Eko polnjenje od zdaj na kar 72 polnilnicah po celotni Sloveniji

0
58

Z 22. aprilom 2024 Elektro Ljubljana omogoča eko polnjenje še na petih polnilnicah sistema Gremo na elektriko, in sicer  v Sevnici, Mežici, Dobrni in Celju. Storitev bo tako mogoča na 72 polnilnicah, te imajo v aplikaciji Gremo na elektriko možnost izbire »Eko polnjenje«.

Pri eko polnjenju sistem prilagaja moč polnjenja potrebam elektroenergetskega sistema, cena pa se zato zniža na 0,22 €/kWh

Zaradi prilagoditve moči se čas polnjenja lahko podaljša, zato je storitev primerna za voznike, ki hitrega polnjenja ne potrebujete. Sistem moč polnjenja omeji samo v času konic oziroma višjih cen energije na trgu, v času manjše obremenitve omrežja se bo vozilo polnilo s polno močjo.  Še vedno pa lahko izberete polnjenje s polno močjo. V tem primeru sistem ne bo prilagajal moči in na voljo vam bo maksimalna moč. Cena takšnega polnjenja ostaja 0,35 €/kWh.

Eko polnjenje lahko izberete samo, kadar polnite preko aplikacije. Pri polnjenju preko kartice RFID nova storitev ni mogoča. Seznam polnilnic, ki omogočajo eko polnjenje, si lahko ogledate na spletni strani Gremo na elektriko. 

Kaj sploh je ”eko polnjenje vozila”?

Ekološko polnjenje vozila je proces, pri katerem se električno vozilo polni ob upoštevanju trenutnih potreb in obremenitve elektroenergetskega sistema. Sistem prilagaja moč polnjenja glede na razpoložljivo energijo in obremenitev omrežja, kar omogoča bolj učinkovito izrabo obnovljivih virov energije in zmanjšuje obremenitev električnega omrežja v času vršnih obremenitev. Posledično se lahko cena polnjenja zmanjša, kar je pogosto povezano z nižjo ceno električne energije v času manjše obremenitve omrežja.

Medtem ko se lahko čas polnjenja podaljša, je ta možnost običajno primerna za voznike, ki ne potrebujejo hitrega polnjenja in so pripravljeni počakati nekoliko dlje v zameno za nižje stroške polnjenja ter manjše obremenjevanje električnega omrežja.