Kresovanje 2024: kam na najboljša kresovanja v Sloveniji?

0
598

Začetek maja je prav poseben čas v Sloveniji, saj se približuje ena najbolj pričakovanih tradicionalnih prireditev – kresovanje. To dogajanje privablja obiskovalce od blizu in daleč, saj predstavlja priložnost za druženje ob prižigu številnih kresov po vsej državi. Če želite biti del te tradicije in doživeti nepozabno izkušnjo, nadaljujte z branjem.
V tem članku vam bomo predstavili nekaj najboljših lokacij za kresovanje v Sloveniji v letu 2024.

Zakaj sploh kresovanje? Kaj takrat praznujemo?


Kresovanje je pomemben del slovenske kulturne dediščine, ki ima izvorno družabni značaj. Kresove po Sloveniji zakurimo večer pred prvim majem, praznikom dela, torej 30. 4. Letos kresovanje pade na torek, 30. 4. 2024, nato pa imamo naslednja 2 dni, 1. 5. in 2. 5., dela prost dan.

Korenine kresovanja segajo v oddaljene poganske čase, ko so ljudje kurili kresove kot simbolno dejanje, namenjeno spodbujanju moči sonca. Kasneje so kresovi služili tudi kot sredstvo signalizacije, opozarjajoč na nevarnost Turških vpadih. Vendar pa današnja praksa kresovanja, še posebej na predvečer praznika dela, nosi povsem drugačen pomen. Takrat delavci izražajo svoje pravice in opozarjajo na njihovo pomembnost. Kljub temu se je prvotni namen nekoliko zabrisal, in kresovanja so postala bolj običaj kot izraz družbenega sporočila.

Kresovanja v današnjih časih imajo predvsem pomen druženja, prirejanja dogodkov in običaj, ko vstopamo v maj.

KAM TOREJ LETOS NA KRESOVANJE?

Osrednjeslovenska

Kresovanje v Ljubljani na Rožniku 2024

Tradicionalno kresovanje na Rožniku 2024 se bo v torek, 30. aprila 2024, od 19:00 naprej.

Kresovanje v Čušperku 2024

Zabava in kresovanje z ansamblom Pogum PGD Čušperk od 20. ure naprej. Vstopnine ni.

Kresovanje v Goričanah pri Medvodah 2024

Nora zabava pozno v noč z ansamblom Firbci.
30. 4. 2024 od 19. ure naprej. Vstopnine ni.

Savinjska

Celje in okolica

Torek, 30. april, od 20. ure tradicionalno kresovanje na Špici Celje, pri Kajak kanu klubu Nivo Celje.

Torek, 30. april, od 19. ure naprej kresovanje pri gasilskem domu v Zabukovici.

Torek, 30. april, od 20. ure kresovanje na Domu na Svetini. Za zabavo bodo poskrbeli Reka bojsi.

Torek, 30. april, PGD Velika Pirešica ob 20. uri vabi na kresovanje v Železnem.

Torek, 30. april, od 20. ure naprej kresovanje pri gasilskem domu v Gaberkah pri Šoštanju. Za zabavo bodo poskrbeli Modrijani.

Torek, 30. april, od 18. ure naprej v Rogatcu pri tamkajšnjem gasilskem domu organizirajo 10. tradicionalno kresovanje z gasilci. Za zabavo bo poskrbel Ansambel Utrip.

Torek, 30. april – od 16. ure naprej tradicionalno kresovanje pri planinskem domu na Boču. Prižig kresa ob mraku, za zabavo bo poskrbel DJ Ilusion.

Prekmurje

Tradicionalno kresovanje z baklado v Gornji Radgoni 2024

Tudi letos bo na predvečer praznika dela v Gornji Radgoni zagorelo. Pridruži se nam v torek, 30. aprila 2024, na TŠC Trate.

Ob 20. uri vabimo vse nosilce bakel, s katerimi bomo prižgali kres, da se nam pridružijo na ploščadi v Mestnem parku.
Ob 20. 30 bomo v spremstvu Pihalnega orkestra Gornja Radgona in PGD Gornja Radgona s prižganimi baklami odkorakali na TŠC Trate, kjer bodo za dobro vzdušje, zraven kulinarične ponudbe, poskrbeli tudi glasbeniki. Letos nas bodo dolgo v noč zabavali z ROCK PARTYZANI!

Se vidimo v torek, 30. 4. 2024 na TŠC Trate!

Vstop prost!

Kresovanje na Ptuju 2024

Tradicionalno kresovanje imajo tudi na Ptuju, ki se bo odvijalo v torek 30. aprila, ob 19.00, na Panorami pod Ptujskim gradom. Nastopali bodo Ljubavnici, Nina Donelli, Dejan Dogaja Band in Skupina Smile.

Kresovanje v Slivnici pri Mariboru 2024

Tradicionalno kresovanje v Slivnici se bo letos odvilo več dni prej. V petek, 26. aprila, ob 19.00, v športnem parku Športnega društva Slivnica pri Mariboru.

Za vzdušje bo poskrbela skupina Calypso.

Kresovanje v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah 2024

Nepozabno kresovanje 2024, ki bo potekalo 30. aprila 2024, s pričetkom ob 18. uri, v prijetnem vzdušju gasilskega doma v Oseku. Obeta se večer poln veselega druženja in zabave, ki ga bodo s svojimi ritmi popestrili člani ansambla Razigrani. Na dogodku pa bodo na voljo tudi okusne jedi in osvežilne pijače. Prav tako vas čaka srečelov z raznolikimi nagradami.

Gorenjska

Kresovanje v Kranjski Gori 2024

Tudi letos bo Turistično društvo Kranjska Gora organiziralo tradicionalno kresovanje v Kranjski Gori, in sicer v torek, 30. aprila 2024 ob 18. uri na smučišču ob gostilni Oštarija v Kranjski Gori.

Kresovanje v Lužah pri Šenčurju 2024

Gasilska veselica (kresovanje) organizira PGD Luže s skupino Zvita Feltna, ki bo 30. 4. 2024 od 20.00 naprej.

Tradicionalna zabava za kresovanje v Bitnjah 2024

30. 4. 2024 od 20. ure naprej s skupino Mambo Kings. Vstopnine ni.

Zasavje

Kresovanje na Kipah v občini Trbovlje 2024

Že tradicionalno kresovanje na Kipah bo potekalo v torek, 30. aprila 2024, ob 19. uri na Kipah. Nastopili bodo Fehtarji, Calypso in Delavska godba Trbovlje.
Otroški program in animacije ter prižig malega kresa se bo odvijal od 16. ure dalje.

Primorska

Kresovanje na Primorskem na gradu Socerb 2024

V sredo, 1. maja, se bo praznovanje začelo s tradicionalnim pohodom Obalnega planinskega društva. Potem pa nadaljevalo z nastopom Pihalnega orkestra Sv. Anton in koncertom Deana Kozlarja – Luigija z glasbeno skupino. Za dobro vzdušje med obiskovalci bosta poskrbela voditelja Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač, najmlajše pa bo zabaval čarodej Sam Sebastian.

Zabava pa bo tudi v četrtek, 2. maja, ko bosta na Socerbu igrali glasbeni skupini Čuki in P. Valiak (Parni Valjak tribute).