MICHELIN Budimpešta 2021 – dve novi restavraciji z zvezdico MICHELIN za prestolnico Madžarske

0
2604
michelin budapest essencia

2 septembra 2021, je bil na spletu objavljen nov izbor Vodnika  MICHELIN Budimpešta.

Michelinova ekipa za pripravo MICHELIN vodnikov sporoča, da sta zvezdico MICHELIN prejeli dve restavraciji: Essência in Salt. Obe restavraciji sta v novi.

Restavracijo Essência vodita Tiago & Éva. Pri čemer je Glavni kuhar Tiago Portugalec, njegova žena Éva pa Madžarka. Jedilniki v tej elegantni in prisrčno vodeni restavraciji predstavljajo veselo kombinacijo povezovanja obeh kultur.

Michelin Budapest Essencia

Restavracija Salt je zamisel lastnika in hkrati kuharja Szilárda Tótha. Pri premišljeno sestavljenih in ustvarjalnih menijih je uporabljenih veliko tehnik, kot je primer fermentacije in kisanje. Zaradi močne zavezanosti lastnika k trajnostni gastronomiji njegovo restavracijo izpostavljamo tudi kot eno od naših zelenih “pobud”.

Michelin Budapest Salt

Michelinova mednarodna direktorica za pripravo vodnikov Gwendal Poullennec je dejala, da  restavraciji predstavljata čudovit primer dinamične gastronomske scene v Budimpešti. Ne samo, da ponujajo odlično hrano in počnejo nekaj drugačnega, s tem izražajo tudi spoštovanje do madžarske kulinarične tradicije.

Michelinovi ocenjevalci so našli tudi 6 novih restavracij, ki jih je potrebno dodati letošnjemu izboru. To so Hoppá! Bistro, ki ima veliko rednih gostov, Felix s svojo prefinjeno kuhinjo v presenetljivi stavbi, Stand25 Bisztró, mlajša sestra Stranda, ki je na novi lokaciji ponovno dodana v vodnik, Spago by Wolfgang Puck, elegantno prizorišče, kjer se vsi elegantno oblečejo, Rumor, kjer je premišljeo-kreativen meni postrežen na pultu okoli odprte kuhinje in restavracija Pasztell, domišljena, sodobna restavracija, kjer si lahko ogledate kuharje v najsodobnejši kuhinji.

“Budimpešta ponuja čudovito izbiro restavracij, različnih stilov, v različnih cenovnih razredih. Nekatere vodijo domači kuharji in vodje restavracij, druge tisti, ki so se po v tujini pridobljenih izkušnjah vrnili v domovino. To daje mestu vitalnost in zagotovilo, da si lahko v prihodnosti še veliko obetamo.” (Gwendal Poullennec)

Ker je Vodnik po Budimpešti sedaj na voljo samo v digitalni obliki, so lahko ocenjevalci izboru posvetili več časa, kar se je izkazalo kot ključno pri vseh izzivih, s katerimi se je morala ukvarjati gostinska industrija. Kljub temu so ocenjevalci službe za pripravo vodnikov MICHELIN uporabili isto metodologijo in enake standarde kot vsako leto – brez bližnjic, ki bi ogrozile celovitost vodnika.

“Zadnjih 18 mesecev je bilo za gostinstvo po vsem svetu izjemno težko in lahko le sočustvujemo  s tistimi, ki so zaradi pandemije trpeli. Vodnik MICHELIN ni le prepoznavanje vrhunskih kuharjev,  bistveno je, da širši javnosti  predstavimo trdo delo in zavzetost gostinstva kot celote”. (Gwendal Poullennec)

Letos bo izbor Vodnika MICHELIN Budimpešta objavljen samo v digitalni obliki; dostopen bo na naši spletni strani: https://guide.michelin.com/hu/en

in preko brezplačne aplikacije IOS, ali aplikacija za Android

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.