Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kmeèka ohcet v Bohinju

Podrobnosti

Datum:
22 julija, 2023
Ura:
12:00 dop
Kategorija Dogodek:

Organizator

Other

City
Bohinj

Prikaz starih bohinjskih šeg na Vasovanju in Kmeèki ohceti, nastopi folklornih skupin ter veliko zanimivih preseneèenj, veliko dobre volje in v dobri družbi na tradicionalen naèin!

“Mir z vama! Pa sreèa nej vaju spremla vso pot, vs življenje. Nkol na pozabita, da sta potomca poštenga bohinjskga rodu, k vsako krivico sovraž, pa tud sam nobenmo nè hudga na nardi.” (nevestin oèe želi sreèo ženinu in nevesti)

Tradicionalna prireditev Kmeèka ohcet, prikazuje stare ženitovanjske obièaje, ki so se skozi stoletja spletli ob poroènih obredih. Igra, ki jo uprizarja KUD Triglav Srednja vas, sestoji iz treh dejanj – Po nevesto in balo gredo, Šranga, Na ženinovem domu. Nastopajoèi govorijo v bohinjskem nareèju, dogodek pa spremljata tudi ples in petje. Celotno dogajanje je postavljeno Pod Skalco v Ribèevem Lazu, le luèaj stran od idiliènega Bohinjskega jezera.

“No, Francl, uzem ta krancl za slovo od fantovšne. Frej leta so zate mniva, te j Lenka zvabiva. Podej nam še enkrt roko, nej t bo u postl pr žen res topvo. Bela in gvahka nej vama bo cesta, živjo ženn in nevesta!” (“Mer” se poslavlja od mladporoèencev)

Pridite si pogledat ta edinstven dogodek pobližje!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop