Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Adolphe Adam: GISELLE

Podrobnosti

Datum:
11 oktobra, 2023
Ura:
7:30 pop - 9:45 pop
Series:
Kategorije Dogodek:
, , ,
Spletna stran:
https://www.opera.si/sl/program/predstava/balet/giselle-3/

Organizator

Romantični balet Giselle, ki je nastal v koprodukciji med SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevim domom in je bil premierno uprizorjen 12. januarja na odru Gallusove dvorane, se po velikem uspehu v lanski sezoni ponovno vrača na oder, tokrat v domači Operi.

Giselle je po mnenju mnogih »kraljica romantičnega baleta«. Za ljubljanski balet je zgodbo o mladem prevaranem dekletu na glasbo Adolpha Adama upodobil direktor pariškega Baleta José Carlos Martínez. Ta se v svoji koreografiji drži klasičnih elementov izvirne postavitve baleta, ob tem pa dodaja posamezne gibe v sodobnejši plesni tehniki, ki balet približajo sodobnemu občinstvu.

Kot pravi koreograf, je balet Giselle kljub svojemu nastanku v zgodnjem 19. stoletju, v svojih temah nesrečne ljubezni aktualen še danes. Prvo dejanje pripoveduje o mladi Giselle, ki se zaljubi v preprostega kmečkega fanta, za katerega pa se izkaže, da je princ, zaročen z vojvodovo hčerko. Giselle zaradi prevare umre in drugo dejanje nas iz resničnega življenja popelje v čarobni svet vil.

V vlogi Giselle bodo nastopile priznana baletna solistka Nina Noč, baletna solistka Marin Ino ter gostujoča prvakinja baleta Marijinega gledališča v Sankt Peterburgu Anastasia Matvienko.

Vsi tisti, ki si romantičnega baleta Giselle zaradi razprodanih mest niste mogli ogledati v Cankarjevem domu in pa tudi tisti, ki bi si želeli baletno mojstrovino ogledati še enkrat vabljeni v ljubljansko opero od 11. do 17. oktobra.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop