Kuhajmo z Malo Kuhno: svinjski file, pire iz cvetače in brokoli

0
716

Če nisi ravno vešč v kuhinji, še zdaleč ne pomeni, da se moraš držati zgolj telefona za dostavo hrane ali pripravljati jedi za »amaterje«. Tudi brez večjih izkušenj v kuhinji se da pripraviti kakšen bolj fin recept, ki ne vključuje kupa neznanih sestavin, zahtevne priprave in je zares okusen – kar pa je konec koncev najbolj pomembno! Točno to bomo dokazali s tem receptom za svinjski file s pirejem cvetače in popečenim brokolijem.

Glavna zvezda krožnika je svinjski file, to je del svinjine, ki je nežnega okusa in tako mehek, da četudi bi ga med pripravo dobesedno zažgali, bi ta še vedno bil mehek. In kaj je pri tem najboljše? Zagotovo to, da ti ga za pripravo sploh ni potrebno zažgati! Če želiš, da bo zares odličen, priporočamo, da ga pripraviš pečenega »malo manj« kot pa »malo bolj«.  

Kadar kupiš file v enem kosu (kar priporočamo), ga prereži na pol, pogumno začini s soljo in poprom ter položi v vročo ponev. Nekaj krat ga obrni, da bo iz vseh strani enakomerno zapečen in je to to! Najbrž se sprašuješ kako dolgo peči. Pri tem si boš najlažje pomagal s kuhinjskim termometrom. Če tega nimaš, noben problem! Preveri robove, kjer si file prerezal na polovico. Ko ti postanejo belkaste barve, pečeš še kakšno minuto ali dve in nato odmakneš iz ognja ter pustiš počivati za 10-15 minut. Ko se meso »odpočije« bi to moralo biti sočno, mehko in še vedno rahlo roza. V primeru, da imaš rad bolj zapečeno, pa ga še vedno lahko za nekaj minut popečeš!

File smo rešili. Kaj pa pire in brokoli? Za pire narežeš cvetačo na večje kose. To pokuhaš v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Dodaš maslo in sol po okusu, ostalo pa prepustiš paličnemu mešalniku. Postopek je praktično enak kot pri krompirju!  Brokoli narežeš na večje kose in jih popečeš na maslu. Dodaš sol, poper ter po želji nekaj čilija. Preprosto, kajne?

SESTAVINE:

  • Svinjski file v kosu
  • Brokoli
  • Cvetača
  • Maslo
  • Sol
  • Poper
  • Posušen Čili

NAMIG:

Svinjski file bi lahko enačili z govejo pljučno pečenko, le da je cena več kot polovico nižja. Meso je ravno tako mehko, ob enem pa lažje za pripravo, saj ni skrbi, da bi tega prepekli in steak »ubili«. V primeru, da imaš cel kos fileja, zadnji tanjši konec pred pečenjem zavihaj. Na ta način bo debelina fileja čez celoto približno enaka. Kako smo to storili mi, si oglej v videoposnetku.