Kako bomo živeli skupaj?

0
521

Preverite kaj pripravlja ekipa Paviljona RS Biennale Architettura 2020.

Hashim Sarkis, kurator letošnjega arhitekturnega bienala v Benetkah, je za temo razstave izbral geslo “Kako bomo živeli skupaj?”. Spraševal se je o tem, kakšna bodo naša življenja v svetu okoljske krize, naraščajočih družbenih razlik in polarizacije politik. S pandemijo je tema bienala dobila novo razsežnost. Jasno so se pokazale katastrofalne posledice človeškega onesnaževanja, saj ima dober mesec in pol zmanjšanega prometa in industrije blagodejne učinke na okolje, razkrila pa je tudi pomen javnih institucij za družbo in škodljive učinke privatizacije zdravstva ter zmanjševanje socialne varnosti. Naslov tako lahko danes zaradi spremenjenih okoliščin beremo tudi drugače, bolj dobesedno, torej če, kdaj in na kakšen način bomo lahko živeli skupaj. 

Razstava slovenskega paviljona Skupno v skupnosti bo posvečena zadružnim domovom kot prostorom skupnosti, fenomenu notranjih javnih prostorov, v katerih se skupnosti vzpostavijo, uresničujejo in povezujejo. 

Nedavni omejitveni ukrepi za zmanjševanje širjenja koronavirusa so ustavili javno življenje, omejili druženje in s tem po sedemdesetih letih prekinili aktivnosti v zadružnih domovih. Gospodarske, družbene in (med)osebne posledice novih okoliščin so pokazale na nujnost združevanja in sobivanja, s tem pa je razmislek o prostorih skupnosti, ki to omogočajo, postal še bolj aktualen. S tem je vloga prostorov, kjer se lahko srečamo, se dogovarjamo in ustvarjamo, postala še izrazitejša.

Mednarodna razstava arhitekture v Benetkah je najprestižnejša svetovna predstavitev arhitekture. MAO je na podlagi sklepa ministrstva za kulturo izbran kot delegirana ustanova za predstavitev Slovenije na razstavi. Z javnim pozivom s pomočjo strokovne komisije vsaki dve leti izbere avtorje razstave.

Avtorji razstave Skupno v skupnosti

Komisar
Matevž Čelik VidmarAsistent komisarja
Nikola PongracKuratorji
Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta VrečkoZasnova paviljona
Obrat d.o.o.Oblikovanje razstave
Blaž Babnik Romaniuk, Anja Delbello, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Martina Malešič, Rastko Pečar, Aljaž Vesel, Asta VrečkoGrafično oblikovanje
Anja Delbello, Aljaž Vesel
Arhitekturne makete
Nuša Jurkovič, Samo KraljVideo
Vid HajnšekSodelavka
Urška CviklKoordinator postavitve v Benetkah
eiletz | ortigas architectsProducent
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)S podporo
Ministrstva za kulturo Republike Slovenije