Izdelek tedna: Piranska sol

0
390


Na policah trgovin je na voljo obilo različnih vrst soli, vendar le redke lahko stopijo ob bok slovenski Piranski soli. Gre za popolnoma naravno slovensko sol – izdelek, ki je odvisen od moči narave, vključno s soncem, vetrom in morjem. Piranska sol je pridelana s spoštovanjem več kot 700-letne tradicije in izključno z uporabo tradicionalnih orodij. Ta starodavni proces se osredotoča na naravno kristalizacijo soli na solnih poljih, kjer sol počasi raste na podlagi, imenovani petola, ki vsebuje mineralne bogastva in mikroorganizme. Je rezultat trdega dela solinarjev, ki skrbijo za vsak korak pridelave. Piranska sol je naš izdelek tedna.

Piranska sol, ki ima zaščiteno označbo porekla (ZOP), je pridelana s spoštovanjem več kot 700-letne tradicije in izključno z uporabo tradicionalnih orodij. Osnova za to sol je naravna kristalizacija na solnih poljih, kjer se sol pobira na podlagi debeli le nekaj milimetrov, znani kot petola, ki vsebuje minerale in mikroorganizme.

Celoten postopek pridelave je povsem odvisen od narave, saj vključuje vpliv sonca, vetra, morja in marljivega dela solinarjev. Končni izdelek, sol iz Sečoveljskih solin, je izjemno lahka in nudi nepozabno kulinarično izkušnjo. To izjemno sol so leta 2005 certificirali po strogih standardih in jo priznali kot vrhunski izdelek z večletno tradicijo. Pridobila je geografsko poreklo, kar pomeni, da je postala del prestižnega seznama evropsko zaščitenih živil, skupaj s šampanjcem, parmo, parmezanom in istrskim oljčnim oljem.

Za označbo geografskega porekla morajo biti vsi postopki pridelave, predelave in priprave za trg izvedeni znotraj določenega geografskega območja, ki nosi ime proizvoda. Prav tako mora imeti proizvod lastnosti, ki so posledica naravnih ali človeških dejavnikov tega specifičnega geografskega okolja. To zagotavlja, da se proizvod razlikuje od sorodnih izdelkov po svoji edinstveni proizvodnji ali sestavi ter je podvržen strogim nadzorom certifikacijskega organa.

Piranska sol z ZOP je nemleta, lahka in nerafinirana, s kristali, ki vsebujejo bogato mineralno sestavo in ujamejo matično vodo. Njihova oblika doda specifičen okus, ki ni izrazito slan, ampak je izjemno bogat in poln. Ta sol je namenjena tistim, ki cenijo tradicijo in prisegajo na naravno prehranjevanje. Sodobna kulinarika se vedno bolj vrača k prvinskemu okusu soli, naravnim kristalom, ki izhajajo iz dolge tradicije solinarstva. To sol lahko dodate jedem, kjer priprava ne vpliva na izvorni okus, temveč mu doda pridih območja, od koder izvira. Piranska sol predstavlja spoštovanje narave in tradicije v vsakem zrnu.

Sečoveljske soline v Sloveniji so pravo čudo narave in tradicije

Krajinski park Sečoveljske soline se razteza na južnem delu občine Piran, tik ob meji z Republiko Hrvaško. Ta edinstvena naravna zakladnica, ki obsega približno 750 hektarov, vključuje aktivno pridelavo soli v severnem delu imenovanem Lera, ter območje Fontanigge, kjer se nahajajo veliki bazeni prekriti s slanoljubno vegetacijo – halofiti.

Piranske soline izstopajo zaradi svoje dolge zgodovine, saj sol pridelujejo že več kot 700 let. Način pridelave soli izhaja iz 14. stoletja, kjer solinarji na dnu kristalizacijskih bazenov gojijo petolo, naravno pregrado, ki preprečuje prehajanje morskega blata v sol. To daje soli bogat okus in vsebuje številne mikroelemente in minerale, ki so koristni za človeško telo.

Soline v tem delu Jadrana so bile ključne za gospodarstva držav in mestnih državic tega območja skozi stoletja. Sol je bila dragocena surovina in trgovsko blago, ki je vplivalo na politične spore in vojne. Danes je sol iz Sečoveljskih solin priznana kot posebnost z zaščiteno označbo porekla (ZOP) na ravni Evropske unije, kar ji daje poseben status med svetovno znanimi proizvodi.

Piranska sol je lahka in okusna ter je izredno cenjena med sladokusci. Najdragocenejši pridelek solin je solni cvet, ki nastaja le ob brezveterju. Solni cvet Piranskih solin ima izrazit okus in vonj ter se uporablja kot nepogrešljiv dodatek jedem.

Sol je bila pomembna v zgodovini človeštva, saj so jo uporabljali za konzerviranje hrane, menjavo dobrin in celo kot plačilno sredstvo. Danes pa ostaja pomemben del kulturne dediščine in narave, ki nas spominja na preteklost in krajino, ki izginja.

Odkrijte okuse izjemne Piranske soli z dolgoletno tradicijo in okusom morja v naši spletni trgovini s slovenskimi izdelki.