TOP Slovensko vino: Oranžno vino

0
1401

Slovensko oranžno vino postaja vse bolj priljubljeno in slavno ne le v Evropi, ampak tudi onkraj “luže”. V tem članku raziskujemo okuse vrhunskega slovenskega vina – oranžnega vina.

Oranžno vino je dobro poznano tudi v Sloveniji

Oranžna vina predstavljajo relativno majhno, a zelo pomembno nišo na svetovnem in slovenskem trgu vina, saj se je spoštovanje tradicije združilo z modernimi vinskim pristopi, kar je izkazalo za zmagovalno kombinacijo tako za proizvajalce kot potrošnike. Oranžna vina so tako dobro poznana tudi v Sloveniji.

Oranžna vina so postala priljubljena pred nekaj desetletji, vendar tovrstna vina niso nič novega, saj so bila prva oranžna vina uživana že pred 6.000 leti v Gruziji. Oživitev te stare metode proizvodnje oranžnega vina v Sloveniji se je zgodila v zadnjih dvajsetih letih.

Kaj natančno je oranžno vino in kako se proizvaja?

Oranžno vino je vrsta belega vina, ki se izdeluje iz belih sort grozdja, kot sta Chardonnay in Sauvignon Blanc. Razlika je v proizvodnem postopku – oranžna vina so dlje časa v stiku s kožicami grozdja (maceracija). Ta postopek se pogosto uporablja tudi pri proizvodnji rdečega vina. Medtem ko macerirajo s kožicami, semeni in peclji (podobno kot pri rdečih vinih) več tednov ali celo mesecev, se iz kožic grozdja izlužijo dodatni barvni pigmenti in tanini, ki dajejo oranžnim vinom globoko oranžno ali zlato barvo, od koder izhaja ime.

Pridelava oranžnega vina v Sloveniji

Oranžna vina v Sloveniji predstavljajo posebno vrsto vina, ki se večinoma goji v vinorodni regiji Primorska. Pogosto jih imenujejo “četrta” barva vina, vendar jih ne smemo zamenjevati z roza vinom.

V Sloveniji se oranžna vina proizvajajo s posebnim postopkom izdelave belih vin, pri katerem se uporabljajo tehnike, ki so tipične za proizvodnjo rdečih vin – isti postopek, ki je pridobil priljubljenost med vinarji po vsem svetu, vključuje dolgotrajen stik s kožicami grozdja med proizvodnim postopkom (maceracija).

Vinarji v Sloveniji uporabljajo različne čase maceracije, odvisno od vrste grozdja in njihove proizvodne filozofije, kar se giblje od nekaj dni do pol leta. Oranžna vina v Sloveniji ponujajo edinstven profil okusa, ki jih ločuje od drugih vrst oranžnih vin in jih vsekakor velja poskusiti.

Zgodovina oranžnih vin v Sloveniji

Oranžna vina so bila priljubljena izbira za ljubitelje vina od 1990-ih, vendar le malokdo ve, da so slovenski vinarji v regiji Primorska to vino že proizvajali v 1980-ih. Eden najbolj priznanih proizvajalcev oranžnega vina v Sloveniji je Aleks Klinec, ki je pomagal slovenskim oranžnim vinom pridobiti prepoznavnost.

Z vsakim letom se povpraševanje po oranžnih vinih v Sloveniji še naprej povečuje, in ni presenetljivo, saj ta vina ponujajo edinstveno okusno izkušnjo, ki se razlikuje od drugih. Vendar pa izraz “oranžno vino” ni izmišljen s strani Slovencev – dejansko so mu to ime nadeli angleški sommelierji. Med potovanjem po svetu se lahko srečate tudi z izrazom “rjavo vino”.

Izvor oranžnega vina

Oranžna vina se že stoletja proizvajajo v državah, kot sta Italija in Gruzija. Vendar pa zadnje čase pridobivajo prepoznavnost tudi izven svojih tradicionalnih regij. Oranžna vina postajajo vse bolj priljubljena med naravnimi vinarji, ki si prizadevajo za minimalistično vinogradništvo in uporabo samo grozdja brez dodatkov med proizvodnjo. V Gruziji – rojstnem kraju vina – je vinogradništvo tradicija, ki je državi prinesla sloves vodilne proizvajalke. Uporaba qvevrijev (glinenih amfor zakopanih v zemljo) je razširjena po celotni Srednji in Zahodni Evropi.

Severnojadranska regija kot vodilni center za proizvodnjo oranžnega vina na svetu

V zadnjem času je severnojadranska regija, ki vključuje Slovenijo, Italijo in Hrvaško, postala eden vodilnih centrov za proizvodnjo oranžnega vina na svetu. Številni vinarji se vračajo k tradicionalnim metodam vinogradništva, združujejoč starodavne tehnike z modernimi spoznanji. Ta območja gostijo nekatere najbolj znane proizvajalce oranžnega vina in se raztezajo od Furlanije do Istre, vključno z Brdom, dolino Vipave in Krasom.

Oranžno vino v Sloveniji izvira iz doline Vipave in Krasa. Mnogi slovenski vinarji, ki so locirani v slovenski Istri, so tudi začeli proizvajati oranžna vina. Danes številni vinarji proizvajajo oranžna vina v vseh treh vinorodnih regijah (Primorska, Posavje in Podravje). Med pionirji oranžnih vin so zagotovo Slovenci v Italiji Joško Gravner in Stanislav Radikon, Aleks Klinec ter Valter Mlečnik iz Vipavske doline. Trenutno je v Sloveniji okoli 60 proizvajalcev oranžnega vina.

Oranžna vina se zdaj proizvajajo v skoraj vseh tradicionalnih evropskih vinorodnih regijah, kot so Francija, Španija, Grčija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Češka, Srbija in širše. Poleg tega so se pojavili nekateri proizvajalci v novih vinogradniških regijah, kot so Nova Zelandija in ZDA.

Degustacija in kombiniranje oranžnega vina s hrano

Slovenski someljeji postrežejo oranžna vina nekoliko toplejša od klasičnih belih vin in nekoliko hladnejša od rdečih. Slovenski someljeji pravijo, da je najboljša temperatura za uživanje oranžnih vin približno 12ºC. Če je zunaj vroče in želite, da so vina še osvežilna, jih lahko v Sloveniji postrežete tudi nekoliko hladnejša, okoli 10ºC.

Oranžna vina v Sloveniji so pogosto opisana kot močna in pogumna, z medenimi aromami jackfruita, lešnikov, zrelega jabolka, lesnega laka, lanenega olja, brina, kislega testa in posušene pomarančne lupine. Na okusu so oranžna vina v Sloveniji polnega okusa, suha in imajo celo tanine, podobno kot rdeče vino, s kislostjo, podobno sadnemu pivu.

Zaradi svoje moči se oranžna vina odlično podajo k enako močnim jedem, kot so curry jedi, maroška kuhinja, etiopska kuhinja, korejske jedi s fermentiranim kimchiem in tradicionalna japonska kuhinja.

Zaradi visoke vsebnosti fenolov (taninov in grenkobe) ter oreščkaste kislosti se oranžna vina dobro podajo k različnim vrstam mesa, od govedine do rib. Prav tako se lahko oranžna vina kombinirajo z bolj tradicionalnimi jedmi iz okoliške regije.

Festival oranžnih vin v Sloveniji

Oranžna vina so še vedno dokaj redka, vendar se v mnogih državah, kot je Slovenija, vse bolj zanimajo za to naravno vinsko pridelavo. Priljubljenost oranžnih vin v Sloveniji se je v zadnjih letih hitro povečala, pri nas pa organizirajo tudi Orange Wine Festival, ki je v celoti posvečen tej vrsti vrhunskega slovenskega vina.

Naslednji Festival oranžnih vin bo potekal na Dunaju, 23. oktobra 2023 v MQ – Museumsquartier.

Katera so slovenska oranžna vina ali rjava vina?

Med slovenskimi oranžnimi vini so na primer Atimo – Filip Koletnik, Batič, Blažič, Bordon, Burja, Butul, Cigoj, Čotar, Ducal, Gordia, Guerilla, Heaps Good Wine, Jakončič, JNK, Kabaj, Keltis, Klabjan, Klinec, Kmetija Štekar, Kobal – Bajta, Korenika Moškon, Kramar, Kukanja, Mlečnik, Movia, Nando, Organic Anarchy (Aci Urbajs), Petrič, Povh, Rojac, Santei, Slavček, Šoster, Štekar, Štemberger, Šturm, Švara – Kmetija Brajda Komen, Tavcar, UOU, Uvaia, Zaro in Zorjan.

Katera je najboljša slovenska oranžna penina?

Med najboljšimi slovenskimi oranžnimi peninami poznamo Fedora, Keltis, Gordia in Štemberger.

Katera so slovenska oranžna vina zunaj meja? Tako imenovani “Zamejski Slovenci” so znani tudi po izjemni proizvodnji slovenskega oranžnega vina, kot so Gravner, Kante, Radikon, Terpin, Prinčič, Vodipivec, Paraschos, Kante, Primosic, Zidarich, Škerlj, Damjan Podversic in drugi.

Najboljše slovensko oranžno vino na svetu

Presenetljivo, muškat otonel Dolium slovenskega biološko-dinamičnega proizvajalca Zorjan je bilo najbolje ocenjeno oranžno vino na svetu v julijski številki revije Decenter, ki je predstavila 30 najboljših oranžnih vin na svetu. Na tretje mestu se je uvrstilo še eno slovensko oranžno vino, Vina Blažič rebula selekcija.