Izlet na jezero Kreda v bližini Kranjske gore

0
1313
jezero kreda mojstrana

Jezero osupljive barve v čudoviti dolini

Jezero Kreda je umetno jezero v čudoviti dolini reke Radovne. Ime je dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Zaradi krede je tudi lepe pastelno zelene barve, ki daje jezeru značilen romantičen videz. Domačini verjamejo, da ima mazanje s kredo, ki se še nahaja v vodi, zdravilne učinke. 

To je idilično jezero nad Mojstrano. Ko je leta 1893 začela delovati cementarna na območju “Fabrke”, so kredo za izdelovanje cementa kopali nedaleč stran. Po zaprtju cementarne je kotanja s svežim pritokom iz potoka postala lokalno kopališče za nezahtevne domačine. Danes je jezero sredi gozda namenjeno ogledu in počitku.

Jezero Kreda se nahaja ob pešpoti od Mojstrane do slapu Peričnik. Ob reki Triglavska Bistrica se odpravimo mimo turistične kmetije Pr’ Železn’k. Sprva asfaltirana pot sčasoma preide v makadamsko. Pot se tudi zoža. Pri Rosu zavijemo levo navzgor po ozki potki in kmalu pridemo do čudovitega jezerca Kreda.

Spletne kamere v okolici:
Belska planina (Svečica)Blejska koča na LipanciDovjeDovje (apartmaji Triglav)Erjavčeva koča na VršičuHrušicaJeseniceJezero JasnaKepaKoča na GozduKoča na UskovniciKranjska GoraKranjska Gora (Podkoren (vrtljiva kamera))Kranjska Gora (Podkoren)Kranjska Gora (Vaški trg)Kranjska Gora (vrtljiva kamera)KredaricaMihov dom na VršičuMojčin dom na VitrancuMojstranaPogačnikov dom na Kriških podihPokljukaPoštarski dom na VršičuPoštarski dom na Vršiču (vrtljiva kamera)Razor in PrisankTriglavski dom na KredariciTriglavski ledenikViševnikZasavska koča na PrehodavcihZgornji Goreljek (Pokljuka)

Lakes slovenia jezera slovenija

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Celotno zemljišče okoli jezera je v zasebni lasti, zato je kopanje dovoljeno le na označenem mestu. Pozimi jezero zamrzne, zato je tudi zanimivo za zimski izlet za ljubitelje drsanja.

Nedaleč se skriva še eno jezerce

V bližini se nahaja še eno jezerce, ki je manj znano, a prav tako čudovito in zelo mirno. Domačini mu pravijo Kamnekov bajer.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Zakaj sem izbrala to jezero? Obožujem jezera, turkizno barvo in kolesarjenje po dolini Radovne. Jezero Kreda ima vse troje.