Slovenski dom v Fontani bo porušen, obnova predraga

0
422

Kalifornija se je pred nedavnim soočala z odločitvijo: porušiti ali obnoviti Slovenski dom, ki stoji v mestu Fontana. Odločitev je sedaj padla.

To zgodovinsko zgradbo so zgradili leta 1937, vendar so nedavne analize pokazale, da bi obnova stala preveč. Mestni svet Fontane je zdaj sprejel odločitev, da bodo v naslednjih dveh mesecih porušili to dragoceno kulturno dediščino.

Slovenski dom bo kmalu ostal le še spomin.

Slovenski dom, znani tudi kot Slovene Hall, je bil nekoč središče slovenske skupnosti v Fontani. Leta 2021 je bila ta zgradba prodana mestu Fontana, potem ko je bila dolgo časa srce družabnega in kulturnega življenja Američanov slovenskega porekla. Vendar pa so se po nakupu pojavile težave.

Izvirno je bila načrtovana obnova Slovenskega doma, vendar so se po analizi stroškov hitro ugotovile težave. Za obnovo bi bilo potrebno vsaj milijon dolarjev, kar bi predstavljalo velik finančni zalogaj za mestno blagajno. Mestni svetniki so se zato odločili za alternativno rešitev – porušitev Slovenskega doma. Za to bodo plačali 141.000 dolarjev, kar se jim zdi bolj smiselna in ekonomična odločitev.

Slovenci in Američani slovenskega porekla so se v Fontano začeli priseljevati že v 20. letih prejšnjega stoletja. Njihova zgodovina je tesno povezana z rudarji, ki so se preselili v Kalifornijo, da bi se ukvarjali s piščanci. Kasneje so mnogi njihovi potomci in priseljenci našli zaposlitev v jeklarni Kaiser Steel, ki je odprla svoja vrata leta 1942.

Dom so zgradili že leta 1937.

S temi dogodki je rasla tudi slovenska skupnost, ki je v Fontani postavila Slovenski dom in dom za upokojence. Slovenski dom je postal prizorišče številnih dogodkov s polka glasbo, gostili so znane harmonikarje, vključno s kraljem ameriške polke, Frankiejem Yankovicem.

Časi so se od takrat spremenili, tako kot skupnost v Fontani. Njeni potomci so se “amerikanizirali” in se razselili, staro jedro skupnosti pa se je postaralo in skrčilo.

Zato je odločitev za porušitev Slovenskega doma postala neizogibna, čeprav to pomeni konec ene izmed najbolj izrazitih etničnih skupnosti v Fontani. Zgodovina teh prostorov pa bo ostala kot pomemben del preteklosti in dediščine.