ni minilo več kot 24 ur.
 • Potrdilo, da je oseba prebolela covid-19 (pred najmanj dvema in največ devetimi meseci).

*Priporočamo, da vedno pravočasno s ponudnikom storitve/agentom preverite aktualne pogoje potovanja in starostne omejitve za izkaze za otroke.

Omejitveni ukrepi

Zaradi pandemije Covid-19 je v Grčiji uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Velja policijska ura ponoči od 01.30 do 5.00 ure.

Ponoči je gibanje (z identifikacijo) v Grčiji dovoljeno izključno iz naslednjih razlogov:

 • delo (s potrdilom delodajalca tipa A),
 • zdravje (poslati SMS na 13033 – možnost 1),
 • telovadba na prostem (blizu stalnega prebivališča) in sprehod hišnega ljubljenčka (SMS – možnost 6);

Maske: Obvezna uporaba v zaprtih prostorih in na prostem.

Več informacij je na voljo na spletni strani grškega zunanjega ministrstva in Civilne zaščite.

Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev ali organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19.

Slovenskim državljanom v Grčiji svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve o koronavirusu in na spletni strani Greecehealthfirst.

V Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Vstop v Grčijo

Slovenski državljani za vstop v Grčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Splošni nasveti za popotnike

Pomembne telefonske številke

 • 100 – policija
 • 1571 – turistična policija
 • 166 – reševalci oziroma medicinska pomoč 
 • 199 – gasilci
 • 108 – reševanje na morju oziroma obalna straža
 • 210 606 8800 – pomoč na cesti
 • 11888 – informacije

Potovanje mladoletnih oseb brez spremstva staršev v Grčijo

Mladoletna oseba brez spremstva staršev oziroma zakonitega zastopnika ob individualnem ali skupinskem potovanju v ali iz Grčije potrebuje zgolj veljavni potni list ali veljavno osebno izkaznico (ni potrebno posebno pisno soglasje staršev oziroma skrbnikov). Možno pa je, da turistična agencija ali letalska družba, s katero mladoletna oseba potuje, v skladu s svojimi pravili poslovanja zahteva predhodno soglasje starša oziroma skrbnika. V kolikor pa mladoletna oseba v spremstvu izstopi iz EU (naprimer vstopi v BiH, Srbijo, Črno goro, Albanijo ali druge države izven EU), je potrebno spoštovati zakonodajo dotične države, skozi katero potuje. V tem primeru se pisno soglasje staršev pridobi na Upravni enoti stalnega prebivališča.

Vnos domačih živali

Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem (pes, mačka, beli dihur), potrebujete zanj potni list, v katerem je potrjeno opravljeno cepljenje proti steklini v tekočem letu. Cepljenje opravijo lastniki živali pri svojem veterinarju, ki mora v potni list vnesti vse podatke o zadnjem cepljenju.

Informacija o cepljenju v Grčiji

Obveščamo državljane Republike Slovenije, ki bivajo v Grčiji, da je na voljo prijava za cepljenje, za izseljence in tiste prebivalce Grčije, ki nimajo grške nacionalne številke zavarovanja (ΑΜΚΑ). Izpolniti morate spletni obrazec za prijavo (samo v grškem jeziku), ki zahteva naslednje podatke: ime in priimek, očetovo ime, številka potnega lista, telefonska številka in e-pošta.

Spletni obrazec v grškem jeziku 

Bivanje v Grčiji

Vsi državljani EU, ki v Grčiji bivajo dlje od 3 mesecev, morajo svoje bivanje v Grčiji prijaviti grškim oblastem in zaprositi za Potrdilo o registraciji (Veveosi Engrafis Βεβαιωση Εγγραφης). V nadaljevanju navajamo primer registracije za najpogostejše primere.

Prijavo oziroma registracijo opravite na lokalni policijski postaji za tujce (Tmima Allodapon – Τμήμα Αλλοδαπών), če živite zunaj Aten, se zglasite na najbližji lokalni policijski postaji. Za informacije o predpisih za samostojne podjetnike in študente se obrnite na lokalno policijsko postajo. Grškim oblastem boste morali predložiti izvirnike in fotokopije dokumentov.

Zahtevani dokumenti za registracijo bivanja v Grčija v primeruda v Grčiji delate:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4×4 cm)
 3. Dokazilo o naslovu bivanja (na primer fotokopija najemne pogodbe, ki vključuje naslov ali račun za elektriko (DEH), televizijo in telefon (OTE) ali vodo (EYDAP) ali izjava davčnega urada.
 4. Fotokopijo pogodbe o zaposlitvi
 5. Izjava (obrazec dan s strani policije) podpisana in ožigosana s strani delodajalca (fotokopija vladnega glasila ali listine podjetja, v kolikor v žigu ni navedenega imena delodajalca).
 6. V primeru, da je delodajalec državljan tuje države tudi fotokopija njegovega potnega lista in dovoljenja za prebivanje.

V primeru poročenega statusa z grškim državljanom /EU državljanom:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4×4 cm)
 3. Potrdilo o poroki ali potrdilo o družinskem statusu, izdano v zadnjih 6 mesecih. V primeru tujega dokumenta, mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno prevedeno v grški jezik.
 4. Izjava zakonca grškega državljana/EU državljana, ki potrjuje nadaljevanje zakonske zveze oziroma sobivanja (potrjena na policijski postaji ali na grškem uradu KEP)
 5. Veljavni potni list grškega državljana ali potrdilo o registraciji državljana EU.
 6. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH), telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru otrok (otroci starejši od 12 let morajo biti pri registraciji navzoči, prav tako oba starša):

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4×4 cm)
 3. Rojstni list ali izpisek o družinskem statusu. V primeru, da gre za tuji dokument mora biti ta opremljen z žigom Apostille in uradno preveden v grški jezik.
 4. Potni list očeta in potrdilo o registraciji bivanja
 5. Potni list matere in potrdilo o registraciji bivanja
 6. Izjava (obrazec zagotovi policijska postaja) staršev o skrbništvu mladoletnika.
 7. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

V primeru upokojencev in brezposelnih prosilcev:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4×4 cm)
 3. Upokojenci morajo predložiti potrdilo, da prejemajo pokojnino (v primeru, da je dokazilo v tujem jeziku mora biti prevedeno v grški jezik). Prosilci morajo predložiti tudi dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih za preživetje (na primer grška bančna knjižica z najmanj 4.000 eur na osebo) ali ostala dokazila o zadostnih finančnih sredstvih
 4. Grška zdravstvena knjižica ali dokazilo o privatnem zdravstvenem zavarovanju
 5. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Potrdilo stalnem bivanju (Engrafo Monimis Diamonis – Έγγραφο Μόνιμης Διαμονής) je dokument, ki je na voljo vsem državljanom EU. Pridobite ga lahko po 5 letih zakonitega bivanja v Grčiji. Zahtevani dokumenti:

 1. Veljavni potni list
 2. Dve fotografiji (4×4 cm)
 3. Prejšnje potrdilo o registraciji
 4. Najemna pogodba ali račun za elektriko (DEH) ali telefon ali televizijo (OTE) ali vodo (EYDAP) ali potrdilo davčnega urada.

Dodatni kontakti:

Oddelek za tujce ATENE (Petrou Ralli 24, 177 78 Tavros), Tel: 210 3405828 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za občine Atike: Atene (Agios Pantelehmonas – Akropoli –Ampelokhpoi – Pathsia – Eksarxia – Kolonos – Kypseli – Omonoia – Pagkrati – Petralona), Agios Dimitrios, Vyronas, Galatsi, Dafni – Ymittos, Zografou, Kaisariani, Kallithea, Nea Smyrni, Neos Kosmos, Palaio Faliro.

Oddelek za tujce PIREJ (Iroon Polytechneiou 37, 185 21 Piraeus), Tel: 210 4175442 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Piraeus and islands: Keratsini – Drapetsona, Koridallos, Nikaia – Ag. Ioannis Rentis, Peiraias, Perama, Moschato, Agistri, Aegina, Kythira, Poros, Salamina, Spetses, Trizinia – Methana, Hydra.

Oddelek za tujce SEVEROVZHODNA ATIKA  (Agiou Orous 16, 151 23 Marousi), Tel: 210 6875154 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Northeastern Attika: Agia Paraskevi, Agios Stefanos, Artemida, Avlonas, Ekali, Gerakas – Pallini, Paiania – Glyka Nera, Kalamos – Kapandriti, Kifissia, Marousi, Vrilissia, Neo Iraklion, Likovrisi – Pefki, Nea Ionia, Nea Erithrea, Nea Makri – Marathonas, Papagou – Xolargos, Penteli – Mellisia, Rafina –Pikermi,Spata, Philothei-Psychiko, Halandri, Oropos, Metamorfosi, Melissia, Nea Filathelfia – Nea Xalkidona.

Oddelek za tujce JUGOVZHODNA ATIKA (nekdanje Atensko letališče Elliniko, 167 97 Elliniko), Tel: 210 969 0292 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Southeastern Attica: Alimos, Argyroypolis – Ilioupoli, Vari – Voula – Vouliagmeni, Glyfada, Elliniko.

Oddelek za tujce ZAHODNA ATIKA (Marmara 21-23, 122 42 Aigaleo), Tel: 210 5319298 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za Municipalities of Western Attica:  Agia Varvara, Axarnes, Mandra, Peristeri, Petroupoli, Haidari, Aspropyrgos, Elefsina, Ilion, Zefiri, Thrakomakedones, Kinetta, Nea Peramos, Megara, Filis, Agioi Anargyroi – Kamatero, Aigaleo, Ano Liosa.

Oddelek za tujce LAVRIO (Danoukara 3, 195 00 Lavrio), Tel: 22920 25265 (od ponedeljka do petka, 07:30-14:30).

 • Pristojen za: Municipalities of Lavrio: Amavissos, Kalivia, Keratea, Koropi, Lavrio, Markopoulo, Porto Rafti, Saronida, Sounio.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo splošno previdnost, spremljanje informacij lokalnih medijev in upoštevanje napotkov lokalnih organov. V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti, gotovino.

V Grčiji so pogoste stavke. Včasih jih skličejo zelo na hitro in lahko ovirajo delovanje javnega prevoza v Grčijo in iz nje (vključno z letališči in pristanišči). Prav tako v središču Aten in v drugih krajih pogosto potekajo protesti. Protestom se izogibajte in upoštevajte nasvete lokalnih varnostnih organov.

V primerih nepravilnega parkiranja, ima policija pravico odvzema registrskih tablic, dokler se ne plača kazen. Po plačilu prekrška lahko vračilo registrskih tablic traja nekaj dni.

V izogib zapletom na grških mejah obveščamo, da je v Grčiji v veljavi zakon o omejitvi uvoza goriva v standardnih rezervoarjih komercialnih motornih vozil za prevoz blaga na 200 litrov na vozilo, ki vstopa na grško ozemlje iz tretjih držav (ne EU članic). Zakon določa največjo dovoljeno količino goriva v standardnih rezervoarjih tovornjakov za javno uporabo na 200 litrov in 150 litrov goriva za vlečno hladilno vozilo (prikolico). V primeru večje količine goriva v rezervoarju, je voznik dolžan plačati dajatev in davek pristojni carinarnici. Informacija je koristna za slovenske prevoznike, ki se soočajo s plačilom dajatev ob vstopu v Grčijo, v kolikor imajo v rezervoarjih količino goriva, ki presega navedeno vrednost.

Divje kampiranje je v Grčiji strogo prepovedano, zagrožene pa so tudi stroge kazni.

Potresi v Grčiji so dokaj pogosti. Ob potresu svetujemo, da upoštevate navodila lokalnih oblasti glede ravnanja (napotki grških oblasti v angleškem jeziku v brošuri).

Poleti 2018 se je v Grčiji povečalo število okužb z virusom Zahodnega Nila, predvsem v predelih Atike, Pireja in vzhodnega dela Grčije, Viotia, Evia, Korint ter v mestu Rethymno na Kreti. Gre za sezonski virus (predvsem v poletnih mesecih), ki ga prenašajo komarji. Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Pri manj kot odstotku okuženih pa lahko sledi težja nevrološka bolezen. Priporočamo preventivne ukrepe (npr. uporaba repelentov proti komarjem) in spremljanje lokalnih obvestil.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.


Pogoji za vstop iz Grčije v Slovenijo

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 11. julija 2021 in velja do vključno 23. julija 2021, uporabljati se začne 15. julija 2021, do takrat pa se uporablja Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 107/21).

Ključne novosti so:

 • ukinjajo se seznami držav,
 • izenačujejo se pogoji za vstop v Slovenijo: za vse velja pogoj PCT,
 • dokazila so lahko tudi evropsko digitalno covid potrdilo in digitalno covid potrdilo tretje države,
 • ostajata le dve izjemi za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in negativnega testa, in sicer za dvolastnike in otroke, mlajše od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika.

Pogoji za vstop v Slovenijo

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli osebi, ki predloži:

 1. negativni rezultat PCR testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa,
 2. negativni rezultat HAG testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
 3. potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev),
 4. potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema: drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni, drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni, drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni, drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;
 5. potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov oseba cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja, 
 6. evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike (EU DCP),
 7. digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku (DCP tretje države).
 8. Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz 4. točke, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva. Če je taka oseba prvič cepljena s cepivom iz tretje ali pete alineje 4. točke (cepivo proizvajalca AstraZeneca), se zaščita vzpostavi takoj po drugem cepljenju, če se drugič cepi s cepivom iz prve alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer) ali druge alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Moderna) in drugi odmerek prejme v roku od 4 do 12 tednov po prejemu prvega odmerka.

Oseba, ki ne predloži enega od zgoraj navedenih dokazil, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vstop brez napotitve v karanteno in negativnega testa

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli naslednjim kategorijam oseb:

 1. otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo,
 2. dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika in druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Oseba, ki uveljavlja eno od teh izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vir: gov.si