The Slovenia Intervju: Mira K. Veljić, direktorica ZDU-GIZ

0
889

Oktober je mesec, ki ga mnogi povezujejo s prihodom hladnejšega vremena in prihajajoče zime, a v svetu financ nosi še eno pomembno sporočilo; tradicionalno je to mesec varčevanja, 31. oktober pa je svetovni dan varčevanja.

V oktobru je tradicionalno čas za razmislek o naših finančnih navadah in načinih varčevanja. Toda, kako dobro je naše znanje o svetu financ? Ali poznamo strategije, smernice in nasvete za učinkovito in pametno varčevanje? Kako transformirati misli o varčevanju v dejanske strategije in ukrepe, ki bodo dolgoročno koristili naši denarnici? O varčevanju smo se pogovarjali z Miro K. Veljić, direktorico Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov, ki z nami deli svoje bogato znanje o svetu financ. Vabljeni k branju intervjuja.

Mira Koporčić Veljić – ZDU – GIZ Ljubljana, Foto: Aleš Beno

Oktober je mesec varčevanja. Zakaj bi se po vašem mnenju morali odločiti za varčevanje?

Glavne prednosti varčevanja vključujejo finančno varnost, boljši nadzor nad sredstvi in lažje obvladovanje nepričakovanih stroškov. Varčujemo, da bi lahko v prihodnosti uživali več koristi, tudi če to pomeni določene odpovedi v sedanjosti. Zamenjava nepotrebnih nakupov, kot so impulzivni spletni nakupi, oblačila ali obiske restavracij, za dolgoročnejše koristi, kot so lastno stanovanje, pokojnina ali šolanje otrok v tujini, je smiselna odločitev. Jasno postavljeni cilji varčevanja nas motivirajo in usmerjajo na tej poti.

Kako ocenjujete finančno pismenost Slovencev?

Na žalost je naša nedavna raziskava pokazala, da je finančna pismenost med Slovenci na nizki ravni. Država bi morala poudariti pomen finančnega izobraževanja kot ključnega dejavnika v preprečevanju finančnih težav.

Kdaj bi bilo smiselno začeti varčevati in s kolikšnimi zneski?

Čim prej je bolje, idealno že v študentskih letih ali ob prvi zaposlitvi. Pri varčevanju je čas ključnega pomena, pogosto še bolj kot konkretni znesek.

Kako lahko začnemo varčevati, če nimamo rednih mesečnih prihodkov ali če smo s prihodki omejeni?

V kolikor nimamo rednih mesečnih prihodkov, varčujemo takrat, ko dobimo prihodke ter naš načrt varčevanja temu prilagodimo. Varčujemo lahko tudi, če so naši prihodki omejeni (kar so v bistvu vedno) in začnemo z zelo majhnimi zneski, tudi s 30 EUR na mesec je dovolj. Bolj pomembno od zneska je, da začnemo varčevati čim prej ter smo pri tem vztrajni. Tako s časom zaradi moči obrestno obrestnega računa lahko dosežemo bistveno boljše rezultate.

Kakšne so najučinkovitejše strategije za dolgoročno varčevanje, kot so na primer za pokojnino, nakup nepremičnine ali izobraževanje otrok?

Pri dolgoročnejšem varčevanju nam časovna komponenta že sama po sebi zmanjšuje nivo tveganja, zato lahko varčujemo v bolj tveganih naložbah kot so npr: delnice. Za varčevanje na dolgi rok se včasih težko določimo, saj so nam zadeve časovno predaleč in zato vsi človeško s takšnimi odločitvami odlašamo. Iz tega razloga je smotrno, da varčujemo redno, preko trajnikov in se ne ukvarjamo z dnevnih nihanjem tečajev ter skrb za upravljanje našega premoženja prepustimo finančnim strokovnjakom. Za vlagatelje, ki nimajo izkušenj in znanja z investiranjem, je v tem primeru najbolj primerna oblika vlaganja preko vzajemnih ali pa pokojninskih skladov.

Kako sami pristopate k varčevanju in vlaganju?

Mesečno varčujem že od začetka moje kariere. Trenutno se osredotočam na dolgoročne cilje in večino sredstev imam v vzajemnih in pokojninskih skladih, depozitih, delnicah in nepremičninah.  

Kako razlikujete med varčevanjem in vlaganjem?

Varčevanje pomeni ohranjanje denarja, medtem ko vlaganje in investiranje pomenita plemenitenje tega denarja. Vlaganje se lahko zdi zahtevno, vendar s pravimi pristopi in osnovnim znanjem ni nujno tvegano.

Katere korake bi priporočali za uspešno vlaganje?

Določite koliko lahko privarčujete, idealno mesečno. Nato si zastavite jasne cilje in uravnotežite svoje naložbe glede na sprejemljivo tveganje. Razpršite svoje naložbe in se po potrebi posvetujte s finančnimi strokovnjaki.

Katera orodja in aplikacije so najboljša za sledenje osebnim financam in varčevanju, ter kako jih uporabiti za optimizacijo osebnega proračuna?

Izbira aplikacije je odvisna od vaših potreb, ciljev in tudi osebnih preferenc. Pomembno je, da izberete orodje, ki vam bo pomagalo bolje razumeti vaše finance, slediti vašemu proračunu in doseganju vaših ciljev. V Sloveniji so to predvsem aplikacije in orodja, ki so jih razvile poslovne banke (NLB Klik, SKB Net, Net Stik…) V tujino pa so to npr:: Mint, MoneyWiz, YNAB, Personal Capital…

Kateri so najpogostejši finančni spodrsljaji, ki jih ljudje storijo?

Največje napake so odlašanje z varčevanjem, neoptimalno varčevanje brez vlaganja ter neuravnoteženo in nevarno investiranje.

Kako najbolje razpršimo tveganje?

Najboljši način je, da ne vlagamo vsega v eno samo možnost. Razdelite sredstva med različne naložbe, industrije in države. Mnogi se odločajo za vzajemne sklade, kjer upravljalci skrbijo za razpršitev in rast sredstev.

Ste na čelu Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov. Kaj počne vaše združenje?

Združujemo interese družb za upravljanje investicijskih skladov, izmenjujemo mnenja in izkušnje ter izobražujemo o finančni pismenosti. Povezujemo se z regulatorji, mediji in javnostjo.


Mira K. Veljić je direktorica Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov. Po končanem študiju ekonomije je začela svojo kariero v državnem sektorju, nato pa se specializirala za finančno svetovanje, korporativno upravljanje in vodstvene funkcije v trgovskem in finančnem sektorju. Je tudi mentorica za mala in srednja podjetja v Sloveniji.