Osebnost tedna: DJ Dino DZ

0
873

Koliko časa se že ukvarjate z elektronsko glasbo in produciranjem glasbe? Kaj vas je pravzaprav pritegnilo v glasbene vode, je bil morda kakšen DJ vaš ogromen vzornik?

Če izdam leto, ko sem se pričel ukvarjati z produkcijo, bom razkril, kako v letih dejansko že sem, tako da bomo rekli… Dolgo. Haha. Pritegnilo me je dejstvo, da lahko s pomočjo računalnika glasbo, ki jo slišim v glavi, ‘’prenesem’’ v realnost. DJ vzornikov je bilo veliko, v bistvu se je vse začelo z skladbo Eiffel 65 – Blue, nato pa je prišel Mauro Picotto, kateri je bil moja glavna produkcijska inspiracija. Kasneje me je Axwell spreobrnil v House, za tem pa so me očarali še Trentemoller, Stimming, Dennis Ferrer, Hot Since 82 itd.

Kaj mislite, da je bil prelomni trenutek vaše kariere?

Ga še čakam… 

Igrali ste na številnih festivalskih odrih. Kateri nastop se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Pozitivno se mi je definitivno vtisnil Forestland 2019… Super publika, super glasba, vrhunska organizacija, ogromno znancev, poletje in pa seveda vrteti v dvojcu skupaj z mojim ‘’partnerjem v zločinu’’ Ted Funke-jem… Le kaj bi lahko želel več?

O negativnih izkušnjah pa raje ne bi… Še vedno boli.

Kako se razlikujejo občinstva po svetu? Kakšna je slovenska publika v primerjavi s drugimi?

Da ne govorimo preveč na široko, najbolje, da se osredotočimo na ‘’House’’ občinstvo. Tisti ta ‘’pravi’’ houserji v Sloveniji, niso nič kaj drugačni od ostalih, ki jih najdemo kjerkoli drugje po svetu. Spremljajo in poznajo vso glasbo, od starejših klasik, pa do najnovejše produkcije. Je pa morda res, da splošen slovenski poslušalec elektronske glasbe ni tako dovzeten za bolj ‘’underground’’ zvok, in se raje drži bolj preverjenega ‘’komercialnega’’ stila.

Glavna kakovost DJ-ja je, da dobro začuti svoje občinstvo, kdaj dodati tempo, kdaj pa odvzeti »plin«. Kakšne taktike imate pri tem vi?

Res je, izbrati prav komad ob pravem času za DJ-a pomeni vse! Moja taktika največkrat je preprosto ‘’go with the flow’’. Je pa tudi res, da imam s seboj vedno t.i. skrivno orožje, in sicer kaseto ‘’Modrijani – venček največjih uspešnic’’. Vedno vžge.

Kakšno glasbo pa radi poslušate, ko niste na odru?

Sem mnenja, da ni slabih zvrsti, so le slabi komadi. Poslušam vse od klasične glasbe, jazza, pa do techna in punka. Najraje pa si zavrtim kakšen Yoko Ono Greatest Hits, Damjan Murko Acapella…

Kdo so po vaši oceni najbolj perspektivni didžeji na sodobni slovenski klubski sceni?

Hja, SIBBJAG, RGM, Ted Funke in Dino DZ, torej PULSE DJ-i! 

Pred kratkim ste lansirali nov projekt “Pulse vitezi”. Nam lahko poveste kaj več o projektu?

#PulseVitezi so štirje uveljavljeni slovenski DJ-i in producenti house glasbe, kateri osvajajo slovenske gradove z inovativnimi, zgodovinsko-obarvanimi live stream-i, s pomočjo katerih širijo pozitiven PULSE v Sloveniji. Del zgodbe pa lahko postane vsak navdušenec nad house glasbo. Kako in več o naši zgodbi lahko izveš na naši spletni strani www.pulseagency.eu.

Kaj lahko pričakujemo od Pulse vitezov v tem letu?

Marsikaj obetavnega, če nam bo g. JJ (ni kratica za Junior Jack) le dovolil… Še naprej nameravamo osvajati slovenske trdnjave, začenši z gradom Celje, katerega upamo, da bomo izpeljali aprila/maja letos… Glavni cilj pa je tako ali tako osvojiti vse večje slovenske gradove! Upamo, da nam to uspe še v tekočem letu.

V sklopu vaše Pulse agencije ste prav tako pričeli z t.i. ‘’PULSE School’’ tečaji. Nam lahko poveste, kaj vse ti zajemajo?

Odprli smo ‘’Pulse šolo’’ za vse navdušence nad elektronsko glasbo, ki želijo pridobiti ali pa  poglobiti svoje znanje. V sklopu šole izvajamo kar šest različnih izobraževalnih programov! Ti vsebujejo tri DJ programe in sicer: ‘’Osnovni’’ za začetnike, ‘’Master’’ za tiste že bolj prekaljene, ter ‘’Vinilka’’, za vse navdušence nad gramofoni ter vinilnimi ploščami. Prav tako nudimo dva producentska programa: ‘’Osnovni’’ za vse, ki bi radi pričeli ustvarjati lastno glasbo, ‘’Master’’, kjer se učimo produkcije na profesionalnem nivoju, ter ‘’Marketing’’, ki je dandanes še kako pomemben za uspešno glasbeno kariero! Več info lahko najdete na naši spletni strani www.pulseagency.eu.

Epidemija novega koronavirusa je med drugim najbolj prizadela tudi koncertno industrijo. Kako se bo po vašem mnenju spremenil način obiskovanja koncertov, festivalov in zabav? Menite, da bomo prihodnjo festivalsko sezono poplesavali v udobju doma?

Sem realist, zato sem kar se tiče letošnje festivalne sezone dokaj skeptičen… Torej… Da, to sezono bomo na žalost še poplesavali v udobju doma, z občasnimi izjemami, te pa so specifični dogodki, ki se bodo odvijali na domačih tleh (namig: #PulseVitezi).

Kaj bi svetovali mladim, ki si želijo vstopiti v svet elektronske glasbe?

Delajte na svojem imidžu. Glasba ni tako pomembna, t.i. ‘’ghost’’ producentov je ogromno… Sarkazem. Samo ena stvar velja: Ustvarjaj in vrti dobro glasbo!

Kaj je vaš moto oziroma vodilo v življenju?

Če ti nikoli nič ne uspe narediti iz prve…. Potem padalstvo zagotovo ni zate.

Aha, in pa vsak dan ko vstaneš, obvezno poglej story-e Sare Todorović na Instagramu, zagotovljeno izboljšajo razpoloženje.