TOP 10 Evropskih destinacij odličnosti

0
491

BRDA

Goriška Brda so znana predvsem po svojih svetovno priznanih vinih, a njihov največji kulturni in turistični dogodek ni posvečen grozdju, temveč češnjam. V prvi polovici junija se odvija Praznik češenj, ki zajema vrsto etnoloških, kulturnih, športnih in zabavnih aktivnosti za vso družino.

ZELENI KRAS

Obiščite Zeleni kras in doživite zares neokrnjeno slovensko naravo. Rjave medvede lahko vidite v njihovem naravnem okolju. Pridružite se profesionalno vodenim ogledom in v živo opazujte največjo populacijo medvedov v evropskih gozdovih. Na voljo so tudi posebni ogledi po meri, tako za fotografe kot tudi posameznike.

IDRIJA

Poleg tega, da je ena izmed EDEN destinacij, je skromno mesto Idrija tudi ena od treh slovenskih lokacij na seznamu UNESCO svetovne dediščine. Tretji teden junija se v mesto vsako leto zgrne na tisoče obiskovalcev Festivala idrijske čipke, ki zajema tekmovanja, modne revije, delavnice in druge dogodke.

LAŠKO

Laško je znano po istoimenskem pivu, ki ga tam varijo že od leta 1825, tako da ne smemo biti presenečeni, da vsakoletni festival Piva in cvetja pritegne ogromno obiskovalcev – približno 150,000, kar pomeni da gre za enega največjih dogodkov v Sloveniji. 

MEŽICA

Rudarjenje svinca pod Peco se je začelo že v rimskih časih. Od leta 1665 do zaprtja rudnika v 1990 je bilo izkopanih več kot 1000 km predorov. Dandanes Podzemlje Pece – Turistični rudnik in muzej ponuja edinstvene podzemne pustolovščine in je ena glavnih atrakcij UNESCO Globalnega Geoparka Karavanke.

RADOVLJICA

Radovljica, poznana pod ljubkovalnim imenom Radol’ca, velja za ‘najslajše’ mesto v Sloveniji in ne le zaradi svoje čebelarske tradicije, temveč tudi zaradi čokolade. Vsakega aprila stari del centra gosti Festival čokolade Radovljica, ki velja za največji kulinarični dogodek v Sloveniji.

SOŠKA DOLINA

Soča je omenjena na nešteto seznamih najlepših rek v Evropi, kot tudi na svetu. Reka, znana po svoji globoko smaragdni barvi, se vije po dih jemajoči pokrajini Triglavskega narodnega parka, na koncu pa se izliva v Jadransko morje.

SOLČAVSKO

Z besedami se enostavno ne da opisati tega osamljenega gorskega območja in treh osupljivih alpskih dolin, ki ga sestavljajo. Lahko ste prepričani, da bo vaš vsak obisk nagrajen z najbolj dih jemajočimi naravnimi znamenitostmi, kar jih Slovenija premore. 

KOLPA

Reka Kolpa počasi vijuga med bujno zelenimi gorami, ki Slovenijo ločujejo od južne sosede Hrvaške. Kolpa na svoji poti prečka več krajev, katerih prebivalci so tako prijateljski in sprejemajoči kot njene mirne vode.

ŽIČKA KARTUZIJA

Eden resnično izjemnih draguljev Slovenije, Žička kartuzija je samostan, ki se skriva v majhni dolini, zahodno od Slovenskih Konjic. Samostan je delno v ruševinah, a kljub temu ga obkroža skrivnostna, čarobna atmosfera in dolga, znamenita zgodovina.